Literatura

Una nova capbussada de Josep Maria Solà

Coberta de 'Capbussada', de Josep Maria Solà. Eix

Coberta de 'Capbussada', de Josep Maria Solà. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A Capbussada (L’Albí), Josep Maria Solà (Calaf, 1961) torna a fer un salt al blau, una metàfora de la immersió en les mítiques aigües blaves de la Mediterrània grega i del somni d’ítaca. Cal no oblidar que aquest escriptor, professor i activista cultural no només és autor de l’assaig El somni de Grècia (2006), sinó també d’aquella preciós artefacte literari publicat l’any 1997 amb el títol de Llibre de les quatre metamorfosis i, més tard, de la publicació del recull Salt al blau (2016). Entremig hem pogut llegir els reculls Històries de Calaf (2008) i Rituals elementals (2022), on l’autor es prodiga en l’aprofundiment d’històries i llegendes on són presents les tradicions, les contalles, el costumari, els antics misteris i els rituals que ens han pervingut a través de la memòria oral i de la celebració de les festes del calendari, i que Josep Maria Solà recrea amb la seva esplèndida gramàtica imaginativa, tal com la trobem també ara a Capbussada. I és que una història és la manera d’explicar-la, així com és també una arquitectura literària.

Precedit per un pròleg de Miquel Desclot i un poema de Jaume Huch, a Capbussada Josep Maria Solà hi presenta tres tríptics: El tríptic dels orígens, El Tríptic de Calaf i el Tríptic de la Dona. Un total, doncs, de nou històries explicades a la manera d’un mite: una forma de narrar que connecta amb una forma de pensar poètica on metàfores i símbols recreen el relat de fets generalment rars o extraordinaris com per exemple la història del mal caçador, o la veritable llegenda del mercat de Calaf, o l’ogre peladits.

Una de les constants que es troba en les històries que integren el conjunt Capbussada és el lligam entre el passat i el moment present: els mites i els personatges de llegenda s’encarnen perfectament en els nostres dies, ja que la naturalesa dels mites és precisament espiritual i per aquest motiu compartida arreu del món, si bé a cada lloc adquireix la seva pròpia personalitat: el mercat de Calaf és el mercat de Calaf, però de mercats de Calaf n’hi ha arreu on hi hagi un mercat on es doni enrenou, gatzara i soroll.

«Els mites són pistes de les potencialitats espirituals de la vida humana», diu el mitòleg Joseph Campbell en una entrevista. «Un dels nostres problemes de l’actualitat és que no estem familiaritzats amb la literatura de l’esperit. Ens interessen les notícies del dia i el problemes de l’hora...»

Joseph Campbell va fer aquestes afirmacions a principis dels anys noranta del segle passat. Aquest allunyament de la «literatura de l’esperit», com en diu ell, ara és molt més acusada, i més amb les noves tecnologies, tan absorbents de l’atenció, tan agressives pel fer de donar les notícies al segon. «Llegir mites et torna la mirada cap endins», diu Campbell. I això és, mirar cap endins, el que ens invita a fer Josep Maria Solà a Capbussada: una immersió a les nostres arrels, a la nostra identitat en sentit pròxim (Calaf) i en sentit més ampli (la civilització grega que ens va proveir d’un imaginari col·lectiu del qual encara bevem).

Anomenem memòria blava el nostre mar interior: capbussar-s’hi és connectar amb l’esperit d’aquella deu immensa i generativa per buscar el sentit de la vida en el ben entès que, tota recerca, és sempre un viatge, com vam aprendre amb l’aventura d’Odisseu, tanmateix com la mateixa escriptura de Capbussada, de Josep Maria Solà: un viatge a la interioritat de l’ànima humana a través de les pistes, de les traces sensibles i espirituals que ens ofereixen històries, llegendes i mites ara posats al dia a través de l’escriptura inspirada del seu autor.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local