Ensenyament

Un atemptat contra l'educació pública

Imatge d'arxiu

Imatge d'arxiu

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El pas de l´ESO al Batxillerat és una conjuntura molt delicada i complexa. Els joves i les famílies han d'extremar els esforços perquè la primera etapa de l'elecció del futur sigui exitosa. Entre les diferents decisions que cal prendre, hi ha l'elecció del centre en què es realitzaran aquests estudis, i això suposa sempre algun criteri de selecció davant la possibilitat que hi hagi més postulants que places disponibles.

Els primers seleccionats sempre són els mateixos estudiants del centre que volen continuar la següent etapa al mateix lloc. Després opera una assignació de puntuacions que permet realitzar una classificació per completar la resta de places disponibles. A Vilanova i la Geltrú, el fet de viure al terme municipal assigna una puntuació bàsica. Posteriorment operen diferents criteris d'equitat que permeten compensar possibles handicaps de l'alumnat o les seves famílies; és el cas de discapacitats, nivells de dependència, famílies nombroses, monomarentals... Finalment, opera com a criteri de selecció l'expedient acadèmic del postulant. A partir d’aquests criteris es completa la totalitat de l’oferta de places de cada centre. Alguns tenen més places que postulants i es poden estalviar tots els passos anteriors, però d’altres enfronten la situació contrària i apliquen els criteris de selecció.

Tot criteri de selecció ha de posseir com a atributs ser transparent, objectiu en els seus criteris i equitatiu i, en general, el sistema que va existir fins a l'any passat, complia aquestes condicions. Tot i això, per al procés d'aquest any, el Departament d’Educació i la  Inspecció Educativa han decidit alterar la modalitat que operava i declarar els centres concertats de Vilanova i la Geltrú com a adscrits. Això té un impacte devastador a l'estructura del sistema d'educació pública, perquè suposa privilegiar l'alumnat d'institucions privades amb finançament públic per sobre dels que provenen del sistema públic.

A la pràctica, els centres educatius, una vegada coneixen la seva oferta, és a dir, quan al total de places de què disposen li han restat els seus alumnes de quart d'ESO que han decidit quedar-se per continuar la seva formació de batxillerat al mateix centre, per accedir a les places restants ja no s'apliquen els criteris anteriors, sinó que els postulants de centres concertats del municipi ingressen directament, davant de qualsevol altre postulant d’un centre públic de Vilanova i la Geltrú, independentment del seu expedient acadèmic.

El missatge que envien el Departamento d’Educació i la Inspecció Educativa, és que si alguna família vol que el seu fill o filla pugui cursar el batxillerat en algun centre en particular diferent del de l'ESO que han cursat, han d'abandonar l'educació pública i cursar la totalitat o part de l'ESO en una institució concertada, assegurant-ne així l'accés.

Aquesta situació absurda que condueix la nova normativa deixa de banda un criteri fonamental de selecció que, juntament amb aquell d'equitat, és a la base d'una societat justa i exempta de privilegis purs. Es tracta del mèrit. No es tracta d'excloure l'alumnat que ha cursat els estudis en un centre privat amb aportació pública, sinó que competeixin per places que poden ser escasses, mitjançant el seu expedient acadèmic, que és el reflex de l'esforç realitzat durant els anys de formació obligatòria (ESO).

El que avui fan el Departament d’Educació i els Serveis Territorials d’Educació al Penedès juntament amb la Inspecció Educativa al Garraf és un pèssim favor al sistema d'educació pública i un atropellament als drets dels que defensem aquest sistema.

 

Pilarín López i Patricio Escobar

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local