La rebaixa dels peatges, un primer pas

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Enguany des del Garraf, vam tornar a votar per enèsima vegada, i per unanimitat dels partits polítics, mocions per rebutjar els increments anuals dels peatges, també vam decidir endegar una campanya amb una simbòlica recollida de signatures sota el títol “Garraf: peatge just”. Una iniciativa que pretenia mostrar la disconformitat no només d’ajuntaments i del Consell Comarcal sinó de la ciutadania i d’entitats a la política de peatges i del desgreuge per aquest territori, especialment en els anys més dur de la crisi.

Aquestes gairebé 6.000 signatures, que s’afegeixen a altres iniciatives de municipis i comarques properes, es van entregar a l’equip del Conseller Santi Vila en una trobada que vam celebrar durant el mes de març amb una delegació dels governs municipals i del Consell Comarcal; amb posterioritat, va ser el propi Conseller que només davant els alcaldes del seu partit, va anunciar una solució abans de l’estiu. Vaig considerar que aquesta era una postura impròpia després que demanéssim que rebés aquesta delegació que era plural i representativa i perquè desprès, el Conseller no ho ha comunicat directament al territori. No es pot menysprear a tota una comarca d’aquesta forma.

Tot i això, hem de celebrar que aquesta pressió davant la Generalitat hagi donat un primer fruit: dimarts passat el govern va presentar l’acord amb la concessionària per abaratir els dos peatges que tenim al Garraf. És un canvi positiu, que ajudarà a tots aquells ciutadans del Garraf que es desplacen diàriament per aquesta infraestructura, però per entendre la decisió també cal tenir en compte altres elements que no són menys importants: l’autopista perd usuaris a favor de la C-31 i mesures com aquestes intenten canviar la tendència, especialment perquè la C-31 difícilment pot acollir més trànsit sobretot en determinades hores i dies.

La decisió té un impacte directe sobre vehicles lleugers, per tant, és bo per a molts ciutadans que treballen a l’àrea metropolitana, autònoms, comercials, etc., però no sobre el sector del transport, que representa un element bàsic per a la competitivitat d’empreses i comerços, just en un moment de profunda crisi i en una de les comarques més castigades; com tampoc té en compte que turistes o visitants vegin aquest peatge com una barrera a l’hora d’escollir destinació. Associar l’autopista dins de les nostres estratègies de desenvolupament econòmic és cabdal.

Aquest acord, pel qual la Generalitat assumirà part d’aquestes rebaixes, no pot suposar que s’allarguin les concessions eternament, l’autopista haurà de tornar a mans públiques i decidir com aquesta esdevé un element al servei del nostre desenvolupament, com també quines són les mesures que poden aplicar-se per a la gestió de la mobilitat en els accessos a l’àrea metropolitana. Ens temem que el programa d’obres que s’ha anunciat no amagui aquesta intenció. Com tampoc que l’operació hagi de passar per pagar un cost de manteniment d’un aparell teletac.

Tampoc vull deixar de recordar que el Garraf continua patint un greuge en matèria de transport públic, i que part del nou cànon que s’ha anunciat ha de revertir al territori, d’acord amb el cost de peatge que patim, i en mesures que són conegudes: zones tarifàries excessivament cares, serveis de Rodalies deficients, manteniment en infraestructures, millors connexions dels autobusos interurbans, etc...

Des del Consell Comarcal del Garraf continuarem ferms en aquesta posició, defensant els interessos de tota la comarca allà a on calgui, avui es fa un primer pas, però queda molta feina per fer per acabar amb els dèficits històrics en matèria de mobilitat.

Juan Luis Ruiz
President Consell Comarcal del Garraf

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local