Literatura

L'enigma Colom

Eix. L'enigma Colom

Eix. L'enigma Colom

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sens dubte, el descobriment d’Amèrica, o de les Índies Occidentals, com es deia en el seu temps, va canviar el curs de la Història. L’abanderat d’aquest descobriment va ser l’almirall Colom, del qual sabem el que la Història oficial ha volgut que sabéssim, ja que el personatge que ens ha arribat està envoltat de misteri. Alguns estudiosos identifiquen Cristòfor Colom amb un tal Joan Colom, que era fill dels Colom, una família patrícia de Barcelona. 

L’enigma de Cristòfor Colom és encara un cas obert, així com encara resulten ben obscurs detalls de la seva extraordinària aventura. Basant-se en l’extensa bibliografia que hi ha sobre Colom i el descobriment d’Amèrica, i posant imaginació creativa en les escletxes que deixen els relats oficials i els no oficials, l’escriptora Maria Carme Roca ha bastit la novel.la L’enigma Colom (Columna), en el qual l’Almirall, com així l’anomena el protagonista de la novel.la, Guerau de Gualbes, s’hi encarna d’una manera viva, amb la seva personalitat misteriosa.

En el relat de Maria Carme Roca, l’aventurer, l’heroi Colom, ja ha tornat de les Índies Occidentals i prepara una altra expedició. Trobem així una figura que ja ha passat per l’experiència vital i científica d’un viatge per l’incògnit –o potser no tant incògnit!- Mar Oceà, com se’n deia aleshores de l’oceà Atlàntic, i descobrir noves terres.

L’heroi, doncs, en aquest moment de la narració (que transcorre durant l’any 1493 a la ciutat de Barcelona) no és el navegant en plena aventura, sinó un home assentat que estudia mapes i noves tècniques de navegar, un gran professional que prepara un segon viatge, i que recela, i amb raó!, del rei Ferran, que li ha promès uns avantatges que després no complirà. Res que la Història posterior no ens hagi dit pel dret i pel revès, als catalans. Castella, o España, poc compleix, és una evidència.

L’heroi és una figura mítica que té mil cares, com va deixar escrit l’estudiós de la mitologia a través de la psicoanàlisi, Joseph Campbell. L’heroi és algú que se sent cridat a l’aventura, sent aquesta poderosa veu interior que el llança per camins incògnits, que en el cas de Colom, un home il.lustrat del Renaixement, és l’aventura de la descoberta de nous mars i nous territoris. L’aventura de l’heroi pot començar de moltes maneres, com ara l’ànsia de saber, saber el que sigui, però saber, com diu Colom a un joveníssim Guerau de Gualbes: No menystinguis mai cap saber, Guerau, vingui d’on vingui.     

A L’enigma Colom, Guerau de Gualbes, fill bastard d’un noble, havia treballat a les ordres de l’Almirall. El jove apareix també com un heroi, tot i que les seves heroïcitats, com els lectors comprovaran, són ben allunyades de les de Cristòfor Colom. Ja hem dit que els herois poden tenir mil cares.

I per què Cristòfor Colom i no Joan Colom? És el nom que apareix a la seva complicada signatura, Xroferens, un misteri que l’intrèpid Gualbes (fins i tot gosa enfrontar-se al rei Ferran!), intenta desxifrar. Maria Carme Roca vincula l’Almirall amb l’orde de Sant Joan de Jerusalem, l’orde dels hospitalers, fraternitat hereva de l’orde del Temple. Cal no oblidar que les veles de les naus que van arribar al Nou món duien la creu patada, la creu templera… En aquest tipus de fraternitats es costum canviar-se el nom quan es professa. El jove Guerau, un cap de trons, tal com està caracteritzat a L’enigma de Colom, però amb una gran noblesa de cor, se sent fascinat per una signatura de la qual comprèn el significat d’alguns dels signes que hi apareixen. I és que, de nen, a instàncies del seu protector Bartomeu Cristòfor de Gualbes (un personatge real convertit també en personatge de ficció en el relat de Maria Carme Roca), noble prior del convent barceloní de Santa Anna, el vol convertir en un milites Christi, com en la novel.la se suposa que és l’Almirall… Molts enigmes envolten la figura de Cristòfor Colom, com ara que era de nacionalitat catalana. I continuaran a l’ombra fins que no s’acabin trobant les proves irrefutables d’una aventura humana que el van convertir en un heroi mític.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local