Rodalíes

VeC demana un estudi de l'impacte econòmic que provoca el mal funcionament de Rodalies Renfe

Estació de trens de Vilafranca del Penedès. ACN/ Gemma Sànchez

Estació de trens de Vilafranca del Penedès. ACN/ Gemma Sànchez

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després del darrer episodi de caos viscut pels usuaris de Rodalies Renfe la setmana passada, Vilafranca en Comú presenta una moció al Ple municipal de febrer instant a estudiar l’impacte econòmic que té el deficient servei de tren en la ciutadania. Milers de vilafranquins i vilafranquines utilitzen aquesta línia diàriament per anar a treballar i estudiar. Per això, des de VeC considerem que l’Ajuntament no pot restar al marge d’aquesta situació insostenible, sinó que s’ha de posicionar al costat dels ciutadans i les ciutadanes i exigir a les administracions responsables les mesures necessàries per un servei de tren eficient. 

El mal servei provoca una pèrdua doble, econòmica i social”, ha explicat en roda de premsa aquesta tarda el regidor Ramon Arnabat. El fet que el tren no sigui un mitjà de transport fiable perjudica la competitivitat d’estudiants i persones treballadores de Vilafranca a Barcelona i el seu entorn, alhora que també resta competitivitat a Vilafranca i comarca com a territori.

D’altra banda, tal com ha manifestat Ramon Arnabat, resulta també molt preocupant la poca transparència del servei de Rodalies en la informació de les seves incidències. Segons ha pogut comptabilitzar VeC, des de l’1 de gener fins al 12 de febrer el servei ha funcionat malament 19 dels 43 dies, és a dir el 44%. Per contra, els canals d’informació oficial no han informat del 42% de les incidències.

Aquesta situació no és nova, sinó que fa més de vuit anys que es reprodueix, amb dades similars. Tal com ha recordat el regidor Toni Peñafiel, fa uns anys l’excusa era la construcció de l’AVE, però ara el cúmul d’incidències és injustificable. Des de VeC critiquem la manca d’inversió i la progressiva degradació d’aquest mitjà de transport, que és massa sovint impuntual i que pràcticament no ha incrementat la freqüència de pas a Vilafranca. “No pot ser que quan va bé, vagi més lent que fa 30 anys”, afegeix Toni Peñafiel.

Tot i ser conscients que l’Ajuntament no té competències en aquest àmbit, confiem que l’aprovació d’aquesta moció i la realització de l’estudi contribuirà a fer més evident la reclamació de la vila d’un servei de tren adequat al segle XXI. Així mateix, sabent que tots els municipis de la línia pateixen afectacions similars, podria obrir-se una via de col·laboració per generar una xarxa que exerceixi més pressió a les administracions responsables.

Davant el cada cop més sovintejat mal funcionament del servei de Rodalies, concretament de la Línia R4 i del conseqüent malestar i queixes de milers de vilafranquins i vilafranquines que utilitzen aquest servei diàriament, el Grup Municipal de Vilafranca en Comú (GM de VeC) ha realitzat un estudi sobre les incidències a la línia R4 de Rodalies entre l’1 de gener i el 12 de febrer de 2016, que ofereix el següent resultat:

 

 

 

 

 

 

Font: Comptes de twitter oficials @rodalies i @rod4cat compte de twitter ciutadà @rodalia4

L’estudi realitzat pel GM de VeC demostra que el servei ha funcionat malament 19 dels 43 dies estudiats, és a dir el 44% dels dies. D’altra banda els canals d’informació oficial han ocultat el 42% de les incidències.

Aquesta situació no és nova sinó que fa més de vuit anys que es reprodueix, amb dades similars. Afectant negativament a milers de vilafranquins i vilafranquines que utilitzen aquesta línia diàriament per anar a treballar i a estudiar.

Per aquests motius el Grup Municipal de Vilafranca en Comú (VeC) proposa al Ple de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès l’adopció dels següents acords:

1.- Expressar la solidaritat de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès amb el conjunt de les persones usuàries i traslladar a les administracions responsables el profund malestar per aquesta situació insostenible.

2.- Exigir a les administracions responsables que adoptin, sense més demora, les actuacions necessàries per prestar un servei de trens de rodalies raonable.

3.- Realitzar un estudi estimatiu (a partir de les estadístiques del servei) per quantificar quantes hores anuals d’afectació pateixen els usuaris i usuàries de Vilafranca realitzant una estimació econòmica (en base al salari mínim interprofessional) del que comporta per a la ciutadania de Vilafranca aquest molt mal servei.

4.- Formar i encapçalar un grup de treball que reuneixi representants de tots els municipis afectats per la línia R4 de Rodalies des del Vendrell a Martorell, amb l’objectiu de defensar els interessos dels ciutadans d’aquests municipis i les comarques respectives de l’Alt Penedès i del baix Penedès, a tenir un servei públic de transport ferroviari de qualitat.

5.- Donar trasllat d’aquest acord al Congreso de los Diputados, al Parlament de Catalunya, al Ministerio de Fomento, al Departament de Territori i Sostenibilitat, a Renfe, al Síndic de Greuges i a l’associació per la Promoció del Transport Públic.

5.- Fer difusió de les dades que conté aquesta moció als mitjans de comunicació de la comarca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local