EDITORIAL

El carnaval, una festa que uneix el territori i que va farcida de possibilitats

Aquest cap de setmana hem tancat una nova edició d'EIX CARNAVAL, un projecte que va néixer de forma experimental fa quatre anys i que any rere any s'amplia alimentant-se de l'energia i la passió que genera aquesta festa en el territori. EIX DIARI es va marcar en els seus objectius fundacionals l'estratègia d'esdevenir un nou element cohesionador del territori i creiem que projectes com el d'EIX CARNAVAL són clau en aquesta tasca de reforçar lligams i mostrar el potencial local.

El Carnaval és un dels nexes d'unió dels municipis del Garraf i el Penedès, i és un element comú en positiu, després que els problemes de la mobilitat i els greuges dels peatges i el transport públic hagin estat malauradament el nostre denominador comú.

El carnaval del Penedès i el Garraf és cultura i folklore, és turisme i projecció econòmica, és participació ciutadana i també és innovació. És una festa coral que ha de créixer i evolucionar al ritme que marquen els seus protagonistes:  les festes que se celebren actualment no tenen res a veure amb les que se feien fa més de tres dècades, però al mateix temps són hereves i conseqüència directa d'aquelles tradicions.

S'ha de donar suport a les noves tradicions que es gesten al voltant de la festa, també les propostes de canvi i reformulació que impulsen entitats i organitzacions. Les festes són tant canviants com els usos i costums de la població. L'essència d'una tradició és compatible amb les apostes de renovació. El carnaval ha de ser una festa per al participant i un espectacle per al públic, són dues vessants necessàriament complementàries. 

El debat del consum de l'alcohol acompanya aquesta festa des de fa anys, no és cap novetat que s'intenti racionalitzar el seu abús, de fet, és una lluita lloable recomanar el consum moderat. Cal buscar solucions imaginatives per aquesta batalla i donar suport a les accions que s'impulsin amb aquest objectiu.  També és contradictori prohibir l'alcohol durant una rua quan el seu consum i la seva venda no és prohibida i quan les carrosses i mascarades passen per les portes de desenes d'establiments on es ven i es consumeix aquesta substància. Agradi més o menys, el consum de begudes alcohòliques està associat a les festes, tant el carnaval, com les revetlles, com les festes major com els àpats nadalencs i els esdeveniments familiars. Tot i això, s'ha de treballar plegats per imposar un consum moderat i responsable per una qüestió d'imatge de la festa, però especialment per un aspecte de sentit comú. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!