Comunicat conjunt

Els motius de la renúncia voluntària a la bandera blava de la platja de la Mota de Sant Pere

Platja de la Mota de Sant Pere. Ajuntament de Cubelles

Platja de la Mota de Sant Pere. Ajuntament de Cubelles

La Fundació d’Educació Ambiental i l’Associació d’Educació Ambiental del Consumidor (FEE-ADEAC) i l’Ajuntament de Cubelles han confirmat que l’únic motiu per la renúncia voluntària a la bandera blava de la platja de la Mota de Sant Pere ha estat l’obertura d’una platja per a gossos a la platja de Les Salines.

Els episodis produïts a la platja de Les Gavines (3 d’agost), que no té bandera blava, i a la platja Llarga d’Ibersol (8 d’agost) no tenen res a veure amb la decisió que no llueixi el guardó a la platja de la Mota de Sant Pere, al tractar-se d’altres platges. Els problemes d’abocaments d’aigües pluvials barrejades amb fecals a la llera del riu Foix, com ha denunciat una associació ecologista i de la qual s’han fet ressò alguns mitjans, no han afectat a la qualitat de l’aigua de bany durant el període estival en el punt de mostreig de la platja de la Mota de Sant Pere i a la platja Llarga.

La confusió es va produir perquè la denúncia de voluntaris d’aquesta organització ecologista feia menció a les filtracions d’aigües de l’estació d’impulsió de l’Av. Onze de Setembre i no als dos episodis puntuals a les platges de Les Gavines (entre Cubelles i Cunit) per una avaria lleu a l’estació de bombeig Cubelles-Cunit, i al torrent de Santa Maria (entre Cubelles i Vilanova i la Geltrú) per una filtració del dipòsit d’aigües pluvials del carrer de les Roses ja solucionada que van suposar el tancament puntual de les platges de Les Gavines (3 i 4 d’agost) i Llarga d’Ibersol (8 i 9 d’agost) i, d’acord amb els criteris de bandera blava, la suspensió d’aquest distintiu. Com que la platja de Les Gavines no té aquest distintiu, l’AEAC no va notificar cap fet a l’Ajuntament com sí que va passar a l’Ibersol, que gaudeix de bandera blava.

El regidor de Medi Ambient, Josep Maria Hugué, ha reiterat en diverses intervencions públiques que la “FEE-ADEAC només ens va comunicar que la presència de gossos a les platges incomplia un dels criteris excloents per a la concessió del distintiu de la bandera blava, per la qual ens feien escollir entre mantenir-la o retirar els gossos. Nosaltres hem optat per apostar per la platja de gossos que tant bons resultats de servei i convivència ens està donant al municipi”. A més, segueix afirmant que “la platja Llarga segueixen complint amb tots els requisits establerts per poder rebre la bandera blava”, concedida el mes de maig, com va poder observar la inspecció realitzada per l’ADEAC el 28 d’agost. La platja de la Mota de Sant Pere no va ser inspeccionada al no tractar-se d’una platja de bandera blava per la presència dels gossos en aquell tram de poc més de 40 metres de la platja de les Salines, que està inclosa dins del punt de mostreig que ens dóna la bandera blava a la Mota.

Pel que fa a les filtracions de les aigües que no pot assumir l’estació d’impulsió de l’Av. Onze de Setembre davant d’episodis de fortes pluges, i que aboca aigües pluvials i fecals al riu Foix, aquesta és una “prioritat pel Govern municipal, tal demostra que ens hem reunit amb l’ACA per abordar la problemàtica al gener i al juliol de 2016, i que tenim una nova cita el proper 21 de setembre”, explica Hugué.

Finalment, Hugué ha agraït a la FEE-ADEAC que “hagi aclarit aquest malentès, que estava portant una alarma a la ciutadania i als empresaris de la restauració, posant en dubte la bona qualitat de les nostres platges”.

També et pot interessar