Capital de la Cultura Catalana

'7 Tresors' del Patrimoni Cultural

Comissió de Patrimoni Cultural del Vendrell 06-12-2016 17:29 Lectures 379
El Pont de França. Eix

El Pont de França. Eix

La Comissió de Patrimoni Cultural del Vendrell, sens perjudici dels objectius de la campanya de marketing que duu a terme l’Ajuntament del Vendrell per fer de la cultura un element de projecció de la vila, de desenvolupament econòmic i d’integració i cohesió social, vol recordar la greu mancança al nostre municipi, encara avui, d’un catàleg de bens patrimonials a protegir, molts dels quals han sofert i sofreixen una progressiva degradació i abandó, quan no, una total destrucció, degut a una permanent manca de sensibilitat tant de l’administració com de la mateixa ciutadania.

En aquest sentit lamentem, només a tall d’exemples entre d’altres, la sustracció de la Creu de Coma Ruga o del Mil·liari romà i, més recentment, la pèrdua de l’originalitat de Cal Mumbrú, o la discutible transformació de Cal Galan en fer la biblioteca nova.

Per aixó, assenyalem alguns elements que, al nostre parer, son veritables tresors del nostre patrimoni i que cal protegir, respectar i, com deiem, fer-ne símbols de projecció de la vila.

N’enumerarem els més significatius per ordre conològic:

La Via Augusta (Camí Ral). Un dels pocs trams més llargs i ben conservats en la nostra geografia de l’època romana.

Dues construccions medievals, l’Ermita de St. Salvador i la Torre del Cintoi, les restes de la qual, a causa de l’especulació al seu moment, son víctimes avui d’un elevat grau de deixadesa.

La Casa del Portal del Pardo amb elements renaixentistes.

El Temple Parroquial del Salvador destacant, la portalada ara del tot visible, el campanar amb l’Àngel, l’orgue –barroc-un dels més antics d’Europa no modificat, i el presbiteri i altars laterals, obra de Jujol, tant ingnorat aquí.

Les torres de defensa fetes durant la 3ª Guerra Carlina, la del Puig i la del Botafoc.

El Pont de França.

La Colònia Ferroviària de St. Vicenç, una colonia centenaria gairebé única que es conserva encara a la Península en la seva integritat amb elements molt característics.

L’edifici del Sindicat Agrícola, amb una intervenció de l’arquitecte Cèsar Martinell

L’edifici de l’antiga Biblioteca, bastit per la Mancomunitat.

L’accés als Jardins del Tívoli, única resta avui i en perill de desaparició, del que fou un dels tres cinemes de la vila, amb elements de marcat estil decó.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Dret a vot

Als demòcrates que votareu NO

Dani Gàmez

Vull donar les gràcies a totes les persones que votareu, i que votareu que no. I us vull donar les gràcies perquè vosaltres també lluitareu contra el sistema establert

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No