Federalisme

Cap a una reforma federal de l'Estat

Les enquestes així ho avalen

Robert Sanahuja 01-03-2017 11:01 Lectures 1054

En l’edició del diumenge  26 de febrer, el Periódico ha fet pública una enquesta en què es pregunta sobre tres possibles solucions al conflicte Català i quin grau d’acceptació tenien entre els catalans i els ciutadans de la resta d’Espanya. A Catalunya el referèndum continua sent l’opció majoritària, encara que la pregunta estigui sense explicitar; però és en les altres dues opcions que es fa més interessant: un 59,5% estarien d’acord en una reforma federal de l’Estat espanyol, i una millora del finançament  es acceptada pel 72,5% dels enquestats.

Artur Mas, va fer un gir significatiu, en la conferència que va donar a la Universitat Autònoma de Madrid, introduint en els seus plantejaments la possibilitat de cercar  una tercera via,  introduint en la pregunta del referèndum tres alternatives, una d’elles la “DEVO MAX”, DESCENTRALITZACIÓ MAXIMA, ja s’han tret un nou concepte de la mànega, encara que aquest ja es vell, se’n diu FEDERALISME, i entronca amb una de les opinions majoritàries expressada  en l’enquesta.

Un bon inici seria començar per restituir l’Estatut tal i com es va aprovar al Parlament de Catalunya, reformant el conjunt de lleis estatals que va senyalar el Tribunal Constitucional en la seva sentència. Constitucionalistes destacats han proposat diferents fórmules; cal que els partits, i sobretot els situats a l’esquerra portin el debat al Parlament situant a Catalunya en el punt 0 i partint d’aquí continuar amb la reforma de la Constitució. 

En paral·lel,  s’ha començat a parlar ja de la reforma del finançament autonòmic; un altre punt que el 72,5% del catalans reclamem, malgrat el govern de Catalunya no hagi enviat cap representant, doncs cal que s’avanci per aquesta via també. 

La reforma de la Constitució és més complicada, però no per això menys imprescindible, també s’ha d’abordar en aquesta legislatura. L’Estat de les Autonomies ha fet fallida, ha de fer un salt endavant i aquest, sens dubte, és la seva conversió en un Estat Federal on tots els pobles de l’Estat espanyol es sentin reconeguts.

L’enquesta també ho diu, a Catalunya un 59,5% en són favorables i a la resta d’Espanya un 41,7%, un bon punt de partida, i més si és te en compte que estem parlant a nivell de conceptes que en la mesura que es traslladin a propostes, el Federalisme s’anirà obrint via, perquè el Federalisme es basa en el pacte, en l’acord, en la solidaritat entre els pobles i això en el fons és el que desitgen tots el ciutadans.

Arribat a aquest punt seria l’hora de votar, i llavors sabríem tots el que votem. Podem votar un acord, que es el que volem els federalistes o podem votar un desacord que és el que volen els independentistes; i per suposat, aquesta  votació sí que tindria totes les garanties i tots els reconeixements possibles; i això ho reclamen tots els partits excepte els antisistema i els declarats independentistes, per què serà?.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Federalistes d'Esquerra

Grup fed

Grup fed

Perquè el plantejament federal s’ajusta als nostres principis de llibertat, igualtat, justícia, solidaritat i fraternitat.

http://federalistesdesquerres.org/

Promoció econòmica

A la recerca del CIT del segle XXI

Miquel Casellas

Un cop més s'ha de plantejar la seva raó de ser i s'ha d'actualitzar o fer un pensament perquè sinó la crua realitat li marcarà un futur més aviat negre. Una entitat amb 67 anys d'història i que és un clar exemple de la realitat del comerç a casa nostra

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No