Campus Universitari de la Mediterrània

Com fer front a les pseudociències? De Cuarto Milenio a Expediente X

CUM 22-05-2017 19:16 Lectures 2716

Funciona la homeopatia? I la ouija? Cal mirar l’horòscop abans de prendre una decisió? De debò els ovnis visiten Montserrat pels voltants de l’11 de cada mes? Es cert que hi han cases on els objectes semblen tenir vida pròpia i on els fantasmes campen al seu aire? És cert que hi ha números, com el 666, amb propietats diabòliques? Què hi ha de cert en els casos extraordinaris (expedients X) que els agents Mulder i Scully investiguen?

En un món profundament científic i tecnològic resulta paradoxal i preocupant l’atracció que els temes estranys, les supersticions, la pseudociència, en definitiva (astrologia, tarot, parapsicologia, pseudomedicines, etc.) exerceixen.

Cadenes de TV amb mèdiums que contacten amb el més allà i tarotistes que endevinen el futur, diaris que publiquen els horòscops, pel·lícules i llibres basats en presumptes fenòmens paranormals,... han convertit en qüestió de fe o de creença (“a mi em funciona!”) el que no és més que un frau i una explotació descarada de la credulitat de la gent.

En aquest context, des del Campus Universitari de la Mediterrània us proposem la conferència gratuïta (prèvia inscripció) sota el títol “De Cuarto Milenio a Expediente X: com fer front a les pseudociències”, la qual se celebrarà el proper dijous 25 de maig a les 18 h a l’edifici de Neàpolis de Vilanova i la Geltrú.

Manuel Moreno, professor de l’UPC de Vilanova i la Geltrú, presentarà un kit de supervivència per fer front a la pseudociència que ens envolta. Encara que la ciència no té respostes per a tot, sí què és, en paraules del conegut científic Carl Sagan, el millor antídot contra la pseudociència. L’esperit crític i escèptic, base del propi mètode científic, és la millor eina que tenim per fer-ho.

El blog del CUM

Campus Universitari de la Mediterrània

Campus Universitari de la Mediterrània

Activitats i cursos des d'una dimensió mediterrània

http://www.campusmed.net

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No