Banderes

Modestament demano

Sixte Moral 12-09-2017 10:42 Lectures 2682
Francis Álvarez, regidor de Ciutadans a Vilanova i la Geltrú. Eix

Francis Álvarez, regidor de Ciutadans a Vilanova i la Geltrú. Eix

Diuen, i hem llegit, que el portaveu de C’s a l’Ajuntament de Vilanova, el sr. Francis Álvarez, ha denunciat a l’Alcaldessa perquè li ha fet guardar -o retirar- la bandera espanyola que el grup polític tenia a la finestra del seu despatx.

Aquesta mena d’exposició de banderes a les finestres des grups municipals no ve d’ara, ja en l’anterior legislatura n’hi havia d’espanyoles i d’estelades penjades, potser era perquè els hipotètics visitants dels grups no s’equivoquessin i truquessin la porta inadequada.

Però començar ara una guerra de banderes ens sembla antic, tronat i sobretot inútil.

Aquesta mena de brega per una ensenya és una pèrdua de temps i no ajuda a analitzar amb prou tranquil·litat els problemes que de veritat té la ciutat i que no són pocs.

Però cadascú tria les seves prioritats, res a dir.

No és la primera vegada que hi ha rebots per això de les banderes.

Si un dia l’espanyola va desaparèixer i només hi quedà la catalana hi va haver  queixes -si fos a l’inrevés seria una gresca espectacular-, fins i tot hi va haver qui presentà continues demandes, entrant instàncies cada dia a l’ajuntament... fins que va considerar que ja n’hi havia prou, que eren incorregibles.

Als balcons del nostre ajuntament s’hi ha vist una gamma amplia de banderes, hi hem vit la del Tíbet en homenatge al Dalai Lama i a la lluita contra la invasió Xinesa, la de l’arc de Sant Marti en defensa de la igualtat i reivindicar els drets de la comunitat LGTB, la de la República Sahrauí, la del poble Gitano i segur que ens deixem alguna altra a més de diversos símbols, llaços de diferents colors etc. I naturalment la bandera catalana.

I ara per descomptat l’estelada, que en el seu moment es va aprovar en un ple penjar-la com diu l’alcaldessa. Bé, però la pregunta també podria ser quantes mocions s’han aprovat per majoria absoluta i no s’han complert, però ja se sap que això de les banderes és molt prioritari i transcendent. I ja en el seu dia es va aprovar que el seu penjament es faria el dia 6 d’octubre en commemoració dels fets de l’octubre del l’any 34. Posats a penjar banderes fraccionàries (de fracció) com l’estelada personalment agrairia que també hi pengin les banderes roges que, aquells dia d’octubre també estaven als balcons de l’ajuntament.

I pensant-ho potser el millor seria no penjar-ne cap, perquè en aquest moments possiblement, i més enllà del que diguin els textos legals, poques generarien una acceptació generalitzada. Unes per suposadament colonitzadores, altres per ser només d’un part i la que segurament seria un denominador comú que seria la catalana, ara sembla que s’ignora sistemàticament.

Bé, ara resulta que el grup municipal de C’s ha presentat una denúncia davant els Mossos contra l’Alcaldessa de la ciutat per haver-los obligat a despenjar una bandera espanyola que tenien al balcó del seu despatx que dona al pati de l’ajuntament. No és al primera vegada que C’s endega alguna batalla per qüestions de símbols. Per tant entra en la seva lògica, i més en aquest moment, burxar en aquest tema.

Ara bé si la resposta que Francis Álvarez va rebre per justificar la retirada és: "Ens van dir que ho feien basant-se en una normativa de la Generalitat que els donava la competència" i “que la bandera espanyola trencava l'ornamentació de les festes.” realment és d’un inconsistència preocupant. Tot plegat embolica que fa fort.

I a més el regidor ciutadà afegeix: que s'havien "penjat dues estelades" a l'edifici que no han estat retirades en cap moment. I segurament aquests estelades trencaven també l’ornamentació de la festa per alguns ciudatans de C’S i d’altres adscripcions politiques o simplement ciutadans sense cap mena de militància i els podien molestar la seva presència en l’àmbit festiu..

Cadascú es fa seu els símbols que vol i pot anar fins a extrems inimaginables en la seva defensa. Hi ha qui moriria per ells. Hi ha que sent un profund respecte pels mateixos. Altres que des del respecte no els usen, altres els vilipendien perquè han fet morir a massa gent inútilment i covarda, i per altres ens són realment indiferents des de que veiem la senyera fent de faldilles dels empostissats com a manera de reafirmar la catalanitat i després ja va ser així  per pura inèrcia.

En fi de tot hi ha a la vinya del senyor.

Tot té el seu temps, en els anys 60 tenia sentit penjar una monumental bandera catalana al cim del Pic de l’Àliga, com fer caure la bandera espanyola, en la celebració de l’onze de setembre de l’any 1977, del terrat de l’Ajuntament de  Vilanova, o desplegar una bandera catalana durant la marxa de la llibertat en un sostre de la Geltrú.

Aquestes “guerres” tenien un sentit en el moment que calia i així es va fer i entendre.

Ara però sembla que C’s vol començar una nova guerra de banderes que no té massa sentit ni massa interès.

I sobretot no el té perquè hi ha hagut una banalització extrema amb les banderes, puc pintar-me els ungles dels peus amb estelades, o portar unes sabatilles amb l’estel i les barres, puc comprar uns calçotets o unes calces amb la bandera espanyola i també la catalana eh!, ens podem pintar també la cara amb la simbologia que ens calgui i fins i tot els “rambos” patriòtics d’aquí i d’allà les porten al carregador de les pistoles. En fi sobre gustos no hi ha res escrit. I el merchandising sobre símbols, objectes i draps i drapets és infinit i fins i tot en alguns moments desprestigia elements simbòlics ....

Per tant modestament i amb humilitat aconsellaríem al Sr. Francis que ara que ha passat la Festa Major torni a posar la bandera -potser ja ho ha fet- i santes pasqües, i al govern, que quan hagi de treure banderes, que busqui arguments, si ni hi ha, que no siguin tant frívols...  

A Vilanova per banderes ja tenim les que fan voleiar les entitats pel carnaval,  encara més quan ho fan al balcó de l’ajuntament, aquelles són les banderes que cal penjar i deixar-nos de picabaralles absurdes d’ara jo penjo i ara tu despenges.

A les verdes i a les madures

Sixte Moral

Sixte Moral

Qui dies passa anys empeny

http://sixtemoral.wordpress.com/

Promoció econòmica

A la recerca del CIT del segle XXI

Miquel Casellas

Un cop més s'ha de plantejar la seva raó de ser i s'ha d'actualitzar o fer un pensament perquè sinó la crua realitat li marcarà un futur més aviat negre. Una entitat amb 67 anys d'història i que és un clar exemple de la realitat del comerç a casa nostra

ENQUESTA WEB

Les obres més importants realitzades per la Demarcació de Costes de l'estat han convertit l'esplanada on hi aparcaven els vehicles en un sistema dunar que evitarà l'erosió natural i que ha permès convertir aquesta platja semiurbana en una platja natural.

Com valores la naturalització de la platja del Far de Vilanova?

Molt bé
Malament
M'és indiferent