Literatura

La Musa

Coberta de 'La Musa'. Eix

Coberta de 'La Musa'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Interessant novel·la sobre la voluntat de perseverança d’una artista que per fer factible el seu somni de pintar renuncia al seu protagonisme i cedeix la seva signatura a una altra persona, i així neix el pintor Isaac Robles que té un èxit prou notable en els cercles artístics de l’Europa entre-guerres, L’Olive que és qui pinta de debò i està enamorada de l’Isaac i aquesta història d’amor acaba tràgicament. És la seva història la que conforma part de la novel·la. És també una novel·la on el marc de la guerra civil espanyola condiciona la vida de tothom. Les venjances, els enfrontaments familiars i polítics condicionen tota les vivències.  

Jessie Burton va néixer en 1982. Va estudiar a la Universitat d’Oxford i en la Central School of Speech and Drama, i viu a Londres, on va treballar d'actriu i com a secretària de direcció abans de dedicar-se a la literatura. De la seva primera novel·la, La casa de les miniatures -traduïda a trenta-sis idiomes-, s'han venut més d'un milió d'exemplars. 

La segona novel·la de Burton, La Musa es va publicar el 2016 i es va fixar en un marc de temps doble, durant La Guerra Civil espanyola i 30 anys després a la dècada de 1960 a Londres.

La trama comença quan l’Odelle Bastien, una noia de Trinitat arriba a Londres després de treballar en una sabateria troba feina de secretària i mecanògrafa en un centre de valoració i investigació de l’art. Allà coneix a la Marjorie Quick, una dona excèntrica però prou interessant que l’ajuda a publicar alguna narració en les revistes literàries de la ciutat ja que la voluntat de l’Odelle és convertir-se en escriptora.

En la festa de casament de la seva millor amiga Cynthia coneix al Lawrie Scott, un jove que acaba de perdre a la seva mare i que viu amb una certa precarietat amb el seu padrastre. En Lawrie ensenya a l’Odelle el quadre que li ha deixat la seva mare en herència. La noia intueix una certa qualitat i enigma en la pintura que li ensenya. El convenç perquè vagi a on ella treball i mostri al director per veure si el poden vendre amb certes possibilitat per una bona quantitat que ajudi al jove a sortir de la precarietat econòmica en que es troba.

Així doncs un dies més tard en Lawrie s’apropa The Skelton Institute, on treballa l’Odelle i ha mostrat la pintura. Resulta que el visionat de l’obra porta un certa commoció perquè podria ser que el quadre fos d’Isaac Robles, un pintor espanyol maleït, mort durant la guerra civil en circumstàncies misterioses i estranyes al principi de l’aixecament militar, amb molt poca obra però molt ben valorada pels representants de les galeries d’art d’Europa.

Comença aquí la història espanyola. Els capítols del llibre s’aniran intercalant. La història alterna les experiències d'Odelle com a immigrant als anys seixanta a Londres, tractant d'obrir-se camí en un món on el seu color de la pell presenta desafiaments i encara alguna que altra recança, i Espanya al 1936, a la vora de la Guerra Civil. Aquest últim és on es produeix la major part de l'acció.

A un poble de la província de Málaga hi trobem a la jove Olive Schloss, de prop d’una vintena anys, que ha estat  admesa a una escola d'art de Londres però té el convenciment de que els seus pares no li deixaran anar ja que ara estan ben instal·lats a Arazuelo. Han llogant una finca, Arazuelo és un poblet proper a la ciutat de Màlaga, a la costa sud. El pare, Harold Schloss, és un comerciant d'art jueu austríac a la recerca de nous talents que ha fugit del creixent nazisme i la persecució cap els jueus. La mare Sarah Schloss és una persona depressiva que gaudeix d’una enorme fortuna familiar.

En aquets entorn familiar arriben a la finca l’Isaac i la Teresa dos germans que entren a treballar per la família, la Teresa amb forces interessos d’aprofitar la nova vida que se li planteja i l’Isaac com un treball que li permeti seguir la seva trajectòria revolucionària. L’Isaac pinta però sense destacar, aquest fet l’aprofita l’Olive per fer les seves produccions i fer-les signar per l’Isaac, el pare les considera magnífiques i això el porta a vendre-les a Paris en el selecte món de l’art.

Aquí neix un engany que es perpetuarà.

Entre l’Olive i l’Isaac neix una relació que acabarà amb un tragèdia en mig ja de la bogeria de la guerra espanyola.

El darrer quadre que pinta l’Olive i que signa l’Isaac és Rufina i el Lleó, que representa la llegenda de Santa Rufina.

Aquets quadre se’l quedarà la mare de l’Olive i el portarà a Anglaterra i serà l’herència que llegarà al seu fill Lawrie i que servirà de base a tota al narració.

Paral·lelament l’Odelle segueix la investigació sobre el quadre i el comportament que sobre el mateix té la Marjorie Quick que mostra molt interès en l’obra i l’Odelle sospita que hi ha molt més del que aparentment hi ha.

Intentar trobar les relacions de la Marjorie i l’obra, la malaltia avançada de la dona fa que intentes apressar-s’hi a trobar informació.

Finalment al Marjorie mor però aporta a l’Odelle la informació que lla buscava i surten a la llum molts dels fets al voltant de l’obra de Isaac Robles.

El llibre es centra al voltant de l’obra de Isaac Robles però s’hi entrecreuen la història d’amor, el paper dels aparentment personatges secundaris, la visió de l’enfrontament civil en una Espanya rural.

Un mirada sobre el temps i la història i els factors que al poden arribar a condicionar.

La Musa és un llibre extraordinari i es frueix llegint-lo. 

La Musa
Jessie Burton
Editorial Amsterdam
Barcelona, febrer del 2017

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local