Teatre Principal

Projecció del documental "Federal" a Vilanova i la Geltrú

Projecció del documental

Projecció del documental "Federal" a Vilanova i la Geltrú. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El proper divendres 2 de març, al Teatre Principal es projectarà la pel·lícula “Federal”. El seu director, guionista i realitzador és Albert Solé, autor, entre altres obres de “Bucarest, la memòria perduda”, Goya al millor documental en 2009, sobre les seves arrels i la història del seu pare, el ponent de la Constitució Jordi Solé Tura, que es va veure obligat a exiliar-se abans de ser una figura clau de la Transició Espanyola. La idea del documental és compartida al costat de l’associació Federalistes d’Esquerres, que ha promogut el seu finançament amb una campanya de micromecenatge.

Albert Solé ha tingut uns objectius ambiciosos: “La idea és que FEDERAL sigui una pel·lícula documental de qualitat que pugui ser exhibida internacionalment i que contribueixi a explicar el federalisme a Espanya i a Europa. Que abordi la necessitat d'avançar cap a estructures d'organització que permetin afrontar els grans reptes del segle XXI, com la desigualtat o les migracions, però també que doni resposta a societats diverses i multiculturals com la nostra”.

Segons Solé, els federalistes es troben “comprimits entre dues veritats absolutes airejades constantment, la de partidaris de la independència i la de detractors que no volen canviar l’estructura territorial de l’Estat”. Amb aquest nou projecte vol presentar el federalisme com el millor sistema de governança per a societats culturalment complexes i per afrontar “els nacionalismes dominants de relat unívoc”, que massa sovint s’imposen, segons la seva opinió, en el debat sobiranista.

“No és fàcil –admet Albert Solé–, per què en un món en el qual les opcions extremes s’imposen, idees que es basen en l’acord, i el federalisme ho és per naturalesa, són difícils de promoure”. Escoltar veus rellevants que defensen, com va suggerir alguna vegada Isidre Molas, que el federalisme és alguna cosa més que una opció política, és una manera d’entendre la vida en comú́.

La pel·lícula, rodada en escenaris diversos arreu del món, compta amb entrevistats convençuts amb la idea del federalisme europeu com Emma Bonino excomisaria europea i exministra del govern italià, l’ex eurodiputat i un dels líders del Maig del 68, Daniel Cohn-Bendit; el secretari general de la Unió d’Europeus Federalistes, Paolo Vacca i federalistes no europeus com el canadenc André Lecours, professor de la Universitat d’Ottawa. També hi surten persones més conegudes per nosaltres, com Javier Solana, el qual va ser alt representant del Consell per la Política Exterior i de Seguretat Comú de la Unió Europea; l’ex senadora Victòria Camps i l’ex fiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo.

El documental no és només una mirada a experiències i tradicions federals, als èxits i reptes del model, també és una mirada a la realitat més propera de Catalunya, vista en el context d’un món cada cop més globalitzat i en concordància amb altres moviments identitaris que s’hi desenvolupen.

Veure la projecció d’aquest esplèndid documental d’Albert Solé és una oportunitat per entendre, sota una mirada coral, què pot significar el federalisme per ajudar a resoldre alguns dels reptes que té plantejats la humanitat. A més a més, veure aquest documental a Vilanova i la Geltrú, una població de gran activitat associativa, cultural i política,  es una ocasió per generar reflexió i debat col·lectiu. Així que convidem tothom, el proper 2 de març, a les 7 de la tarda, al Teatre Principal, a assistir a la projecció de “FEDERAL”.

Mireia Esteva
Vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local