Masia Barreres

Bescanviant un model comercial exitós per un altre parc comercial

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú és una ciutat on l’activitat comercial,  ha estat i és encara, un factor determinant i positiu en el seu desenvolupament econòmic i de lideratge territorial. Un sector , el del comerç, que ha afavorit una ciutat més compactada, més harmònica, i amb un nucli urbà dinàmic i integrat.

Un comerç mediterrani i de proximitat, que la implantació de parcs comercials a l’ extraradi pot generar-li greus problemes i greuges de futur, difícilment valorables,  i que no hem vist avaluats en cap documentació presentada pel govern de la ciutat.

La dispersió de grans establiments tipus parcs comercials és un fet en augment exponencial i hem vist recentment a Cubelles, Sitges i Ribes exemples propers d'un nou paradigma, amb nul·la diferenciació, entre uns i altres.

Al nostre entendre la trama urbana consolidada a la Masia Barreres, on un promotor privat ha fet la proposta de crear un altre parc comercial, aquest cop a Vilanova i la Geltrú, un més a la comarca, té un encaix massa forçat,  i pot generar una pèrdua irremediable de la força del comerç de proximitat, ja prou amenaçada pels nous hàbits de consum i venda on line, a la capital del Garraf.
La regulació de l’ horari comercial a la ciutat, mantenidor de singularitat i diversitat, no hauria de ser modificat per la petició d’un promotor privat.

Ens sembla inadmissible plantejar l’ampliació de l’excepcionalitat dels horaris comercials, com una mena de “xantatge” per fer realitat un potencial parc comercial.
Com és sabut, l’actual excepcionalitat horària del 15 de juny al 15 de setembre de la via avall ha respòs a la voluntat conjunta  del sector i la ciutat. De fet, per poder optar a l’excepció horària segons la llei 18/2017 de 1 agost de comerç, és preceptiu  informe favorable de diferents agents. La ferma negativa de la principal agrupació de comerciants Viu comerç, i dels 2 sindicats majoritaris CCOO i UGT , junt amb la molt condicionada posició de la Federació d’Empresaris Garraf Penedès (FEGP) , ja indiquen inequívocament la falta de consens i al nostre entendre, desacrediten la proposta del govern del PSC i PdeCAT.

La delimitació de la zona est de la ciutat afegida a l’actual àrea d’excepcionalitat a l’estiu de baix a mar, és incomprensible en si mateixa, i només explicable per la impossibilitat legal de fer un bolet d’excepcionalitat directament sobre la Masia Barreres. Efectivament, no hi ha complementarietat entre els dos models,  i sembla molt probable que el parc comercial pugui filtrar l'entrada dels visitants de compres, esdevenint una clara competència deslleial a la resta de la vila. Més enllà que la modificació horària pot acabar relegant petites empreses, serveis i comerços, que actualment es troben al veritable continu urbà, cap a la nova zona, eclipsant el  pol comercial del centre de Vilanova , especialment deficitari en mobilitat i aparcament, tal i com apuntava l’informe de la FEGP.

No , aquest no es el model de creixement econòmic que volem per la ciutat , perquè és evident que no respon al model de comerç de proximitat local que sempre ha defensat CIU. Per tots aquests motius el nostre vot ha estat sempre contrari a l'ampliació dels horaris comercials, i així ho hem defensat al darrer Ple Municipal. Hem posat, doncs, en perill la capitalitat comercial de la nostra ciutat per respondre els cants de sirena d'un promotor privat que respondrà a grans cadenes comercials i inversors foranis? Malauradament, el bescanvi d’un model comercial d’èxit  per crear un nou parc comercial, ja és una realitat de la promoció econòmica de la nostra ciutat, amb els vots favorables del PP, Ciutadans, PSC i PdeCAT.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local