Política municipal

El nou INS Les Vinyes si fos una prioritat ja estaria fet

És indigne i vergonyós que a l'institut Les Vinyes de Cubelles es portin 10 anys fent classes en barracons, però també indigna que es prioritzi la ubicació en contra de la celeritat en la seva construcció.

Per responsabilitat no ens vam oposar en el ple municipal a la construcció del nou institut, ja que així ho va acordar l'assemblea oberta que vam convocar per debatre aquest tema, argumentant que Guanyem Cubelles no podia ser un obstacle ja que és una urgència construir el nou institut, tot i que no ens agradés la proposta del govern municipal.

La ciutadania ha de saber que hi han alternatives, la nova construcció és un tema de voluntat política, en la qual s´hauria de prioritzar la seva construcció en lloc de la ubicació, si és que realment és considera urgent.

Per què diem això? aquí hi han moltes coses que s´han d´explicar a la ciutadania.

Sincerament no entenem l´obsessió que te el govern de Cubelles per a que el nou institut es faci en els terrenys del costat de la plaça del mercat.

El projecte que es va aprovar al ple municipal és el tercer que es presenta a la Generalitat per requalificar aquests terrenys.

Si fem memòria, el primer projecte va ser al 2012; aquest projecte integrava la construcció de 165 habitatges, locals comercials en els baixos, que estaven repartits en quatre blocs, de 5 plantes d´alçada. A canvi els propietaris dels terrenys cedien 10.000 m2 per la construcció del nou institut.

Un “pelotazo” en tota regla, al qual ens vam oposar frontalment, per sort la Generalitat  el  va  rebutjar  per  considerar-lo  desproporcionat amb l´entorn, a l´hora  que  estava situat al costat d'una riera, d'un cementiri i amb una carretera secundaria a un nivell superior del solar esmentat.

Tot  i  això  el  govern  actual  va  tornar  a  presentar  a  la  Generalitat  un  segon projecte de requalificació d´aquesta zona. En aquest cas la proposta reduïa el nombre d´habitatges de 165 a 128.

Al desembre de 2017, la Generalitat tornava a tombar el projecte, perquè no es justificava ni s´acreditava la necessitat de construir 128 habitatges i no hi havia l'informe preceptiu d'inundabilitat de la zona per part de l'Agencia Catalana de l'Aigua (ACA).

Ara, per tercera vegada es torna a insistir en requalificar i urbanitzar aquesta zona. En aquest cas rebaixant els nombre d´habitatges a 99, i l´alçada dels 4 blocs a 3 plantes.

A la ciutadania se'ls hi hauria d´explicar que el nou institut si s´arriba a fer, no serà una realitat en un període breu de temps. Hi han diversos motius que condicionen la seva construcció a la nova ubicació:

Primer:Segons l´informe de l´arquitecte municipal i de l´estudi d´inundabilitat (que és d´una empresa privada, no  de l'ACA), diu que s´ha de prioritzar l´adequació del torrent, ampliant la seva secció, construint talussos i fer un passeig  fluvial des de la zona de l´autopista fins el Foix. A dia d´avui no sabem quan de temps es trigarà a fer això, ni qui ho pagarà.

Segon: L´arquitecte municipal descriu les previsions temporals d´execució de desenvolupament  urbanístic  del  solar  on  es  situarà  el  nou  institut.  I  diu literalment:

- Es preveu la cessió anticipada dels terrenys destinats a equipament un cop s´hagi aprovat definitivament la modificació puntual del pla general, això pot comportar uns 12 mesos.

- El termini per l´execució de les obres d´urbanització és de 6 anys des de l´aprovació definitiva del pla parcial.

Hem de tenir present que el departament d´ensenyament exigeix que per a poder recepcionar els terrenys per fer el nou  institut han d´estar urbanitzats, amb totes les escomeses dels serveis de llum, aigua i gas fetes, així com l'informe d´inundabilitat de l´ACA.

A Guanyem Cubelles pensem que si s´hagués optat per fer el nou institut en terrenys municipals,seria molt més fàcil i probablement ja estaria fet.

Segons el cadastre, tenim dos terrenys municipals de més de 10.000 m2 per oferir a la Generalitat, ja urbanitzats, el que passa que no estan situats on el govern de Cubelles obsesivament vol. Aquests solars que proposem, estan ubicats en la zona de la Mota, i a qualsevol dels dos es podria fer perfectament un nou institut.

Certament aquests terrenys no estan en el centre del poble, però probablement el nou institut ja estaria en funcionament i tant com professors i alumnes fent classes en unes condicions dignes.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!