Literatura

El Ángel

Frederic Llopart 09-09-2018 15:19 Lectures 598
Coberta de 'El Ángel'. Eix

Coberta de 'El Ángel'. Eix

Aquesta novel·la és la segona que es publica aquí d’aquest autor després de No está solo, protagonitzada per la parella, peculiar que formen la investigadora Colomba Caselli i Dante Torre. Ella és una sotscomissària de la policia que es reincorpora després del darrer cas en que va sortir-ne malparada i l’acompanya un col·laborador extern de la policia en Dante Torre, personatge excèntric, turmentat per un seguit de circumstàncies que va patir durant els anys de la seva infantesa i joventut, carregat de fòbies i complexos però té una ment brillant que és capaç de detectar i intuir qualsevol pista o matís que els altres no poden distingir i analitzar.

Aquesta parella es converteix en la protagonista de la investigació que fan en aquest nou cas El Ángel que posa al descobert com sota el paraigües mortal del terrorisme s’amaguen aspectes sorprenentment manipulatoris de la societat actual.  

Sandrone Dazieri va néixer en 1964 en Cremona (Itàlia). Després d'abandonar la carrera de cuiner, va començar a escriure fins a convertir-se en un dels més benvolguts escriptors i guionistes del panorama literari italià. En 1999 publica la seva primera novel·la, Attenti al gorilla, a la qual va seguir La cura del gorilla, que va inspirar la pel·lícula homònima, i La bellezza è un malinteso. Com a guionista és autor de les reeixides sèries de la televisió italiana Squadra antimafia, Intelligence i R.I.S.Roma. Amb motiu de la publicació de No està solament, la seva última novel·la i la primera traduïda al castellà, ha declarat la mort de la novel·la negra i el renaixement del thriller com a gènere. L'Àngel és el segon lliurament d'aquesta aclamada sèrie protagonitzada per Dante Torre i Colomba Caselli.

Tot comença quan arriba a Roma un tren d’alta velocitat procedent de Milà, baixa tothom però del vagó de luxe tot el contrari, no baixa ningú, l’encarregat del tren acudeix a veure que passa i es troba amb una imatge dantesca, tots els passatgers estan morts i ell mateix mor fruit d’un intoxicació mortal.

La policia arriba allà i la sotscomissària Caselli és l’encarregada de fer el primer anàlisi tement un atemptat bacteriològic sense ser conscient de la perillositat, després de veure la tragèdia i l’horror que troba en el vagó intenta sortir però es retinguda per la mateixa policia fins a constatar que no ha sofert cap dany per l’evident contaminació del vagó del tren.

Poc després del descobriment es fa públic un vídeo de l’organització terrorista ISIS reivindica l’autoria d l’atemptat. Però la curiositat de Colomba la fa anar més enllà del que tothom ja dóna com un atemptat terrorista i així ho volen tractar. Sense descartar l’atemptat terrorista vol trobar altres línies d’investigació dels fets per veure si el presumpte atemptat vol amagar la mort d’alguna de les persones que viatjava en el tren. I aquí és on comença a actuar en Dante Torre, que després de mirar i remirar el vídeo constata que les dues persones que hi surten estan actuant i que no compleixen les característiques bàsiques i usuals per ser terroristes. La dicció, la vestimenta, el llenguatge gestual posen en alerta a Torre que fa un diagnosi diferent dels fets i de la seva reivindicació i fins i tot arriba a poder identificar a través de les petjades informàtiques que ressegueix amb mitjans poc convencionals i acceptats a un dels protagonistes del vídeo.

Un cop localitzat el presumpte terrorista a través d’un germà assetgen el local on es pot trobar però quan hi arriben ja no el troben, seguint algunes pistes arriben fins a una mesquita on es produeix un tiroteig on mor l’iman i un altre persona vinculada al atemptat, també hi fereixen un policia i la mateixa Colomba en surt altre cop malparada i es separada pels seus caps de la investigació. Ella però seguirà amb Dante i amb els components del seu equip que li són fidels i l’ajuda d’algun policia dels grups antiterroristes, Leo Bonaccorso, que apareix pel mig. Les pistes possibles van sorgint  i aconsegueixen obtenir alguna informació, tots els implicats o testimonis que van trobant assenyalen a una dona sense cara que amb una aparença d’Àngel que sempre esta prop d’on es produeixen els diversos atemptats.

Tot plegat fa que descartin l’autoria d’ISIS contra la versió oficial i segueixin els pistes de l’Àngel, a través de les víctimes diverses que hi van trobant i tambe els possibles vincles que hi ha entre elles.

A partir de seguir diverses línies d’investigació la trama comença a fer girs espectaculars, la guerra freda, la repressió a la Unió Soviètica i com els serveis secrets van actuar i encara actuen amb resultats tràgics. Tot plegat és un laberint on també hi tenen molta importància els gran grups de pressió econòmica internacional que actuen per decantar governs i gran operacions polítiques i econòmiques al seu favor.

També l’acció es trasllada a diversos països perseguint a l’Àngel, Suïssa, Alemanya on s’entrevisten amb un antic periodista d’investigació que els aporta informació valuosa però també alhora molt perillosa. Resseguin el camí de la mort i del terror arriben a  escatir una bona part de la veritat per més complexa que arribi a ser.

I també la resolució del cas, amb sorpreses incloses, comporta costos personals prou alts pels protagonistes.

Novel·la molt ben travada i escrita que et fa entrar en els procés d’investigació i en alguns moments fins sentir els mateixos neguits dels investigadors. Uns protagonistes molt ben creats amb personalitat pròpia que omplen l’espai de l’acció i també les seves peculiaritats donen interès a la seva tasca.

Trepidant i interessant. Lectura molt recomanada.

El Ángel
Sandrone Dazieri
Editorial Alfaguara
Barcelona 2017

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans