Futbol i política: Ronaldinho i Bolsonaro

Fran Moreno 16-10-2018 13:10 Lectures 1841

El passat 26 de setembre dues estrelles del futbol, Carles Pujol i Ronaldinho Gaucho, van estar a Les Roquetes inaugurant el Johan Cruyff Court situat a Los Gallineros.

Aquesta instal·lació esportiva és resultat d'una col·laboració entre l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes i la Fundació Johan Cruyff que cerca la promoció de l'esport entre els joves. I va ser un bany de masses. Una jornada històrica per a Les  Roquetes que serà recordada per dotzenes de nens i nenes que la van viure. No només per la remodelació de Los Gallineros, desitjada des de fa molts anys, sinó, també, per la visita d'aquestes dues figures de l'esport mundial. I és que el futbol segueix sent una de les peces angulars de la nostra societat i els futbolistes, models a seguir. O no?

Fa uns pocs dies Ronaldinho va tornar a ser noticia. L'ex-jugador, que per que us feu a la idea té 18 milions  de seguidors només a Twitter, va fer públic el seu suport a l'ultradretà Jair Bolsonaro. En un tweet, Ronaldinho animava als brasilers a votar a les eleccions  presidencials,  acompanyat d'una foto seva vestit amb una samarreta de la selecció del Brasil amb el número 17. Justament el mateix número que duia Jair Bolsonaro a la papereta de votació. Tota una declaració d'intencions polítiques, poc freqüent i molt alarmant, una estrella del futbol donant suport a l'ultradretà creixent en els nostres dies.

Per si algú encara no coneix al presidenciable Bolsonaro, en faré un breu resum. Es tracta d'un ex-militar, nostàlgic de la dictadura militar del Brasil (1964-1985). És un feixista de manual, ha fet declaracions masclistes, homòfobes i racistes, és partidari de la pena de mort, però no només això, també de la tortura i va arribar a mofar-se en seu parlamentària de la violació patida per l'ex-presidenta Dilma Rousseff durant la dictadura militar.

I Ronaldinho ha triat, entre tot l'espectre polític possible, donar suport a aquest monstre.  Malauradament, no només ell, sinó milers de brasilers van decidir donar-li, convertint Bolsonaro, tret d'un miracle d'última hora, en el proper president del Brasil. No cal dir que personatges com Jair Bolsonaro estan a  les antípodes del model de societat democràtic en que la majoria de nosaltres volem viure, més enllà si som d'esquerres o dretes, independentistes o no, la nostra és una societat que rebutja la violència i que creu en uns valors pacífics i democràtics que estan per sobre de qualsevol intent de retornar als foscos temps del passat.

És en aquest context que ens hauríem de plantejar:  Algú que ha donat suport al feixisme, és compatible amb els valors de la Fundació Johan Cruyff? Jo crec que no. Si bé és cert que el suport explícit el va donar uns dies després d'haver-nos visitat, també els més puristes poden dir que això “només” és política brasilera, però res més allunyat de la realitat: El feixisme creix quan els demòcrates els hi cedim espai. És així de simple. I és un fenomen mundial. No hem de permetre que aquests altaveus del pitjor de l'esser humà representats pel Bolsonaro, Trump o Abascal de torn es facin lloc a la política. Per què la seva motivació és destruir els valors democràtics.

Ronaldinho ha obert una bretxa insalvable entre l'home del  jogo bonito i el filofeixista. Era un referent i ha passat de ser una estrella a ser un forat negre que ha engolit el record de la seva màgia i també l'admiració que vam sentir per ell. No podem estar orgullosos de la seva visita a Les Roquetes. Ara ja no.

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans