Literatura

El caso Fitzgerald

Frederic Llopart 18-01-2019 13:04 Lectures 579
Coberta de 'El caso Fitzgerald'. Eix

Coberta de 'El caso Fitzgerald'. Eix

Nova novel·la de Grisham amb la peculiaritat que aquest cop no és una trama amb rerefons judicial. A El caso Fitzgerald abandona els jutjats, els judicis i els advocats per explicar-nos una història vinculada al tràfic d’obres d’art, en aquets cas de manuscrits d’escriptors famosos com és el cas de Scott Fitzgerald. Certament es coneix l’existència d’un mercat poc conegut que trafica amb obres d’art robades. La batalla entre les asseguradores i els lladres, uns per vendre-les aviat i evitar ser detinguts i els altres per recupera-les per no haver de pagar sumes milionàries és la base del llibre.

L’autor John Grisham va néixer a Arkansas es va doctorar en dret a l’Universitat de Mississipí i va treballar durant uns anys com advocat en temes de dret penal i civil. Va estar actiu políticament com diputat pel partit demòcrata al Parlament de l’estat de Mississipí. Fruit de les seves experiències judicials va començar a escriure sobre el tema i la seva primera novel·la Tiempo de matar que va ser publicada sense massa repercussió però quan va començar a tenir èxit i a ser reconegut com a especialista en els thrillers judicials va ser amb La Tapadera, que es va convertir en el llibre més venut de l’any 1991, va seguir amb El Informe pelícano superant els 10 milions d’exemplars venuts... I així ha anat seguint amb la publicació de forces títols més, la majoria ambientats en els jutjats i en els procediments usats. Forma part de l’organització "The Innocence Project” que treballa per evitar els errors judicials i en defensar les persones condemnades injustament. La seva anterior novel·la El estafador va obtenir unes xifres de vendes molt elevades.

L’acció comença quan una banda de lladres en una operació meticulosament preparada amb accions de distracció inclosa i amb el suport tecnològic més que sofisticat creen un autèntic caos al campus mentre ells accedeixen a les caixes fortes de la Universitat de Princeton, la banda sap el que busca i ho troba, es tracta dels manuscrits originals de diverses obres, cinc, de l’escriptor Francis Scott Fitzgerald, el propi Fitzgerald es va matricular en la universitat de Princeton a l’any 1913. En 1950, la seva única filla, Scottie, els va donar a la biblioteca Firestone d'aquest centre universitari. El botí té un valor en el mercat negre incalculable, els lladres ho saben i també saben que els llibres estan assegurats en uns quants milions de dòlars.

El robatori no resulta perfecte, malgrat ho sembli. El FBI entra en acció i a través d’un minuciós anàlisi de l’escena dels fets troben una pista que és vàlida poden seguir i identifiquen a alguns dels autors del robatori i amb poc temps aconsegueixen la detenció de dos dels  integrants de la banda, però aquests mantenen un silenci total sobre els fets. Un pacte de sang segellat entre els autors del robatori fa impossible que es puguin acabar descobrint a tots els autors del succés.

Mentre la policia segueix la seva investigació les companyies d’assegurances també es van movent per evitar haver de pagar la quantiosa suma de la pòlissa i a través d’una agència d’investigació que col·labora habitualment amb agències estatals i amb la policia decideixen treballar per trobar els manuscrits i recuperar-los.

Les diverses pistes sobre el tràfic i venda d’exemplars de llibres manuscrits o originals robats porta a sospitar de Bruce Cable, propietari d'una llibreria en la ciutat d'estiu de Santa Rosa, en Camino Island. Sota l’aparença d’una llibreria important –que ho és- i d’un llibreter acurat hi ha una persona que té una autèntica passió pels llibres en primeres edicions dedicades i signades i també hi ha una persona que té un lucratiu i autèntic negoci de mercat negre de llibres i manuscrits robats. Bruce té una gran col·lecció de primeres edicions d'autors més o menys coneguts, els llibres els guarda gelosament en compartiments blindats. Té una biblioteca extensa i de gran qualitat pels llibres i autors que atresora que al llarg dels anys ha anat creixent i s'ha fet  coneguda a l'illa on es troba. El llibreter ha convidat a milers d'escriptors per a presentar les seves obres i alhora manté una relació cordial amb els nombrosos escriptors de Santa Rosa que formen una colònia peculiar i una mica estrafolària.

Bruce Cable faria qualsevol cosa per tenir els llibres robats i quan els hi ofereixen no duta en acceptar-los i preparar-se per fer un bon negoci. Paral·lelament l’empresa que treballa per les assegurances coneixedora de la possibilitats que sigui el llibreter de Sant Rosa el dipositari del llibres robats busca una persona que pugui acostar-s’hi i veure si poden confirmar els sospites.

La persona triada és Mercer Mann, una jove escriptora que solia passar els seus estius a la platja de Camno Island. Mann està en una situació precària, se li acaba el contracte que té a la Universitat per fer-hi uns cursos i es veu en al tessitura que ha de tornar el préstec que va rebre pels seus estudis i per altra banda després d’una primera novel·la que va tenir força èxit està estancada en la seva capacitat de creació, rep una proposta que no pot rebutjar des del punt de vista de resoldre el seu problema econòmic i també li donarà el temps per intentar escriure el llibre que està fent i també li permetrà retornar a Santa Rosa on va passar una bona part de la seva infantesa. La part de feina és que ha d’intentar acostar-se al llibreter i intentar escatir si és qui té els llibres i com es pot fer per recuperar-los.

La novel·la s’endinsa en la relació que mantenen els dos protagonistes, l’escriptora i el llibreter amb objectius diferents però que en algun moment coincideixen i connecten.

El final no és el que es pot anar intuint al llarg del relat però ens ha resultat com a molt precipitat donat el ritme de tota la narració. Personatges interessants que es relacionen entre sí i cadascun d’ells tenen les seves peculiaritats i els seus dimonis particulars.

Malgrat Grisham en aquest llibre abandoni el món judicial ha bastit una bona novel·la de lectura fàcil i ràpida malgrat la profusió de personatges pugui en algun moments fer confondre.

El caso Fitzgerald
John Grisham
PLAZA & JANÉS
Barcelona, Juny 2018

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament