Nazisme

Arrencats de casa

Enric Garriga 22-01-2019 10:00 Lectures 812

El 27 de gener de cada any, i seguint les directrius de les NNUU, la comunitat internacional commemora el Dia Internacional de l’Holocaust en memòria i record de tots els milions de persones assassinades pel nazisme en els camps de concentració del nacionalsocialisme; Una data que recorda l’inici de la fi del nazisme amb l’alliberament del primer camp de concentració, l’emblemàtic i mortífer camp d’Auschwitz .

Aquest any 2019 el lema escollit pel Memorial del Dia de l’Holocaust es  “Arrencats de casa”. Un lema que és un record i una reflexió per a tots aquells  deportats i deportades que van ser obligats a deixar la seva la llar, l’entorn ,la família, la seguretat, tot lo conegut....per aterrar a un infern.

Un record per les persones, que van ser desplaçades per la força, per motiu de la seva raça, condició, creença , ideologia,..... I una reflexió sobre la historia passada i la present.

Avui, 74 anys després de l’alliberament dels camps , també volem recordar que aquest 2019 es compleixen 80 de la retirada, 80 anys de l’exili republicà.......de les llargues caminades sota els bombardejos italians i alemanys, per creuar la frontera, dels maltractaments als camps de concentració francesos, i de l’inici de la trajectòria cap a la deportació als camps nazis.

Però no volem parlar de víctimes, volem parlar i recordar als que van ser resistents i lluitadors i lluitadores antifeixistes. Els primer lluitadors a Europa contra el feixisme. Enemics de Franco i enemics de Hitler.

Amb ells recordem i reivindiquem els seus juraments a Mauthausen i a Buchenwald.....el compromís que fem nostre, d’esclafar definitivament el feixisme i construir un mon nou d’homes i dones lliures i en Pau, un mon on la llibertat, la igualtat i  fraternitat siguin la base del internacionalisme  solidari.

I per ells i la seva memòria , avui també reafirmem el nostre de compromís per a lluitar per aquest mon nou.

Europa sembla haver oblidat el poder destructiu del feixisme, i ha fet un perillós viratge cap a la extrema dreta, amb una creixent presencia de grups neonazis a molts països. A Europa i a Espanya, on segueix la impunitat per les seves accions , agressions i presencia als espais públics de grups que només volen acabar amb els drets humans i les conquestes socials, amb els valors republicans, els valors pels que els nostres lluitadors i lluitadores van deixar la pell als camps.

Una Europa que repetint l’estratègia de la França col·laboracionista amb els republicans, barra el pas, als refugiats dels països africans o del orient mitjà que fugen de la guerra , la fam i la repressió, com van fer al 39 els defensors de la República espanyola.

La mediterrània es una gran tomba , per a vergonya de totes i tots,  plena de morts innocents. De persones que fugen de la crisi ambiental, econòmica i social que viuen els seus països. Uns països amb els recursos naturals explotats per occident, i immersos en guerres i compravenda d’armes també potenciada per occident.

Amb UCFR , amb Stop Maremortum, i amb tantes altres entitats, en memòria dels nostres resistents assassinats pel franquisme i pel nazisme, jurem que no permetrem la accés de l’extrema dreta a les institucions, ni als nostres ajuntaments ni als nostres parlaments, i jurem que lluitarem com ells, perquè la igualtat i la justícia es reflecteixin  en aquest mon que ells van somniar.

Enric Garriga
President de l’Amical de Mauthausen i altres camps

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

A un mes de la cita amb les urnes, volem saber quina és la teva intenció de vot

ELECCIONS GENERALS. A qui votaràs el proper 28 de abril del 2019?

PP
PSOE
Podemos
Ciutadans
ERC
PDeCat
PNV
Altres