Nazisme

Arrencats de casa

Enric Garriga 22-01-2019 10:00 Lectures 934

El 27 de gener de cada any, i seguint les directrius de les NNUU, la comunitat internacional commemora el Dia Internacional de l’Holocaust en memòria i record de tots els milions de persones assassinades pel nazisme en els camps de concentració del nacionalsocialisme; Una data que recorda l’inici de la fi del nazisme amb l’alliberament del primer camp de concentració, l’emblemàtic i mortífer camp d’Auschwitz .

Aquest any 2019 el lema escollit pel Memorial del Dia de l’Holocaust es  “Arrencats de casa”. Un lema que és un record i una reflexió per a tots aquells  deportats i deportades que van ser obligats a deixar la seva la llar, l’entorn ,la família, la seguretat, tot lo conegut....per aterrar a un infern.

Un record per les persones, que van ser desplaçades per la força, per motiu de la seva raça, condició, creença , ideologia,..... I una reflexió sobre la historia passada i la present.

Avui, 74 anys després de l’alliberament dels camps , també volem recordar que aquest 2019 es compleixen 80 de la retirada, 80 anys de l’exili republicà.......de les llargues caminades sota els bombardejos italians i alemanys, per creuar la frontera, dels maltractaments als camps de concentració francesos, i de l’inici de la trajectòria cap a la deportació als camps nazis.

Però no volem parlar de víctimes, volem parlar i recordar als que van ser resistents i lluitadors i lluitadores antifeixistes. Els primer lluitadors a Europa contra el feixisme. Enemics de Franco i enemics de Hitler.

Amb ells recordem i reivindiquem els seus juraments a Mauthausen i a Buchenwald.....el compromís que fem nostre, d’esclafar definitivament el feixisme i construir un mon nou d’homes i dones lliures i en Pau, un mon on la llibertat, la igualtat i  fraternitat siguin la base del internacionalisme  solidari.

I per ells i la seva memòria , avui també reafirmem el nostre de compromís per a lluitar per aquest mon nou.

Europa sembla haver oblidat el poder destructiu del feixisme, i ha fet un perillós viratge cap a la extrema dreta, amb una creixent presencia de grups neonazis a molts països. A Europa i a Espanya, on segueix la impunitat per les seves accions , agressions i presencia als espais públics de grups que només volen acabar amb els drets humans i les conquestes socials, amb els valors republicans, els valors pels que els nostres lluitadors i lluitadores van deixar la pell als camps.

Una Europa que repetint l’estratègia de la França col·laboracionista amb els republicans, barra el pas, als refugiats dels països africans o del orient mitjà que fugen de la guerra , la fam i la repressió, com van fer al 39 els defensors de la República espanyola.

La mediterrània es una gran tomba , per a vergonya de totes i tots,  plena de morts innocents. De persones que fugen de la crisi ambiental, econòmica i social que viuen els seus països. Uns països amb els recursos naturals explotats per occident, i immersos en guerres i compravenda d’armes també potenciada per occident.

Amb UCFR , amb Stop Maremortum, i amb tantes altres entitats, en memòria dels nostres resistents assassinats pel franquisme i pel nazisme, jurem que no permetrem la accés de l’extrema dreta a les institucions, ni als nostres ajuntaments ni als nostres parlaments, i jurem que lluitarem com ells, perquè la igualtat i la justícia es reflecteixin  en aquest mon que ells van somniar.

Enric Garriga
President de l’Amical de Mauthausen i altres camps

Cartes a la direcció

Publica aquí el teu article d'opinió, comentari, denúncia, agraïment, etc, envia'ns un e-mail a opinio@eixdiari.cat

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament