Literatura

Diez dias de junio

Frederic Llopart 28-02-2019 13:55 Lectures 394
Coberta de 'Diez dias de junio' de Jordi Sierra i Fabra. Eix

Coberta de 'Diez dias de junio' de Jordi Sierra i Fabra. Eix

Aquesta és ja la novena aventura que ens arriba de l’inspector Miquel Mascarell, antic policia republicà que va quedar-se a Barcelona a l’entrada del nacionals perquè la seva dona estava malalta de mort i ja havia perdut un fill a la batalla de l’Ebre, després de la guerra es detingut, empresonat i condemnat a mort, commutada la pena va passar alguns anys picant pedra al Valle de los Caidos retornat a Barcelona intenta estabilitzar la seva vida, ara ja el trobem feliçment casat de nou  amb al Patro, una dona a qui va salvar en el seu darrer cas com a policia de la república en actiu i han tingut una filla, la Raquel, es veu involucrat, malgrat ell, en algunes ocasions en investigacions que ha de resoldre si no vol patir altre cop en la seva pròpia pell la repressió del franquisme.

Tots els casos estan ambientats excel·lentment en una Barcelona de postguerra amb una recreació històrica dels moments en que succeeixen les accions del comissari Mascarell.

Jordi Sierra i Fabra és una del autors més prolífics i reconeguts de la literatura catalana actual. S’explica que és un autor que va començar a escriure a la seva infantesa i amb poc més de dotze anys ja havia escrit la seva primera novel·la llarga. Aquesta precocitat va lligada a una gran capacitat de treball que l'ha portat a que fins ara hagi escrit més de 400 llibres i hagi estat traduït a nombroses llengües, es calcula que ha venut més de deu milions de llibres, xifra realment important i que el situa entre els autors més llegits de la literatura contemporània.

Sierra i Fabra té una llarga trajectòria en literatura infantil i juvenil. Ha obtingut la majoria del premis que es concedeixen de literatura Columna Jove, Vaixell de Vapor, Gran Angular, Ateneo de Sevilla, el Nèstor Luján de narrativa històrica i el Premio Nacional de literatura Juvenil a l’any 2007. Ha estat així mateix un estudiós de la música poc i rock, ha fet de comentarista i ha treballat per impulsar diverses revistes d’aquets gènere com Popular 1 i Super Pop.

L’acció transcórrer al llarg dels dies anteriors a la revetlla de Sant Joan, al mes de  juny de 1951, Miquel Mascarell mentre passeja tranquil·lament amb la seva dona i la seva filla li sembla reconèixer a un Homer que va detenir durant la seva carrera com a policia en l’època de la república, Mascarell queda impactat perquè va ser el delinqüent que li va provocar el desig de matar-lo i va estar a punt de fer-ho. Així descobreix de manera casual i amb desagradable sorpresa que l’home a qui va detenir està viu i lliure quan ell pensava que encara estaria empresonat per la maldat dels seus delictes. No és així i Laureano Andrada, l'únic home al qual va estar a punt de matar de manera deliberada, un vell pederasta que abusava de la seva condició de capellà per fer abusos sexuals.

Després de la guerra és alliberat de la presó i Mascarell creu que segueix fent de les seves ja que treballa amb nens.

Com sempre Mascarell dubta d’investigar o deixar-ho córrer i més ara que té una criatura i per tant té més responsabilitats. Però en el fons guanyà el policia que encara porta a dintre i inicia una investigació.

Un dels dies que en va un seguiment descobreix que Andrada recull un nen de l’escola i marxa amb ell. Alarmat Mascarell irromp en la casa on ha entrat Andrada però s’equivoca ja que és al casa del pares del nen. Això provoca la intervenció de la policia i Mascarell es troba novament amb el comissari Oliveros (ja ha sortit en altres volums de la saga Mascarell) que li demana un cop més que deixi la feina els que ara treballen al cos de la policia.

Just després d’aquets incident Andrada és assassinat i totes les sospites recauen en Mascarell. El volia matar en el moment de la seva detenció, l’ha seguit i investigat i no ha deixat de banda la repulsió que sentia per ell.

Tot plegat el fa ser el sospitós més adequat i es perseguit per la policia que el busca i investiguen i pressionen a la seva dona per saber on s’ha amagat.

Mascarell té sort i mentre està mirant les actuacions a la casa del mort es topa amb David Fortuny un antic agent ara reconvertit en detectiu privat, a qui Mascarell va salvar la vida en un tiroteig.

Fortuny està a les antípodes de Mascarell, ex combatent, mutilat a la guerra sense massa honor i seguidor del règim sense massa entusiasme però que beneeix el nou règim.

A partir d’aquí comença un periple d’investigacions que portaran a Mascarell des de les escoles on ha treballat Andrada fins a les presons, psiquiàtrics i a la comarca de la Garrotxa on avui estan tres joves que de nens van tenir relació amb Andrada. Baixa a l’ínfern que era llavors l’atenció a la infància on els abusos i explotació estaven a l’ordre del dia fins a la sordidesa de la presó i el psiquiàtric de Sant Boi.

Una fotografia en blanc i negre però que il·lustra perfectament com de obscurs eren els temps del franquisme.

Després de lligar els diversos fils que van trobant al llarg de l’investigació resolen el cas un cop més i Mascarell pots seguir la seva vida tranquil·la amb la Patro i la seva filla Raquel, però fins quan?.

Una nova aventura de Mascarell que com sempre barreja la tram policia amb la descripció de la Barcelona de la Postguerra. Imatges de la precarietat en que es vivia, els ambients populars i els institucions que començaven a recuperar-se.

Aquesta aventura passa en una Barcelona que s’està preparant per celebrar la revetlla de Sant Joan una de les festes populars més arrelades a la ciutat.

Novel·la narrada en tercera persona, amb una trama ben lligada, amb un llenguatge planer i naturalment amb l’intriga de sempre i amb la càrrega contra el franquisme present en totes les novel·les protagonitzades per Mascarell.

Ara que s’han destapat molts casos d’abusos a menors per part de religiosos la novel·la té tota l’actualitat.

Com en tots els altres casos fàcil i interessant de llegir.

Diez dias de junio
Jordi Sierra i Fabra
Editorial Plaza&Janés
Barcelona, 2018

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans