Estiu 2019

Els experts demanen que els socorristes siguin autoritat pública

Cal reconèixer l'autoritat del socorrista en la platja i això s'aconseguirà professionalitzant el personal, dotant-lo amb una formació reglada i homologada, però sobretot rebent el suport incondicional de les institucions

Ramsés Martí 25-08-2019 21:15 Lectures 2273

Darrerament ha arribat a opinió pública situacions on els usuaris no segueixen les indicacions dels socorristes i fins i tot casos d'agressions i amenaces. L'administració ha d'assegurar-se, sigui servei municipal o extern, que els professionals puguin realitzar la seva feina de manera eficàç, eficient i segura.

Segons la llei, el màxim responsable de la seguretat en una platja és l'ajuntament, per tant, a l'hora de planificar un pla de gestió d'una platja, sigui quina sigui la institució que assumeixi aquesta responsabilitat, haurà d'assegurar-se que es podran complir tots els requisits bàsics que es necessitin, si no és així, estarà incorrent en una falta de responsabilitat important i estarà jugant amb les vides de persones. Un d'aquests aspectes és la mateixa seguretat física dels socorristes, responsables de tots i cada un dels usuaris de la platja i que assumiràn el risc de realitzar el rescat pertinent si s'escau.

Cal reconèixer l'autoritat del socorrista en la platja i això s'aconseguirà professionalitzant el personal, dotant-lo amb una formació reglada i homologada, però sobretot rebent el suport incondicional de les institucions.

Actualment els professionals que vetllen per a la nostra seguretat a les platges no disposen de cap mena d'autoritat en el moment de realitzar la seva feina. Això si, tenen la responsabilitat d'informar a la policia davant de qualsevol fet que comprometi la seva seguretat. Els socorristes són en tot cas, servidors públics destinats a les platges per a prevenir i actuar per a que les persones no morin ofegades, i haurien de ser considerats com autoritat pública, de la mateixa manera que el personal sanitari i el professorat.

Així doncs qualsevol agressió contra aquest col·lectiu mentre duguin a terme les funcions del seu càrrec sigui considerada un atemptat contra l'autoritat. Les recomanacions dels socorristes haurien de ser obeïdes de manera immediata i sense demora, per això molts experts prefereixen usar la paraula "indicacions" i "ordres".

Òbviament, els responsables d'ordre, en la majoria de casos la policia local, hauria de treballar colze a colze amb els socorristes. Els agents han de donar valor a la figura del socorrista fent complir les indicacions d'aquest. Cada cop més es disposa d'efectius policials presents a la platja durant tot el període de cobertura, però cal aconseguir que la figura del socorrista sigui respectada de la mateixa manera que els representants de l'autoritat. Caldria doncs que comencéssim a parlar de les "ordres" dels socorristes i no de les recomanacions, sobretot quan són per a evitar perills .

Els socorristes han de disposar i han d'utilitzar , elements d'uniformitat que els identifiquin i en permetin una localització ràpida. Així mateix la uniformitat, roba que vestiran durant hores en situació de màxima irradiació solar i clima divers ha de ser alhora còmode i amb una qualitat suficient per a la duresa de la feina. Les cadires de vigilància, elements considerats anacrònics i totalment fora d'una seguretat laboral i d'eficiència en vigilància han de ser substituïdes per torres de vigilància amb vidres antireflex i filtre UV, on el socorrista pugui realitzar els torns de treball protegit de la radiació solar, del vent i altres contextos del clima. Les torres han de facilitar la mobilitat del professional, podent escollir la posició de vigilància més idònia al moment (interior, exterior….)

Ramsés Martí

Expert en salvament i seguretat aquàtica

Tribuna

Tribuna Oberta per promoure l’intercanvi d’opinions, el debat i la reflexió

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Si no han d'estudiar, ni treballar, ni fer la neteja obligada, ni el temps acompanya per sortir al carrer, ni el "no fer res" és una opció, què t'agrada fer a casa quan tens una estona per a tu?

Quan tens temps lliure a casa, quina és l'activitat de lleure que prefereixes fer?

Llegir
Veure la TV
Cuinar
Fer manualitats
Escriure
Meditar
Jugar
Altres