Literatura

Si los muertos no resucitan

Cobeta de 'Si los muertos no resucitan' de Philip Kerr. Eix

Cobeta de 'Si los muertos no resucitan' de Philip Kerr. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Nova novel·la protagonitzada pel detectiu Bernie Gunther que en aquest cas començarà la història i l’aventura en l’alemanya de l’any 36 en plena preparació de les Olimpíades i acabar la història quan el protagonista ja va seguint el seu periple per Sud-Amèrica i en aquest cas el retrobem a l’Havana en els moments previs a la revolució Cubana.

El recorregut del protagonista Gunther ve de lluny, ja va ser el protagonista de la trilogia Berlín Negre, una trilogia que protagonitza quan encara era inspector de policia de la brigada criminal que és expulsat del cos policial per la seves simpaties cap a la socialdemocràcia i la seva reticència cap tot allò que pugui tenir alguna relació amb el Partit Nazi i el seus seguidors. En aquella trilogia ja ens mostra amb tota la seva plenitud la propaganda antisemita del règims feixista i com les organitzacions nazis van dominar tota la societat i pocs, molts pocs van oferir una certa resistència als fets sagnants que s’anaven succeint. El protagonista ha de resoldre casos que en la seva majoria tenen com a protagonistes a persones que podríem anomenar-les “normals” però que donades les circumstàncies es converteixen en víctimes. El paper de Gunther es retornar una certa dignitat vivencial a aquestes persones que atrapades en el destí són víctimes d’una societat que sembla que ha perdut el nord amb personatges que amb actitud arribistes s‘apunten al carro dels vencedors per treure’n beneficis, o bé sucumbien a la propaganda d’una raça ària superior o simplement intenten sobreviure en mig de la voràgine antisemita o bé entre els laberints de les xarxes que després de la guerra es van dedicar a recompondre el nazisme a través de la falsificació d’identitats d’antics dirigents.

Philip Kerr és nascut a Edimburg, ha estudiat per advocat però va deixar el món de les lleis per dedicar-se a escriure. A més de la ja esmentada Trilogia Berlín Negre, ha publicat Unos por otros, Una llama misteriosa i aquesta darrera Si los muertos no resucitan que li va valdre el premi RBA de novel·la negra. Kerr te una capacitat per narrar amb un estil propi històries interessants, que atrapen des del primer moment i amb una gran capacitat de plantejar la trama en mig de situacions històriques que ja de per si són susceptibles de generar interès. La seva descripció dels ambients i escenaris de l’acció també comporta una gran capacitat de documentació i de traslladar aquesta a l’escriptura. Els indrets del Berlín que ens descriu en les seves novel·les són, sens dubte, versemblants, malgrat els adapti a la seva conveniència en allò que podríem anomenar exigències del guió.

En aquesta novel·la ens trobem al protagonista uns anys després d’haver abandonat la policia criminal i treballa com a detectiu a l’hotel Adlon de Berlín, allà s’hi allotja una escriptora i periodista nord-americana que ha arribat a Berlín per escriure determinats articles sobre la febre antisemita en el Berlín que està preparant les Olimpíades. Gunther i la periodista inicien una aventura en tots els sentits, ell l’ajuda a trobar informació i alhora hi viu uns història d’amor, la trama es complica quan un seguit d’estranyes morts vinculades d’alguna manera amb les obres que es fan amb motiu de les olimpíades. La periodista es obligada a marxar i a partir d’aquí Gunther segueix la feina d’investigació. Anys més tard es retroben alguns dels personatges a la Havana pre-revolucionària i tornen a   desencadenar-se un seguit d’accions amb els vells amants.

La primera part a Berlín, és a on l‘autor recrea magníficament la situació, els seus personatges són creïbles, personatges que es mouen amb facilitat en l’ambient que els situa i el protagonista sempre amb el punt de cinisme que li és habitual manté una sornegueria pròpia de qui ha vist moltes dissorts i que li serveix també per escapar de la realitat dura i violenta a la que s’ha d’enfrontar moltes, masses vegades.

En la part que correspon a la Havana la presència de personatges reals com Hemingway o actors de cinema famosos potser li fa perdre una certa força narrativa compensada però amb la força que té el retrobament dels tres personatges centrals ara reubicats en un altre moment de la seva vida però també en els temps convulsos posteriors a l’assalt de la Caserna Moncada per un jove Fidel Castro que encara no ha assolit el poder.

El protagonista Bernie Gunther és ja un detectiu homologable als gran detectius de la literatura negra, per la seva capacitat d’investigar, però també per la seva peculiar manera d’afrontar les desgràcies que el rodegen, sembla que ja estigui de tornada de moltes coses però que ubicat en l’alemanya nazi no deixa de ser un lluitador per, en mig d’un fangar, intentar trobar la justícia. Això el fa atractiu i alhora peculiar.

Potser excessivament llarga però es llegeix bé i com sempre amb personatges que s’aboquen bé en els seus papers i en el joc de la trama.

Si los muertos no resucitan
Philip Kerr
Premio Novela Negra de RBA
Sèrie Negra. Editorial RBA
Barcelona, 2015

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local