Literatura

El misteri del bressol buit

Frederic Llopart 06-09-2019 16:47 Lectures 591
Cobertes dels llibres de Montse Sanjuan. Eix

Cobertes dels llibres de Montse Sanjuan. Eix

Volem parlar de dues interessants novel·la policíaques que tenen com a protagonista a la sergent dels mossos d’esquadra Anna Grimm, de la que ja havíem parlat en la novel·la que portava per títol “La sergent Anna Grimm” una sergent que viu intensament els cassos que se li plantegen i amb un nivell d’exigència professional molt alt. En aquestes novel·les la trobem de nou en acció, en una ha de recuperar la història per poder esclarir uns assassinats i en l’altra novament el passat retorna de manera que es fa fonamentalment conèixer-la per poder resoldre el cas. També seguim la seva història més personal i les relacions que té amb la família i amb el seu company després d’haver pogut trobar un desenllaç positiu a la desaparició de la seva germana Clara en la primera novel·la. La sergent és una persona decidida que no busca massa empatia amb la resta de gent però és decidida i té molta intuïció que li permet ser una excel·lent investigadora que s’enfronta a la feina cercant el màxim de professionalitat escoltant als seus col·laboradors i buscant sempre més d’una aresta de cada uns dels casos a que ha d’enfrontar-se i procurar no deixar cap pista sense investigar per arribar a resoldre el cas amb el menor temps possible i sense fer massa soroll. 

Montse Sanjuan és Nascuda a Lleida el 1956. Es va llicenciar en Ciències de la Informació (UAB) i en Filologia Hispànica (UNED). Treballa com a periodista i va formar part de l'equip de la revista lleidatana La Boira (1979). Va canviar el periodisme per la docència i ha dedicat la seva tasca professional a l'ensenyament de la llengua i la literatura. És també l'autora del bloc Llibres llegits i per llegir” des de l'any 2006.

Ha publicat relats en diferents medis i va participar també en el llibre 365 contes, un any de contes. Al març del 2014 va publicar el seu primer llibre La sergent Anna Grimm, la serie de la Sergent Grimm va seguir el 2015 amb El misteri del bressol buit i aquest 2018 ha seguit amb el tercer lliurant Memòria Mortal.

Al El misteri del bressol buit, l’acció comença quan es comet un doble assassinat d’una parella joves però encara hi ha un altre misteri ja que se sospita que s’ha segrestat el petit fill de la parella. Per tant a la investigació sobre el perquè de la mort de la parella caldrà afegir-hi les investigacions sobre qui ha segrestat el petit i intentar trobar-lo amb vida.

En el treball d’investigació l’autora deixa vies obertes perquè cadascú pugui imaginar possibles sortides al cas. Amb la descoberta dels dos assassinats es comença una investigació començant pels cercles més directes vinculats a la parella morta, aquest cercles es van eixamplant i sobretot la feina de la investigació procura anar dirigida a trobar a la criatura que és la baula més feble de la història. El llibre conté vàries històries i el seguiment del dietari que va alternant-se amb les pàgines de la investigació que són claus per anar descobrint els fets que van portar a la mort de la parella i trobar el nen segrestat.

La investigació també s’alterna amb la relació que tenen els policies i sobretot la poca empatia entre la sergent Grimm i el caporal Magrinyà que qüestiona masses vegades les intuïcions de la sergent, tot i així el treball de la investigació es resol no sense algunes complicacions més i amb testimonis que no acaben d’explicar tot el que saben o han vist.

Bon entrellat i una teranyina de motius i fets del passat que van interferint en la resolució el cas.

Al segon llibre Memòria Mortal, la sergent Grimm s’ha d’enfrontar a la investigació de la mort del joiers Boronat que tenen un cert prestigi a la ciutat i que poc abans de la seva mort havien organitzat una exposició de joies antigues. Al llarg de la investigació es van coneixent algunes dades del joiers i també com han fet fortuna i com han aconseguit una bona part de les peces antigues que han exposat i que tenen un passat poc conegut que s’anirà desvetllant al llarg de la narració. Després de quatre morts vinculats amb la família dels joiers la sergent Grimm sembla desconcertada però va estirant fils des de l’anàlisi de possibles motius per unes morts que primer semblen inexplicables però que al llarg de la història s’anirà descobrint les causes que provoquen els assassinats. 

La mort del joiers no va acompanyada de cap robatori ni res que indiqui alguna acció de revenja, la sergent es troba amb quatre cadàvers morts a trets i sense aparents motius que ho hagin provocat. A partir d’aquí, la sergent Grimm es veurà immersa en una investigació on els fets del passat esdevindran causa i clau per trobar la solució del cas que està investigant.

En mig d’aquesta, el company mosso, de l’Anna, en Pau Caralt, li planteja un greu problema personal relacionat amb una antiga investigació que va portar i tancar al Guardia Civil sense resolució positiva i que va tenir un pes fonamental amb la voluntat de Caralt de fer-se policia. Es tracta de intentar capturar l’assassí del petit Genis, germà de l’agent, anomenat el “Dolcet” per la família. La sergent l’ajudarà perquè és el seu company però també perquè creu que així evitarà la possibilitat de que mori algun altre nen.

El passat té molta importància sobre cada cadascun dels protagonistes de les dues històries en ells hi trobarem els orígens i causes dels fets, i per tant també les possibles solucions.

Trames interessants i cal destacar també la feina de la sergent de qui anem coneixent pensaments i emocions.

Els llibres tenen una prosa molt fàcil i lleugera de llegir i construeix uns personatges creïbles, unes trames ben ordides i sap anar deixant la informació a un ritme àgil, amb capítols breus però  carregats d'intensitat.

El misteri del bressol buit
Montse Sanjuan
Pagès Editors, 2015
Lleida, 2015

Memòria Mortal
Montse Sanjuan
Pagès Editors
Lleida, 2018

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Acaba l'any i administracions i empreses concessionàries revisen les tarifes, el que s'acostuma a traduir en un increment de preus per al nou any.

Quin mitjà de transport utilitzes per desplaçar-te a diari a la feina o a estudiar?

Tren
Autobús
cotxe
bicicleta
a peu
Motocicleta
Altres