Federalisme

Un agost angoixant, un record a l’amic Jaume Casanovas

Aquest any el mes d’agost no ha estat com el que tots tenim al nostre imaginari en el que l’actualitat deixava pas a un temps de festa, de gaudi, de calor. Per començar, el dia dos ens va deixar el nostre amic, company Jaume Casanovas, d’una manera una mica precipitada, ho va fer en silenci, deixant un gran buit en els federalistes, en el PSC en tota la gent que l’estimava, en tota la gent que reconeixia la seva trajectòria personal i política.

 

Però no sols això, el fracàs de la investidura d’en Pedro Sánchez ha donat per escriure rius de tinta, hi haurà govern?, noves eleccions?, i per aquí els dirigents independentistes discutint sobre quina és la millor estratègia per anar alimentant l’agit-prop a veure si així continuen vivint del gara-gara. Un agost angoixant.

 

Aquesta situació ens ha fet recordar les converses que varem tenir, allà pel 2014, amb en Jaume Casanovas i un grup de sindicalistes, gent d’esquerra, preocupats per la divisió que es produïa al país, liderada precisament per la dreta, estàvem en ple procès. S’acostaven eleccions municipals, calia que els partits, entitats situades a l’esquerra aconseguissin un acord capaç de derrotar la dreta, la seva política de retallades desmantellava l’estat del benestar, la desigualtat entre els ciutadans s’eixamplava, calia cercar una sol·lució. D’aquelles converses va sorgir el “Moviment per al retrobament de l’Esquerra” i un Document-Manifest que varem titular “Nou eixos per la trobada de l’espai socialista”.

 

En aquest document parlàvem de renovació del Contracte Social, imprescindible per combatre les desigualtats, d’un nou model productiu, de llibertats civils; d’Inversions en infraestructures, educació i investigació com a efecte reequilibrador, de l’organització de la Pau i de la sostenibilitat del planeta, de regeneració democràtica; de la crisi de l’Estat i proposàvem que l’alternativa al “nosaltres sols” de l’independentisme era el Federalisme: concertació, cooperació, solidaritat, s’ha de construir, col·laborar, FEDERAR.

 

No varem tenir gaire èxit, a les eleccions municipals del 2015 l’esquerra es va presentar dividida i en molts ajuntaments varen guanyar les dretes.

 

Per aquests temps varem conèixer Federalistes d’Esquerres, organització que coincidia amb el que nosaltres cercàvem i vam decidir integrar-nos. Federalistes al llarg d’aquests anys ha crescut com organització; avui el Federalisme és ja l’alternativa per a molts ciutadans, i nosaltres al Penedès-Garraf, amb el lideratge d’en Jaume Casanovas, hem intentat posar el nostre granet de sorra.

 

Esperem que el setembre ens porti seny a tots, i reemprenem el camí cap un Estat Federal, en una Europa Federal, el màxim desig d’en Jaume.

 

Federalistes d’Esquerres i el Partit dels Socialistes de Catalunya, us volem convidar a l’acte en homenatge a Jaume Casanovas, que es celebrarà el 4 d’octubre als jardins del Museu Romàntic Can Papiol, a les set de la tarda.

 

Francisco Criado

Robert Sanahuja

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!