Govern municipal

ERC esmena a la totalitat els 155 primers dies del pacte entre Junts per Catalunya i el PSC

ERC Vilafranca 20-11-2019 15:37 Lectures 759

Els republicans emplacen a Junts per Catalunya a donar per acabat el pacte amb el PSC i refermen el seu projecte republicà de futur per a Vilafranca

Govern sociovergent vs Govern republicà. Esquerra Republicana va “commemorar” els 155 dies de govern entre Junts per Catalunya i el PSC per contraposar el que consideren “un govern adormit” i que fa perdre oportunitats a Vilafranca, amb l'impuls que els republicans haurien dut a terme des d'un govern republicà en aquests primers mesos de mandat.

Els republicans van deixar clar que no comparteixen les formes de l'actual equip municipal, ja sigui en àmbits urbanístics, amb la reforma del POUM al carrer del Comerç, en polítiques socials amb la retallada d'ajuts a l’escolarització o en política comercial. Per Esquerra Republicana, Vilafranca te davant seu reptes molt importants, i considera que cal un replantejament urgent de les polítiques que es duen a terme per fer-hi front. I pels republicans, l'actual govern de JXC-PSC no està capacitat per portar-ho a terme.

Ajuntament opac i tancat

Un dels àmbits que Esquerra Republicana ha incidit més en aquests mesos ha estat la transparència i la participació. Els republicans van presentar una moció per garantir una comunicació plural i objectiva per part dels canals d'informació de l'Ajuntament, després que es fes evident que s'utilitzaven amb finalitats partidistes de l'alcalde. A més els republicans han fet un toc d'alerta en el procediment d'elecció del nou director de Penedès TV ja que consideren que el procés va comptar amb irregularitats i que estava polititzat.

Gemma Urgell, regidora republicana, ja va avançar que un govern republicà hauria creat la regidoria de transparència i participació, “perquè creiem amb el detriment de comptes, amb la transparència i considerem que la participació ciutadana enforteix la societat i la democràcia”. Urgell també va reiterar la demanda per reformar el ROM, per fer-lo més obert i participatiu, alhora que va reclamar que els Consells Municipals tinguin un paper més actiu en el seguiment i elaboració de polítiques sectorials.

155 dies de govern adormit

Per la seva banda el regidor Pere Sàbat va definir el govern sociovergent “d'adormit i sense control” i va justificar-ho, entre d'altres, amb el sobrecost que s'ha generat a les obres del Vinseum, 700.000€ i que posen en perill 2 milions d'euros dels fons Feder a causa de la manca de control de les obres per part del govern. Sàbat va recordar també el nyap de la reconstrucció de la creu de Santa Digna, la manca del catàleg de patrimoni. És davant d'aquestes negligències que Esquerra ha proposat, i el govern rebutjat, la creació d'una àrea de patrimoni per tal que es pugui planificar correctament les polítiques. 

Per Sàbat el govern ha demostrat nul·la capacitat política per fer front als reptes que té Vilafranca, per exemple en l'àmbit de serveis funeraris i l'abús que en fa el monopoli d'Àltima. En aquest sentit va reclamar que el govern compleixi les mocions aprovades al ple municipal i va posar en valor les iniciatives presentades pels republicans per capgirar la situació injusta que pateix la ciutadania en aquest àmbit. Sàbat va incidir també en la política territorial del govern, on PSC i JXC tenen idees contraposades, fet que genera incertesa sobre el model de Penedès que defensa l'ajuntament, i va lamentar que dins del mateix JXC es votin coses diferents sobre el model territorial com es va demostrar al Consell Comarcal on regidors de JXC de Vilafranca, a diferència del que havien fet a l'Ajuntament, van votar en contra de retirar el projecte de polígon logístic de Cal Vies.

Sàbat va avançar que un govern republicà hagués publicat de forma immediata l'acord de govern, un fet que JXC-PSC encara no han fet públic 155 dies després, i va explicar que haguessin obert el Pla de Mandat a totes les forces democràtiques de l'Ajuntament per plantejar plegades els reptes i les accions a dur a terme. Sàbat va reiterar l'aposta dels republicans per plantejar Acords de Ciutat en els grans eixos estratègics de la ciutat i va avançar que mantindran aquesta aposta durant els propers anys.

Una màquina de crear desigualtats

Salvador Campamà va ser clar “el govern en aquests 155 dies ha demostrat ser una màquina de crear desigualtats”. El regidor republicà va remarcar la retallada dels ajuts a l’escolarització anunciada pel govern que deixarà sense ajut a 2/3 parts dels alumnes en relació al curs passat. Campamà va considerar aquesta política d'irresponsable i va tornar a plantejar que el govern faci marxa enrere i retorni al consens anterior. El regidor republicà va demanar que es convoqui el Consell Escolar Municipal i que es comenci a redactar el Projecte educatiu de ciutat, un element clau per la política educativa i que Vilafranca no té.

Campamà va remarcar l'aposta republicana per la tarificació social per garantir la igualtat d'oportunitats per a tothom, també a l'Escola de Música, i va insistir en què les ordenances no són prou ambicioses socialment i que es perd una oportunitat per fer-les més progressives.

Campamà va insistir en la suspensió de la reforma del POUM del carrer del Comerç que ha fet la Generalitat, per situar la diferència de maneres de govern entre l'actual equip sociovergent i un govern republicà. Pel republicà després de la decisió de la Generalitat tocava replantejar el pla i obrir un debat sobre quin futur es vol pel barri i per Vilafranca, res més lluny de la realitat que ha dut a terme el govern, que s'ha petrificat en la defensa del seu projecte.

Per últim Campamà va esmenar les propostes sobre habitatge del govern sociovergent, ja que li manca un rumb clar, ja que passa d'eliminar l'Oficina local d'habitatge durant el mandat passat a crear-la de nou a l'inici d'aquest. Campamà va anunciar la proposta que s'inverteixi un milió d'euros per crear un parc d'habitatge públic, i en l'elaboració del pla local d'habitatge, pendent des de fa anys.

D'esquenes a la igualtat

La regidora Montse Espinosa va enumerar les polèmiques en què el govern s'ha trobat durant aquests 155 dies, com per exemple la culpabilització de les víctimes d'agressions masclistes o la minimització d'aquest tipus d'agressions durant la Festa Major. Espinosa a més va remarcar diferents propostes d'Esquerra en aquest àmbit, com diverses mocions per potenciar els punts liles, el desplegament del pla d'igualtat o l'augment del pressupost en aquesta regidoria.

Espinosa també va plantejar la necessitat d'un pla de residus, ja que segons les dades disponibles Vilafranca no complirà amb les directives europees fet que comportarà una multa econòmica. La regidora republicana va afirmar que “esperem que en aquest cas el govern actuï i no esperi que la situació es faci insostenible”. La republicana va recordar també, com a exemple de no actuació del govern, que davant la presència de militars espanyols passejant armats per Vilafranca, es va acordar fer una declaració institucional de rebuig, fet que no s'ha produït.

Un govern que no està a l'alçada del moment

Finalment la regidora Mònica Hill va remarcar que l'actual govern no està a l'alçada de les circumstàncies del moment. Per Hill “155 dies després tenim un govern gris, opac i sense projecte que ha estat incapaç de presentar públicament el seu pacte de govern”. La republicana va insistir en la manca de planificació, per exemple amb la no aprovació del pla local d'habitatge o el de mobilitat, i en la nul·la intenció de buscar el consens entre les diferents forces.

Hill va ser contundent al reiterar que no “entén” que Junts per Catalunya pacti amb el PSC quan al ple opten per mirar cap una altra banda davant la repressió i “callen i no plantegen cap solució al conflicte polític”. Hill va emplaçar a JXC a donar per acabat aquest pacte de govern i va afirmar que “poden governar sols si cal” i va manifestar que “Vilafranca mereix un govern que doni resposta a la majoria republicana que existeix i que és amplia i transversal”.

Esquerra Republicana

Esquerra Republicana

Esquerra Republicana

Informació i opinió sobre la vida municipal

http://www.esquerra.cat/garraf

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres