Literatura

Paraules que tu entendràs

Frederic Llopart 06-12-2019 13:51 Lectures 1353
Coberta de 'Paraules que tu entendràs'. Eix

Coberta de 'Paraules que tu entendràs'. Eix

La portada del llibre avant posa al títol i a l’autor una frase significativa del que es pot llegir a  la novel·la: “Tots els grans amors tenen secrets”. Possiblement els grans i també els petits amors i fins i tot els efímers tenen secrets que surten o no a la llum i poden canviar el curs de la mateixa història. La frase és premonitòria de la novel·la perquè la història dels diversos protagonistes té els seus secrets, alguns es mostren i afectaran a la relació entre les persones, a les parelles, altres seguiran guardats. 

La novel·la ens presenta la història de diverses parelles de mitjana edat que es troben amb determinades dates i exploren les seves relacions i les seves vivències amb els seus companys o companyes però també com allò extern a la parella pot influir en les relacions.

Xavier Bosch i Sancho és un periodista i escriptor català. Va ser el creador, amb Antoni Bassas, de l'espai humorístic de Catalunya Ràdio, Alguna pregunta més?, pel qual va rebre un premi Ondas. Especialitzat en periodisme esportiu, va treballar a La Vanguardia, TV3, RAC 1 i va dirigir l'Avui. Xavier Bosch, nascut a Barcelona és un periodista i escriptor amb una llarg recorregut professional. Ha treballat a la ràdio creant alguns dels programes que han marcat criteri en la radiofonia en català com Alguna pregunta més? o el Món a RAC-1. Ha fet treballs a la Televisió amb programes tant coneguts i reconeguts com Un tomb per la vida o Àgora i en la premsa escrita ha col·laborat en els diaris més importants del país. Va dirigir el diari Avui i ha fet moltes col·laboracions en periodisme esportiu. Va ser un dels impulsors del diari ARA a l’any 2010 a on ara col·labora habitualment.

Ha obtingut diversos guardons per la seva tasca periodística i com escriptor va obtenir el premi Sant Jordi per la seva novel·la Se sabrà tot inici de la trilogia literària que protagonitza el periodista Dani Santana. Va seguir amb Homes d’honor i va tancar, almenys de moment, la trilogia amb la publicació d’Eufòria. Anteriorment havia publicat un parell de recull de contes i una novel·la juvenil.

A Paraules que tu entendràs Bosch tornar a agafar el fil i el leiv motiv de les dues obres anteriors, Algú com tu (2015), guanyadora del premi Ramon Llull) i Nosaltres dos (2017), que és la relació amorosa en la parella. Ara s’hi endinsa en l’amor i la intimitat a tots els nivells que tenen les parelles de llarga durada amb un coneixement mutu envejable i amb la superació de les crisis que cíclicament apareixen. La maduresa i consolidació de la relació sentimental es desplega al llibre a través de tres parelles diverses en la seva estructura i relacions de més de vint anys. Bosch explica el fons de la novel·la afirmant que “És un tema que conec prou bé i que m’interessa. Tal com està la societat actual, els amors llargs són revolucionaris”.

 

Els protagonistes que potser destaquen més són la Mara i el Xavi, ella organitzadora de viatges a la carta sempre prou interessants i el seu marit, el Xavi, arquitecte d’un cert renom que treballa amb la Joanna que és paisatgista i estan tots dos embolicats en aquest  moment en la construcció d’una casa que ha de ser el treball definitiu de la seva carrera, la Joanna  té com a parella a l’Andreu, advocat d’un despatx prou solvent i amb molta feina i completen el conjunt de protagonistes el Darín un periodista que hagués volgut ser escriptor i la Biosca, una fotògrafa d’èxit. Tots mantenen relacions duradores. Entre la Mara i el Xavi hi ha una certa crisi pels temps que han viscut junts, ella manté relacions esporàdiques amb companys guies de viatges que poden coincidir en algun destí, ell per la seva banda té una certa fixació per la Joanna, aquesta i el seu company l’Andreu viuen un matrimoni de relació clàssic sense cap mena de turbulència almenys aparent i el Darin i la Biosca mantenen una relació que ells mateixos defineixen com a oberta amb esporàdics encontres amb altres persones.

Les tres parelles es troben en un viatge de cap d’any que ha organitzat la Mara en un idíl·lic hotel dels Alps, i això fa que  coneixem una mica més a fons els personatges per un retrats que  amb la seva voluntat d’escriptor els ha fet el Darin.

Resseguirem les seves històries al llarg de l’any fins a trobar-se altre cop ara en una illa propera a Venècia, del cap d’any. Entremig han esclatat alguns conflictes, s’ha trencat relacions, s’ha descoberts secrets fins ara inconfessats que fan qüestionar-se moltes coses a aquells i aquelles que hi estan involucrats, s’han frenat relacions, s’han esvaït somnis irrealitzables.

Col·lateralment a la història de les relacions personals, Bosch insereix en la novel·la elements tant actuals com el blanqueig de diners provinent d’operacions encobertes, el paper dels mitjans de comunicació sobretot tecnològics en les relacions i posa com exemple un element que va generar la ficció de la seva novel·la  com va ser la filtració per part d’un grup de hackers dels noms de clients de l’agència Ashley Madison, que es dedica a facilitar relacions entre persones casades, Bosch explica en una conversa que “Aleshores es van fer públiques les dades de 37 milions de persones de 50.000 ciutats i de 27 països diferents. Em va semblar una passada, i per això vaig voler explorar les relacions sentimentals i la convivència ara i aquí”, diu l’escriptor

També hi tornarà a ser present el periodisme com en altres obres de l’autor amb el personatge de Darin i la seva trajectòria.

L’autor analitza les relacions llargues, com l’atzar pot influir en aquestes relacions i com de diferents són el que esperes d’una relació i que després la quotidianitat et porta.

L’autor evita entrar en la situació de l’entorn del personatges. No es parla de política en les reunions dels amics. És també un mimetisme de la realitat actual de moltes colles d’amics.

Novel·la que va fent anades i vingudes en el temps, explorant el fons de les relacions entre les parelles i com la “veritat” de cadascú serveix per seguir amb la vida.  

Paraules que tu entendràs
Xavier Bosch
Col·lecció Clàssica
Ed Columna. 1229
Barcelona, agost 2019

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No