Política municipal

El 80% de les mocions aprovades al Ple pel govern municipal no s’han dut a terme

Els republicans proposen obrir un canal al web de l’Ajuntament per tal que es pugui fer seguiment de les mocions aprovades i lamenten que el govern no tingui una àrea potent de transparència i participació

ERC Vilafranca 10-12-2019 12:42 Lectures 531
Roda de premsa d'ERC Vilafranca sobre les mocions. Eix

Roda de premsa d'ERC Vilafranca sobre les mocions. Eix

“Les mocions marquen les prioritats de l’Ajuntament i cal respectar els acords del Ple”. Per garantir-ho Esquerra Republicana s’ha proposat evitar que aquest mandat passi el mateix que durant els últims quatre anys on el govern de JXC-PSC va incomplir el 80% de les mocions aprovades al Ple Municipal sobre accions o propostes relacionades amb Vilafranca, les quals van comptar amb el vot a favor del mateix govern municipal.

Els republicans demanen que el govern obri al web municipal un espai on es pugui fer seguiment de l’execució de la moció aprovada, així com un llistat de les mocions aprovades al Ple Municipal. Pel regidor Pere Sàbat “la ciutadania té dret a fer seguiment de l’estat d’execució de les mocions, de saber perquè s’han aturat o perquè no es poden dur a terme”. ERC es conscient que a vegades traslladar una moció a la realitat és dificultós i no es pot complir el 100%, així la proposta que posen sobre la taula segons Sàbat “no es tracta de fer una esmena al govern, sinó de donar una eina per la transparència i retre comptes, és una eina que pel govern pot ser molt positiva per poder explicar-se”.

En aquest sentit el grup republicà també proposa que per millorar el retriment de comptes i el control sobre els acords del Ple, el govern durant les Comissions Informatives cada tres mesos faci un informe sobre el compliment de les mocions aprovades. Aquest fet ajudaria a poder debatre entre els diferents grups sobre els punts acordats i la millor forma per superar possibles entrebancs que poden sorgir. Per ERC aquesta proposta va en la línia d’ajudar al govern a poder complir els acords del Ple.

Aquest fet ve motivat ja que segons un estudi realitzat per ERC, durant el mandat 2015-2019 el 80% de les mocions sobre Vilafranca que es van aprovar al Ple Municipal no van ser desplegades tal com van ser aprovades, no s’ha informat sobre aquests fets i no s’ha pogut fer seguiment sobre aquests canvis. Un exemple d'aquesta pràctica habitual és la moció aprovada per unanimitat al desembre del 2018 que instava a fer un Casal d'hivern el 2019 i que no s'ha complert. Per ERC les mocions són una peça important del Ple, ja que permeten introduir debats i línies estratègiques per a la ciutat i representa l’espai on es poden forjar acords entre els diferents grups de l’oposició i el govern, una pràctica que Sàbat considera que hauria de ser molt més habitual i no només l’excepció. També les consideren importants en tant que són una eina que permet la participació ciutadana, ja que, en ocasions, les mocions són presentades per col·lectius de la ciutat. 

Quan es va fer pública la composició del govern JXC-PSC, des dels republicans van destacar l’absència d’una àrea potent de transparència i participació, en aquest sentit consideren que propostes com la de seguiment de mocions ajuda a omplir un buit que presenta el govern sociovergent. Tal com va exposar la regidora Gemma Urgell la transparència forma part de l’ADN que ha de tenir un govern i no només s’ha de pressuposar que es duu a terme, sinó ha n’ha de ser una bandera, de la mateixa manera que la participació, entesa no només en incidir en la vida pública, sinó en participar fent seguiment de les accions del govern. Urgell va destacar que hi ha molts governs que han fet una aposta clara per aquests àmbits i va defensar que és una oportunitat per construir una societat més participativa. 

Esquerra Republicana

Esquerra Republicana

Esquerra Republicana

Informació i opinió sobre la vida municipal

http://www.esquerra.cat/garraf

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres