Literatura

Sota un cel escarlata

Frederic Llopart 01-01-2020 19:58 Lectures 782
Coberta de 'Sota un cel escarlata' de Mark Sullivan. Eix

Coberta de 'Sota un cel escarlata' de Mark Sullivan. Eix

Aquest llibre ens relata novel·ladament la història del Pino Lella, un jove milanès que pren consciència sobre la situació del seu país sota les urpes dels feixistes i els nazis i decideix fer la seva aportació a la lluita per la democràcia i l‘alliberament d’Itàlia. El llibre es basa en el testimoni directe del seu protagonisme però no és una obra històrica sinó que hi ha elements de ficció que aporta l’autor que li donen un ritme més llegible i el situen en el marc de diverses històries i personatges que es van entrecreuant.

L’heroisme, la tragèdia, l’esperança, les llàgrimes, les contradiccions, tota l’èpica que es pot trobar en els moments de major dissort de la història com va ser la Guerra Mundial.

Mark Sullivan és un escriptor americà i té 18 novel·les publicades algunes amb col·laboració amb altres autors. Es va criar als afores de Boston i, després de llicenciar-se en literatura anglesa en 1980, va marxar com a voluntari amb els Cossos de Paz a Nigèria on la seva labor es va centrar en ensenyar anglès als nens del poble nòmada dels Tuareg.

Va tornar als Estats Units i es va llicenciar en periodisme. Va treballar diversos anys a Chicago com a corresponsal en diversos mitjans coneguts i finalment es va centrar en el periodisme de recerca. Però des de la seva infància ell tenia una espina clavada, volia ser novel·lista. Així que va lluitar per això i al 1994 va publicar la seva primera novel·la, The Fall Line, que es va convertir en la novel·la de l'any per al New York Times i va llançar la seva carrera com a escriptor.

Des de llavors ha publicat, en solitari o col·laborant amb altres autors com James Patterson, 18 novel·les. Aquesta última Sota el cel Escarlata la va escriure després d’una “Una crisi d'escriptura”, va conèixer la figura del Pino Lello i a partir d’aquí va seguir estructurant el relat que ha donat lloc a la magnífica novel·la.

Ha treballat en diversos reportatges d’investigació pels majors diaris del EEUU. Ha estat guardonat amb el WH Smith Fresch Talent.

La novel·la ens presenta a un Pino Lella tot just a punt d’arribar als 18 anys. És un jove somiador que està ansiós per conèixer a una noia maca que l’estimi i també per estudiar i viure amb la música de manera harmònica. Pertany a una bona família amb recursos econòmics que té negocis amb l’incipient món de la moda i en la fabricació d’elements i objectes de cuir que tenen una certa fama.

Tots aquets somnis queden estroncats per l‘ocupació del alemanys de Milà després de l’armistici del rei Victor Manuel i l’empresonament de Mussolini, que en la novel·la ja està al front de la República de Saló després de ser alliberat pels alemanys.

En Pino una tarda vagarejant amb els seus amics i explicant-se els seus anhels es creua amb l’Anna una jove bonica a qui ell convida a anar al cinema i la cita per aquell mateix vespre. Ella no acudirà al cinema i l’edifici pateix un bombardeig. Es salven de pur miracle i el fet marcarà un abans i un després en la consciència i en la sensació de feblesa del Pino en aquella guerra.

La ciutat de Milà es fortifica pel que sembla serà una constant: els bombardeigs dels aliats contra les tropes i defenses alemanyes.

Allà coneix també al Bisbe de Milà i a un seminarista mentre supervisen la tasca d’enllumenat del Duomo per evitar que sigui objectiu dels atacs aeris. El bisbe i el seminarista jugaran també un paper important en la vida immediata de Pino.

Davant el perill de bombardeig la família decideix enviar el Pino i el seu germà a les muntanyes dels Alps, a la colònia que té per joves i infants, el pare Re, un sacerdot compromès en la posició de l’església de salvar vides. Allà després un breu però intens entrenament el Pino es converteix en un expert passador cap a la frontera Suïssa de molts jueus que fugen de la persecució que han desfermat els nazis a Itàlia.

Té les seves peripècies però ho fa molt bé malgrat la seva joventut. Durant les seves travesses d’evasió s’haurà d’enfrontar als perills propis de l’alta muntanya amb els crus hiverns però també haurà d’eludir a la vigilància de la Gestapo i alguns malfactors que fent-se passar per partisans van a la seva. Per raons de supervivència els pares el fan allistar a l’exèrcit alemany que l’envia a una uniat de treball configurada per joves italians Todt. Allà per atzar entra com a xofer del general Hans Leyers. Un home enigmàtic, poderós i comandant del Tercer Reich que està destinat a Itàlia per supervisar les defenses contra el aliats que ja han desembarcat o en el seu cas fer que la retirada, que ja s’intueix propera,sigui el màxim de segura i ordenada possible.

El general té una amant, la Dolly, que casualment té una minyona, l’Anna, la noia a qui Pino havia convidat en l’inici de la narració a anar al cinema. La retrobada inicia una història d’amor de final encara incert pels moments de conflicte que es viuen.

Pino aprofita la situació privilegiada de xofer del General per seguir ara com espia pels partisans i les forces aliades, viatja molt, coneix les defenses dels almenys, els plans logístics, les contingències que tenen, en fi les seves informacions són molt valuoses per l’avançada dels americans. Viu apassionadament el seu romanç amb l’Anna i percep i pateix en pròpia carn el rebuig de part dels amics i del seu germà per vestir un uniforme alemany sense poder explicar el que fa realment.

En la confusió de l’alliberament de Milà trobem finals tràgics per alguns dels personatges, veiem els arribistes que s’aprofiten del moment, les masses desbordades i famèliques de sang i venjança, i també missions contradictòries que el Pino assumeix per lleialtat a la causa sense entendre-les.

Una història fascinant molt ben escrita i que flueix amb rapidesa sense perdre consistència narrativa.

Història dels ideals, de la lluita per salvar els principis d’humanitat i solidaritat i també tragèdia per la pèrdua de vides i d’actuacions realment sanguinàries per part dels feixistes.

Una història èpica i també una història de contradiccions que tenen aquells que amb heroisme es juguen la seva llibertat o la seva vida pels demés i per una causa justa.


Sota un cel escarlata
Mark Sullivan
Capital Books, 14
Barcelona 2019

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No