Salut

Responsables amb el centre Ricard Fortuny

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Centre Ricard Fortuny és un dels tresors de Vilafranca i Comarca i un espai de tendresa i cura per als nostres ciutadans més fràgils. Cal protegir-lo i continuar amb la bona tasca que s'està fent gràcies als professionals que hi treballen dia a dia, així com potenciar el creixement d'un centre que els darrers anys ha augmentat el seu nombre de professionals i ha donat un millor servei.

El passat sis de gener es va publicar en aquest mateix mitjà de comunicació un article on es reclamava “dignificar les tasques de cura”. Des del centre es vol aclarir que les tasques de tots els professionals es realitzen en unes bones condicions, en termes assistencials, i que s’han millorat les seves condicions laborals, amb increments en els darrers anys, sempre en el marc de la legalitat.

Com bé deia l’article esmentat anteriorment, hi ha una diferència de salari entre els treballadors de l'àmbit social i els de l'àmbit sanitari, una diferència establerta per l'aplicació dels convenis que tenen cadascun d'aquests professionals depenent de si són de l'àmbit sanitari o del social. Aquesta diferència de salari no es pot corregir des del centres per dos motius.

En primer lloc, la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat (LPGE) limita la possibilitat de millorar substancialment la retribució dels professionals de les entitats del sector públic com la nostra. Mentre aquesta limitació de l’Estat no s’elimini, la possibilitat de corregir aquest diferència pel propi centre és molt reduïda. Tot i això, el centre ha vetllat per millorar les condicions d’aquests treballadors a través de suplements en els seus salaris. De fet, en els darrers temps, han comptat amb una retribució superior a l’estricte aplicació de taules salarials, pels increments permesos per la LPGE. El Consorci Sociosanitari de Vilafranca (CSSV) ha fet tot el que ha pogut els darrers anys per ajustar aquests sous, però cal insistir: no es poden superar els límits legals a l’hora d’acordar increments salarials.

Aquesta circumstància es viu al centre Ricard Fortuny, i a la resta del sector públic.

En segon lloc, no per això menys important, en cas que la limitació legal no existís, una equiparació de sous entre la línia social i sanitària no és possible sense un increment de tarifes que ho sustenti. Seria una irresponsabilitat de part del centre, ja que representaria entrar en una situació de dèficit. Tenim unes tarifes insuficients per cobrir unes despeses de personal necessàries

Cal doncs reclamar una pujada de les tarifes en l'àmbit social (congelades durant molts anys) per poder millorar les condicions salarials, però això és competència del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Aquest increment de tarifes permetria assumir un increment de les retribucions del nostre personal, sempre i quan la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat suprimeixi la limitació actual.

Per tant, l’increment dels sous no depèn dels centres ni dels municipis on es troben. En aquest sentit, la moció aprovada per l'Ajuntament de Vilafranca al 2018 (i a la qual també es feia referència en l’article esmentat) de ben segur que serà tinguda en compte pels governs autonòmics i estatals però no permet aplicar una pujada de salaris que, com expliquem, no depèn de la política municipal ni de la gestió del centre. Al contrari, aplicar una pujada de sous als professionals de l'àmbit social del centre Ricard Fortuny suposaria una infracció normativa i una greu irresponsabilitat que comportaria la revocació de l’import incrementat en salari i d’altres conseqüències negatives per al centre. En canvi, el centre sí pot, i així ho ha fet, invertir en contractar més personal i millorar les condicions en les quals treballen els professionals.

Al centre Ricard Fortuny treballem amb i per les persones. Quan parlem de la seva cura i dels professionals que se'n ocupen cal ser especialment curosos. Quan parlem d'un espai que permet a la ciutadania atendre correctament als seus ésser estimats més fràgils cal prendre totes les mesures necessàries per mantenir aquest centre i fer-lo créixer, i per això cal ser estrictes amb la llei. Des del centre Ricard Fortuny continuarem lluitant, colze a colze amb la resta de centres i entitats socials, per incrementar les tarifes que permetin apujar els sous dels professionals de l'àmbit social. Mentrestant seguirem aplicant totes les mesures que la llei ens permeti per millorar les condicions laborals dels nostres professionals. Cal que tots estiguem junts i anem en la mateixa direcció pel bé de les persones que atenem, dels nostres professionals i del centre, per molts anys més d'un Ricard Fortuny cada vegada més gran i millor.

Pere Montserrat i Ferrer
President del Consorci Sociosanitari de Vilafranca, Ricard Fortuny

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local