Mobilitat

La Vilanova post-confinament: confinem els cotxes, recuperem la ciutat

Si una cosa ha fet palesa la crisi sanitària del covid-19 pel que fa a mobilitat i espai públic, és que el disseny de la ciutat té una repercussió directa sobre la salut de les persones.

Ara, mentre ciutats com Pontevedra, on fa anys que el seu alcalde va fer un replantejament urbanístic per retornar a les persones l’espai públic i capgirar el model de mobilitat, ja estan preparades per un desconfinament segur, altres ciutats com Vilanova i la Geltrú necessiten intervencions urgents. No som les úniques: ciutats de tot el món estan reconfigurant la seva fisonomia prioritzant la salut de les persones, transformant la crisi en oportunitat.

Les mesures per garantir prou espai als carrers per poder-hi caminar mantenint la distància social de seguretat són imprescindibles, però al voltant del 70% de l’espai està destinat als cotxes, sigui en circulació o aparcats. Aquesta forma de privatització de l’espai públic a la que el gruix de la població sembla haver-se resignat, ha estat motiu de denúncia per part de la nostra entitat des dels seus inicis. Recuperar aquest espai és ara més important i urgent que mai. Seria una total irresponsabilitat no prendre aquestes mesures: cal preservar la salut de les persones, per davant del “dret adquirit” d’aparcar a la porta de casa.

Des de la Plataforma pels Camins Escolars VNG fa anys que estem reivindicant més espai pels vianants, mesures efectives de pacificació i de dissuasió del trànsit contaminant. El que demanem ara és que aquestes mesures que faran que la ciutat sigui més segura i saludable no siguin provisionals.

Entenem que caldrà esperar fins a poder veure les mesures consolidades; també que el plantejament inicial segurament no serà de la qualitat de les intervencions definitives, atesa la necessitat d’una resposta tàctica urgent. Esperarem, per tant, per poder fer una valoració més exhaustiva. Però des de la plataforma compartim els objectius i valorem la proposta presentada com un exercici de responsabilitat per part de l’ajuntament. Sense cap mena de dubte, una ciutat 30, amb voreres més amples i menys contaminació suposarà una millora inqüestionable en la qualitat de vida de les persones d’aquesta ciutat.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!