Desconfinament

Pla de xoc pel sector cultural i que generi alhora programació estival a Vilafranca

ERC Vilafranca 03-06-2020 11:01 Lectures 235

Amb les mesures de seguretat sanitàries anunciades, aquest serà un estiu, i previsiblement una tardor, amb dificultats pel sector cultural per l’anul·lació d’actuacions, festivals i concerts, fet que posa a les persones que treballen en aquest àmbit en una situació límit. Davant d’aquesta realitat des d’Esquerra Republicana s’ha fet arribar a l’equip de govern un seguit de propostes per l’activació d’accions culturals durant els mesos d’estiu i, que algunes, es puguin allargar fins a la tardor, amb la finalitat de donar suport als artistes locals i a les empreses vinculades a aquest sector i, al mateix temps, omplir d’activitats responsables Vilafranca.
Cultura barri a barri

L’objectiu del pla de xoc cultural d’Esquerra és fer arribar la cultura a tots els barris de la ciutat. Segons el regidor Salvador Campamà “per garantir les normes de seguretat sanitàries apostem per dur a terme una programació estival de petits concerts musicals o petites actuacions teatrals o de clown als diferents barris per evitar aglomeracions i per assegurar l’activitat cultural a la ciutat”. Campamà va destacar que aquesta proposta ha de significar posar en valor grups, creadors i artistes del territori per tal de donar-los suport.

Una altra mesura d’aquest pla és l’impuls d’un catàleg d’artistes per promocionar el seu treball i que estigui disponible al web de l’Ajuntament i se’n faci difusió i ressò entre els programadors culturals del país. 

Pel que fa a les arts escèniques una proposta que Esquerra Republicana posa sobre la taula és impulsar un cap de setmana de teatre al carrer perquè els diferents grups de teatre, dansa o clown puguin mostrar els seus espectacles en un cicle artístic organitzat per l’Ajuntament.

Campamà va defensar que cal una visió àmplia de les arts escèniques, i que en aquests moments és una oportunitat poder mostrar-les totes. Així va exposar una de les altres propostes de visibilitzar arts que normalment no tenen tanta presència pública, com podria ser l’impuls d’una exposició fotogràfica al carrer que mostri instantànies del confinament o també, donar compliment a la moció aprovada al febrer del 2018 per la utilització de les parets mitgeres per instal·lar-hi murals de gran format.

Aquestes propostes tal com va remarcar el regidor Campamà, poden servir també per reforçar el teixit comercial de la vila, aportant activitats als diferents punts de la ciutat per potenciar el comerç local. En aquest sentit els republicans també proposen que es dugui a terme la utilització de locals comercials buits per potenciar el treball de petits artesans des de joieria fins a pintura.

Campamà va reiterar, tal com va fer la representant republicana al Consell de les Arts, el suport d’Esquerra Republicana a les accions per promoure accions culturals online per crear una finestra on mostrar les seves creacions.

Des d’Esquerra Republicana es considera imprescindible que es dugui a terme aquest pla de xoc cultural per tal d’enfortir un sector bàsic per la societat.

Propostes d’Esquerra Republicana per l’impuls d’un pla de xoc cultural a Vilafranca

.- Donar suport a les accions de promoció cultural online proposades pel govern.

.- Impulsar mesures de més abast temporal, que incloguin tots els àmbits de la creació local i que puguin realitzar-se en directe respectant normes sanitàries. Programació estival i de tardor seguint les normes sanitàries amb artistes locals en diferents punts de Vilafranca (és a dir a tots els barris). Promoure en aquesta programació la participació dels alumnes de l’Escola de Música, del batxillerat artístic, entre d’altres.

.- Exposició al carrer de fotografies del confinament fetes per vilafranquins o penedesencs. L’exposició serà amenitzada amb actuacions en viu de músics locals. Cal lligar aquesta acció amb el foment del comerç, ubicant aquestes intervencions artístiques en entorns comercials.

.- Creació de punts estables d’actuacions d’artistes al carrer: des de músics fins a actuacions de malabars.

.- Fira de microespectacles teatrals per a totes les edats al carrer. Garantint les normes sanitàries, establir en diferents punts de la ciutat durant un cap de setmana.

.- Adquisició per part de l’Ajuntament d’obres de les diferents disciplines artístiques per exposar en diferents equipaments públics de Vilafranca.

.- Creació d’un catàleg d’artistes locals per tal de promocionar-los i facilitar la contractació. A banda de difondre el catàleg per les xarxes, els artistes seran convidats a explicar les seves propostes als mitjans públics de comunicació.

.- Donar preferència als artistes locals a l’hora de reprogramar la temporada d’espectacles.

.- Suport a les llibreries: adquisició per part de l’Ajuntament de llibres per tal de donar-los a Torras i Bages i biblioteques escolars. 

.- Organització d’un festival Post COVID, multidisciplinari. Es faria en llocs diferents de la ciutat, tan en espais oberts com tancats.

.- Tal com està aprovat al ple de febrer del 2018 per unanimitat, incorporar l’art visual a les parets mitgeres de la vila, amb la participació d’alumnes de centres formatius del municipi o de col·lectius d’il·lustradors i artistes locals, per enriquir el teixit urbà de la vila i dinamitzar nous àmbits culturals on Vilafranca pot ser referència.

.- Transformar locals comercials o altres espais buits de la vila en espais de promoció dels artistes locals i penedesencs, també artesans/es, mostrant la seva obra o incorporant intervencions artístiques en les diferents disciplines (joieria, escultura, ceràmica, pintura, disseny, fotografia …)

Esquerra Republicana

Esquerra Republicana

Esquerra Republicana

Informació i opinió sobre la vida municipal

http://www.esquerra.cat/garraf

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No