Medi Ambient

Dia mundial del medi ambient

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Van ser les nacions unides que van decidir que des del cinc juny de l’any 1974 se celebrés el dia del mundial del medi ambient. 

Per mi, una de les freses que millor defineix aquest dia és aquesta data, és aquella que diu “Tan sols tenim un planeta”. Aquesta frase defineix molt clarament quin ha de ser l’esperit de tothom per fer els esforços necessaris per  canviar la mentalitat i poder preservar-lo per les generacions futures a través de fets individuals de cadascun de nosaltres i les aplicacions de polítiques mediambientals per preservar-lo.  Aquesta ha de ser una feinada de totes tots plegats, no podem escatimar esforços, no podem defallir i hem de treballar de forma ferma i segura, capa la seva consolidació des de tots els àmbits.

Jo en aquest sentit i assumint la meva tasca de secretari regional de Transició ecològica i mobilitat de la Regional d’Esquerra Republicana  del Penedès he de dir,  que hem de treballar amb polítiques actives per canviar les coses. Hem d’apuntalar l’impuls d’uns sistemes de recollida selectiva que serveixin per augmentar el reciclatge perquè és una eina fonamental en aquest àmbit; hem de treballar de forma fer-me i definitiva per uns plans urbanístics pensats per la realitat que vivim. Tenim massa habitatges buits i massa gent sense habitatge,  hem d’aconseguir  un equilibri en positiu per la gent, que no hi hagi habitatges buits mentre hi hagi gent sense habitatge.  Hem de lluitar perquè l’aigua sigui publica, per que al segle XXI serà un bé escàs que com la resta de l’entorn natural s’ha de protegir i garantir l’accés a tothom a través de polítiques que ho garanteixin. És important treballar per una energia neta a traves de l’impuls de les energies renovables, com a eina desenvolupadora d’una societat de futur que tingui encaix en l’ecosistema en el qual vivim.  No podem seguir sostenint la nostra economia a través dels combustibles fòssils, el planeta no ho suportarà.

Hem de trobar l’encaix amb la biodiversitat del nostre entorn, reservant grans espais per la natura que garanteixin la vida diversa que els compon i cuidar els nostres rius mars i oceans, per fer-ho les eines que ens brinden les accions mediambientals són moltes i molt diverses. 

El transport, com a eina de desenvolupament del territori,  ha de ser tenir partides pressupostàries que el millorin perquè  serveixin per garantir la reducció dels efectes contaminants a l’atmosfera, hem de començar a treballar per millorar les connexions a través de la millora del transport col·lectiu, perquè fer-ho suposarà l’oportunitat de  reduir dràsticament l’ús del vehicle particular.  És important apuntalar aquest aspecte perquè l’efecte hivernacle és l’enemic invisible que està destruint-lo tot el planeta necessita un canvi radical en aquesta matèria.

No puc oblidar recordar en aquest article, el  munt d’oportunitats que obre les polítiques verdes a través del medi ambient.  Preservar el planeta,  obre un camp immens per desenvolupar feines que serveixin per donar ocupació a la gent, a la vegada que construeix un motor de canvi substancial en l’economia segle XXI hem de treballar per impulsar-lo.

Preservem, protegim i treballem per salvar el nostre planeta a través d’aquesta eina tan important com és el medi ambient  perquè com deia el cap indi Nube Roja en la seva carta al president dels Estats Untis el 1854 “Nosaltres som part de la terra i la terra és part nostra. Les flors que aromen l’aire són les nostres germanes. El  cavall i l’àliga també són els nostres germans. Els congosts, les pastures humides, la calor del cos del cavall o del nostre, formem un tot únic”. La saviesa d’homes com “Nube Roja” i la serva visió de conjunt entre l’home i la terra són ara necessàries per nosaltres i les generacions venidores.


Antonio Garcia Leal
Secretari de Transició Ecològica i Mobilitat de la Regional
d’Esquerra Republicana del Penedès

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local