Literatura

Fidelitat

Frederic Llopart 12-06-2020 12:22 Lectures 531
Coberta de 'Fidelitat' de Marco Missirolo. Eix

Coberta de 'Fidelitat' de Marco Missirolo. Eix

Novel·la que amb un to intimista va desgranant la relació entre dues persones, el matrimoni format pel Carlo i Margherita i com va evolucionant la sospita de la infidelitat, el desig de que la infidelitat esdevingui una realitat, les elucubracions que es fan a l’entorn del que fa o pensa l’altra. En definitiva al narració d‘una història carregada d’imatge intuïdes i també de com la monogàmia pot esdevenir un certa presó

Marco Missiroli és conegut per les seves novel·les, gràcies a les quals ha rebut premis com el Campiello, el Insula Romana o el Comisso, entre altres.

Col·laborador habitual del Corriere della Sera, La destinació de l'elefant va ser la seva primera novel·la publicada en castellà.
D'entre la seva bibliografia cal destacar les novel·les Actes obscens en lloc privat, Senza coda (Premi Campiello Opera Prima 2006) i Il buio addosso, Bianco (Premi Commiso i Premi Tandelli). Dels seus llibres de relats Sette e bressolo, Scusate tutti i Mio pare.

La seva obra, publicada en tota Europa i els Estats Units, ha estat traduïda a nombroses llengües. La novel·la Fidelitat va ser guanyadora del Premi Strega Giovani. Finalista del Premi Strega.

Amb el terme de “El malentès” el Carlo i Margherita defineixen la situació que ha obert alguna esquerda en la seva relació matrimonial. La història dels fets tal i com s’explica és clara «ella es va sentir malament, jo la vaig socórrer», explica al rector de la seva facultat, als altres professors i a la seva dona. Explicacions d’una aparent normalitat un professor que auxilia a una alumna en un moment precís i quan ho necessita. Lloable en principi. Però els cometaris s’estenen i no sempre de manera coherent i per tant el  dubte creix. És realment això? No hi havia un intent de trobada física entre el Carlo i la jove estudiant, la Sofia? Per evitar una situació compromesa per tost dos expliquen un relat que intenta convèncer que tot plegat va ser un incident, una situació que en realitat s’ha volgut veure d’una manera exagerada i que pot crear complicacions a tots dos.

El malentès però genera situacions diverses en els seus protagonistes. Per en Carlo entre en la dualitat del seu debat entre el desig de tornar a veure i estar amb la Sofia i la traïció que per altra banda podria incórrer amb la Margherita, i per aquesta es converteix amb un estímul que fa que li generi moltes fantasies que es concreten amb el seu fisioterapeuta que la tracta d’una lesió al turmell. Somnis íntim i profunds que es van convertint o no en realitat al llarg de la narració.

En Carlo i la Margherita tenen un matrimoni relativament i raonablement feliç. Ell fa classes d’escriptura en una universitat, feina que va trobar a través el seu sogre i redacta guies de viatges per una editorial i té el somni d‘acabar essent escriptor.

Ella està al capdavant d’una agència immobiliària que ha muntat amb mot d’esforç. La nova situació que el toca viure trasbalsa una mica la seva relació.

Ella pensa que El malentès ha passat però es pregunta realment què és, i es mou entre la sospita i la confiança que li té amb ell. Coneix a la Sofia i intenta explorar que va passar però ella li ratifica la versió del Carlo. Tot i així no queda convençuda.

Però ell alhora també reflexiona si la relació entre la seva dona i el seu fisio va més enllà del que hauria de ser estrictament professional. La Margherita, fantasieja amb una relació amb l’Andrea i fins i tot hi ha aproximacions físiques prou notables. L’Andrea és però un personatge complex, amant de la lluita de gossos i de la boxa, és una mica més complicat.  Està torturat i fa la sensació que necessita sempre anar al límit per seguir vivint amb una mínima normalitat. Homosexual confés però atret també per la Margherita.

La novel·la s’endinsa en la intimitat dels protagonistes, va saltant de l’un a l’altre sense trencar la narració. Algun fet, alguna situació porta a entrar en els altres personatges, això en alguns moments crea una mica de confusió en la lectura, la narració omniscient a voltes fa perdre el fil narratiu.

La novel·la analitza la reacció de les potencials infidelitats que poden cometre els dos personatges, el Carlo i la Margherita i com ho assumeixen els dos. I aquestes vivències i obsessions sembla que els fa portar a intuir quines són les actuacions de l’altre.

El llibre es divideix en dues part i entre elles han passat 10 anys, les circumstàncies també son diverses, el Carlo està en una situació greu pel que fa a la feina, estan hipotecats per un canvi de domicili que van fer en moments d’una certa bonança econòmica, tenen un fill i han de tenir cura de la mare d’ella que ha tingut un accident.

El temps ha passat però les obsessions segueixen, el Carlo i la Sofia han mantingut una relació bàsicament perquè ella li envia portades de llibres que va llegint, aquest fet descobert per la Margherita fa que reviscoli altre cop la sospita, mentre però la mateixa Margherita segueix amb la seva obsessió amb l’Andrea que ara té cura de la recuperació física de la seva mare.

Novel·la amb una estructura narrativa complexa, amb continuïtat sense gairebé trencament d’escenes i això potser no ajuda inicialment a seguir-lo però quan hi entres de ple el llegeixes molt bé.

Llibre de relat intimista, de desig, obsessions, fidelitat, infidelitat planteig de dubtes i preguntes gens fàcils, es pot estimar i no ser fidel -en termes clàssics-, una relació fora del matrimoni pot reafirmar la relació?. El sentiments de culpa...

Tot plegat i més en la narració. 

Fidelitat
Marco Missirolo
Col. Narratives 115
Angle Editorial
Barcelona, gener 2020

 

 

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No