Literatura

Azul de Prusia

Frederic Llopart 21-06-2020 13:04 Lectures 1164
Coberta de 'Azul de Prusia' de Philip Kerre. Eix

Coberta de 'Azul de Prusia' de Philip Kerre. Eix

La nova novel·la de Philip Kerr, Azul de Prusia, com altres novel·les de la sèrie de Bernie Gunther, transcorre en dos temps: 1939 i 1956. De fet, són uns esdeveniments que transcorren en 1956 la trama fa viatjar al passat a l'intrèpid i irònic protagonista de la novel·la, es enviat pel seu cap, Heydrich a la segona residència d'Adolf Hitler, el Berghof i per a posar-se a les ordres de Martin Bormann amb la finalitat de resoldre un cas d'assassinat abans que el mateix Fhürer arribi per a celebrar aquesta residència el seu aniversari.

Les novel·les de la sèrie Bernie Gunther abracen diferents períodes de la història com els primers de Hitler al poder, fins a la postguerra i la Guerra Freda. Tot i que la ciutat de Berlín centra bona part de la trama, el personatge de Kerr també ha viatjat a Munich, Viena, Praga, Buenos Aires i L’Havana.

La novel·la ‘Violetas de marzo’ va ser la primera que va protagonitzar Bernie Gunther, el personatge creat per l’escriptor escocès Philip Kerr. Després li seguirien les obres ”Palido criminal’ i ‘Requiem alemán’ publicades als anys 1989,1990 i 1991 i que formarien la més que coneguda Trilogia Berlinesa.

Philip Kerre, nascut a Edimburg, és un reconegut autor de novel·la policíaca tot i que ha escrit també llibres de literatura infantil. Va estudiar lleis a la universitat de Birmingham i va treballar durant un temps com a publicista per a diverses agències i abans d'esdevenir un periodista independent i escriptor de novel·les policíaques en 1989. L'èxit de la seva trilogia de Berlín, Berlin Noir, començada amb el llibre més reconegut “Violetes de marzo” el heroi, un investigador privat anomenat Bernie Gunther, les aventures s'estableixen en l'Alemanya nazi. L’èxit de la sèrie el va portar a dedicar-se a escriure a temps complet. El 2015, l’hivern, va començar una nova sèrie al voltant d’un nou heroi, l’entrenador de futbol, Scott Manson. Publica articles per a diverses publicacions d’Anglaterra. Philip Kerre va morir, el 24 de març d’aquest any, als 62 anys, deixant un llegat prou important de novel·les que el van consolidar com un gran escriptor de novel·la negra.

Azul de prusia. És un pigment pictòric però també és un antídot per les intoxicacions per enverinament amb productes com el cesi o el tal·li. Aquest antídot és el que li cal a Bernie Gunther per evitar la mort de la seva antiga amant Anne French, ara espia de l’alemanya oriental però que els seus mateixos amics volen eliminar.

Gunther es nega a executar-la i fuig per anar a cercar un refugi prou amagat que l’allunyi de la venjança que ha projectat l’alt comandament de la Stasi

Estem a l’any 1956 quan el general Erich Mielke, un alt comandament de la Stasi, ha viatjat fins a la Riviera francesa per obligar a Bernie Gunther a assassinar a una dona, que va ser la seva amant, però que també el va trair, tot i això es veu incapaç de matar-la i a més sap que és una missió suïcida i Gunther decideix  fugir ja és la única opció que potser li permetrà mantenir-se en vida. Mentre escapa dels agents de la Stasi, l’antic detectiu rememora un altre cas: en 1939 va ser enviat a Baviera a resoldre un assassinat comès en la segona residència de Hitler i que caldrà resoldre amb un temps rècord perquè la presència de Hitler anunciada no pot córrer cap perill.

Malgrat els disset anys separen ambdues històries, existeixen forts vincles entre passat i present.

Bernie Gunther és enviat pel seu cap, Heydrich a la segona residència d'Adolf Hitler on s’han produït un assassinat en que concorren diverses conjectures que poden posar en perill la seguretat de la residència. Així el detectiu arriba a Berghof i s’ha de posar-se als ordres de Martin Bormann amb la finalitat de resoldre un cas d'assassinat abans que el mateix Fhürer arribi per a celebrar aquesta residència el seu aniversari. Allà el detectiu no sols ha de fer la seva feina sinó mantenir l’equilibri necessari per no ser una víctima col·lateral de l’enfrontament dels jerarques nazis. Hi ha diverses hipòtesi sobre l’assassinat que va ser executat amb una arma de precisió, s’obren diversos fronts i possibilitats de sospita des de un ajustament de comptes fins a algun caçador furtiu, o que  algú que formi part de la resistència o algun veí de l’indret fart de les expropiacions constants que es dut a terme per eixamplar la residència de Hitler.

Bona part de la novel·la transcórrer a Berghof, situat als Alps bavaresos, i als voltants de Berchtesgaden, emblemàtica ciutat dels Alps que es troba molt pròxima a Àustria i que durant els anys de govern del nazisme la va convertir en un centre de poder on es prenien grans decisions sobre la política i la guerra però també una espai de conspiracions, enveges, i batalles internes pel poder del règim hitlerià.  

Com sempre Kerre introdueix en la seva narració alguns personatges protagonistes reals, històrics que formen part de la trama, trama que per altra banda també denuncia aspectes molts actuals com l’especulació immobiliaria, escàndols sexuals amb l’explotació de joves portades expressament per gaudi sexuals dels soldats i oficials que resideixen allà, els fraus econòmics del règim a les adicions a drogues que comencen a ser “normals” entre l’oficialitat nazi.

Bernie Gunther fa la seva feina, no comparteix cap mena d’idea amb els nazis però intenta ser honest amb sí mateix i usant moltes vegades l’ironia rebat moltes de les idees que tenen els seus caps.

Un excel·lent llibre, en la línia que l’autor ja ens té acostumats.

Azul de Prusia
Philip Kerr
RBA Libros
Barcelona juny del  2018

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No