Política municipal

Proposem crear una empresa per tal de recuperar la gestió de serveis externalitzats

Imatge de la roda de premsa de la CUP de Sant Sadurní. Eix

Imatge de la roda de premsa de la CUP de Sant Sadurní. Eix

La CUP de Sant Sadurní presentarà una moció al ple municipal de juny en la que proposa crear una empresa pública de serveis municipal per tal de que l’Ajuntament tingui la possibilitat d’anar recuperant la gestió dels serveis que actualment s’estan prestant en els diferents models de gestió externa.

La proposta presentada pels independentistes preveu que l’Ajuntament creï una empresa pública municipal que pugui gestionar diferents serveis. En el cas de que prosperi la moció el consistori es compromet a fer un estudi al final de cada concessió per valorar si és econòmicament més viable recuperar la gestió directa de cada servei i seria el ple municipal el qui decidiria en cada cas si, amb l’estudi de viabilitat sobre la taula, se n’assumeix o no la gestió a través d’aquesta empresa municipal.

Quins serveis hi ha externalitzats?

Actualment l’Ajuntament de Sant Sadurní té nombrosos serveis externalitzats. Alguns d’ells acaben la seva concessió durant aquest mandat i per tant, serien objecte d’estudi per tal de que es puguin gestionar a través d’aquesta empresa pública. La zona blava o la ràdio municipal acaben la seva concessió aquest mateix any, i d’altres com la deixalleria o la neteja dels edificis municipals acaben el 2021 i 2022 respectivament. La CUP també planteja que es comenci a estudiar la gestió municipal de serveis de major complexitat com la recollida d’escombraries o la gestió de la casa dels avis.

Un model que funciona en altres municipis

Aquest model de gestió pública està funcionant amb èxit a altres municipis com Navàs o Caldes de Montbui, experiències que han servit d’exemple a la CUP de Sant Sadurní per preparar aquesta moció. En aquests casos aquestes empreses municipals estan gestionant serveis com la recollida de brossa, la gestió de l’aigua o fins i tot un gimnàs municipal. En tots dos casos la gestió directa d’aquests serveis ha servit per millorar el servei, les condicions laborals de les treballadores i per reduir els costos en la prestació del servei.

Una aposta per les municipalitzacions que ve de lluny

La CUP de Sant Sadurní ha insistit des de que va entrar a l’Ajuntament a l’any 2015 en la necessitat de replantejar el model de gestió de serveis públics i s’ha oposat a la política d’ERC i JxCat (i del PdCat anteriorment) d’optar per la externalització de la majoria de serveis. Les regidores anticapitalistes sempre han posat sobre la taula la necessitat de recuperar la gestió d’aquells serveis estructurals o que afecten a drets essencials, per tal de garantir-ne la qualitat, el control democràtic i les condicions laborals.

Durant aquests anys, la CUP ha plantejat el ple recuperar la gestió directa de serveis com el casal d’estiu, la Casa dels Avis o la deixalleria municipal i sempre ha topat amb l’oposició de l’equip de govern, en alguns casos al·legant dificultats tècniques que des de la CUP consideren que es podrien resoldre amb la creació d’aquesta empresa pública municipal.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar