Literatura

Uns quants dies de Novembre

Frederic Llopart 15-08-2020 9:45 Lectures 523
Coberta de 'Uns quants dies de Novembre' de Jordi Sierra i Fabra. Eix

Coberta de 'Uns quants dies de Novembre' de Jordi Sierra i Fabra. Eix

Aquest llibre és ja l’onzè volum de la sèrie de l’inspector Mascarell, policia republicà que després de ser condemnat a mort al final de la guerra la pena li es commutada i passa uns quants anys al Valle de Los Caidos construint el monument franquista. Tornat a  Barcelona es veu embolicat en diversos casos, alguns venen del passat i altres que van sortint com bolets fins l’extrem que ell mateix creu que atrau els conflictes. Casat amb la Patro tenen ja una nena i també treballa amb un antic col·laborador seu a  la policia en Fortuny que va formar part de l’exèrcit “nacional” i mutilat de guerra aprofita la circumstància per muntar una agència de detectius privats que a l’Espanya de l’any 51 són autoritzats contra l’opinió de la policia franquista que hi veu una competència e intromissió en la seva actuació i també en la seva impunitat.

La Barcelona grisa del postfranquisme és el marc on es desenvolupen les accions i les trames que ha de resoldre l’inspector Mascarell.

Aquesta és al primera novel·la de la sèrie de Mascarell que no té un nombre a l’inici del títol, l’autor explica que ja ha complert la sèrie de l’1 al 10, i a partir d’aquesta ja aniran amb el genèric d’uns quants dies .., la voluntat és tornar a  fer el cicle de l’any... Esperem-ho.

Jordi Sierra i Fabra és una del autors més prolífics i reconeguts de la literatura catalana actual. S’explica que és un autor que va començar a escriure a la seva infantesa i amb poc més de dotze anys ja havia escrit la seva primera novel·la llarga. Aquesta precocitat va lligada a una gran capacitat de treball que l'ha portat a que fins ara hagi escrit més de 400 llibres i hagi estat traduït a nombroses llengües, es calcula que ha venut més de deu milions de llibres, xifra realment important i que el situa entre els autors més llegits de la literatura contemporània.

Sierra i Fabra té una llarga trajectòria en literatura infantil i juvenil. Ha obtingut la majoria del premis que es concedeixen de literatura Columna Jove, Vaixell de Vapor, Gran Angular, Ateneo de Sevilla, el Nèstor Lujan de narrativa històrica i el Premio Nacional de literatura Juvenil a l’any 2007. Ha estat així mateix un estudiós de la música poc i rock, ha fet de comentarista i ha treballat per impulsar diverses revistes d’aquets gènere com Popular 1 i Super Pop.

En la portada del llibre hi ha un destacat “un crim al món de l’espectacle”. I d’això va el llibre.

Ja estem el novembre del 1951. La dictadura encara segueix i la gent comença a “normalitzar-la” i com que hi ha alguns avenços econòmics sembla que no hi hagi tanta misèria, malgrat aquesta persisteix i molt encara. Estem en moment en que els règims d’altres països comencen a  acceptar el franquisme com a mal menor. Hi ha el reconeixement i el règim comença a buscar aliats per entrar a les Nacions Unides, encara trigarà uns anys però les gran potències ja no fan escarafalls al dictador, en aquest ambient encara sòrdid i amb un control ferri de les autoritats sobre la ciutadania esclata un nou cas. En Miquel Mascarell ha acabat acceptant l’oferta d’en David Fortuny per treballar amb ell a la seva agència de detectius recentment autoritzada, encara que només “en alguns casos”, o si hi hagués molta activitat. La realitat és que Mascarell acaba embolicant-se fins al fons, no pot oblidar que ha estat policia i en el fons encara ho és. Són una estranya parella, Mascarell un republicà de soca rel que va patir repressió per les seves conviccions i Fortuny un franquista de molta conveniència. Malgrat aquesta distancia ideològica tenen un grau de complicitat i amistat que ho supera tot. La Patro, l’actual dona de Mascarell l’anima a agafar la feina, ella ja treballa a la merceria que ha posat i la preocupa que Mascarell no tingui res a fer en tot el dia.

Estant un dia a l’oficina després d’haver treballat en un altre cas, reben la visita de la Concepció Busquets, la dona d’un conegut empresari del món de l’espectacle, Federico Garcia, l’empresa de Garcia és una de les més conegudes ja que porta la representació de les actrius i actors més importants del país en aquell moment, produeix pel·lícules i munta espectacles de varietés amb un relatiu èxit que l‘ha fet tenir una certa fortuna.

La senyora Busquets vol saber qui envia al seu marit amenaces de mort a través de cartes i també d’alguna trucada telefònica. El seu marit no el preocupa però a ella sí. No vol anar a la policia per evitar que hi hagi massa enrenou i confia en la discreció dels dos detectius. Queden per anar a visitar-la a casa seva l’endemà. Quan es disposen a fer-ho es trobem que la Sra. Busquets ha estat assassinada. Cas tancat, qui els va contractar ha mort i va pagar una bona quantitat. Negoci rodó. Però la professionalitat de Mascarell torna a sorgir i creu que han d’acabar de resoldre el cas ja que per això els van contractar.

A partir d’aquí Mascarell i en David Fortuny hauran d’entrar en els secrets i els entrellats a vegades complexes d’un món tan carregat de passions, enganys, travetes, on es mou força diners però també es barregen les ambicions personals dels que volen assolir la fama i la realitat de la seva vàlua. Actors i actrius que matarien per un paper o per mantenir-se al cim de l’èxit. Actors i actrius que arribarien a traspassar límits per poder mantenir una feina que els porti a ser considerats “estrelles”.

Entrevistant i interrogants els entorns de l‘agència d’espectacles descobriran la doble faceta de l’empresari que s’aprofita de les actrius mentre d’altres el descriuen com una persona de conviccions. La realitat és que descobreixen una llarga llista que odiava l’empresari. Es tracta de saber qui fins al límit d’amenaçar-lo  o de matar a la seva dona. Per error? O era a ell aquí volien fer desaparèixer. La trama és com una teranyina que va embolcallant els protagonistes sense que se’n troni el fil conductor que els porti a l’assassí o assassina. Molts sospitosos tenen coses a amagar i altres menteixen.

Mascarell, amb l’ajuda, més aviat poca, de Fortuny anirà descabdellant la troca i resoldre el misteri amb un final inesperat i descobert amb sagacitat i atenció per l’exinspector que encara manté viva i activa la seva intuïció.

Com sempre aquesta sèrie de llibres són d’una lectura àgil i agradable. Per passar una bona estona.

Uns quants dies de Novembre
Jordi Sierra i Fabra
Editorial Rosa dels Vents
Barcelona, abril del 2020

Negre sobre blanc, notes de lectura

Frederic Llopart

Frederic Llopart

passant planes...

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No