Literatura

Terra Alta

Coberta de 'Terra Alta' de Javier Cercas. Eix

Coberta de 'Terra Alta' de Javier Cercas. Eix

Interessant incursió a la novel·la negra de Cercas, el llibre va guanyar el premi Planeta del 2019 fet que afegirà encara potser més interès en la seva lectura. La construcció d’un personatge potent com l’investigador dels Mossos Melchor Marín, un policia peculiar i atípic amb un passat prou interessant i complicat, la seva vida s’anirà desvetllant al llarg de la narració.

La novel·la centrada en l’actualitat i amb un teló de fons basat en els atemptats gihadistes de Barcelona  i de Cambrils i també en part del procés sobiranista. La narració combina la investigació d’uns assassinats que commocionen el territori amb la reflexió sobre les vivències dels protagonistes en un indret com la Terra Alta, on segons s’explica tothom es coneix i per tant vicis i virtuts privades  són elevades a públiques.

Javier Cercas és ja un veterà escriptor i està considerat com un dels valors segurs de la novel·lística en llengua castellana actual. Nascut a Extremadura va créixer a Girona a on els seus pares van arribar per treballar-hi. És professor de literatura espanyola de la Universitat de la mateixa Girona, va estar com a lector a la Universitat d’Illinolis i col·labora habitualment a la premsa escrita, bàsicament al diari El País.

Cercas va obtenir el reconeixement més notori amb la novel·la Soldados de Salamina on recrea un episodi de la guerra civil espanyola al voltant de la figura de Rafael Sánchez Mazas, un dels fundadors de la Falange. Aquest llibre va obtenir molts premis literaris, entre ells el Premi Llibreter, el Salambó i el Ciutat de Barcelona i va esdevenir també una interessant pel·lícula dirigida per David Trueba.

Abans de Soldados de Salamina havia publicat, El móvil (1987), La obra literaria de Gonzalo Suárez (1994), El inquilino (1989), El vientre de la ballena (1997), Una buena temporada  (1998), Relatos reales (2000). Posteriorment va publicar La velocidad de la luz, 2005 ambientada en la seva experiència docent als EEUU i Anatomía de un instante, (2009) llibre sobre el cop d’estat de Tejero i els personatges que el van protagonitzar. És una mena de crònica novel·lada i assaig sobre els comportaments humans davant l’adversitat i en moments d’especial significat.

A la nova obra El Impostor, Cercas fa un radiografia completa, un dissecció a fons i sense cap mena de mirament d’Enric Marco, la persona que es feia passar per un antic represaliat pel nazisme i es va inventar la seva retenció en un camp de concentració, va arribar a presidir l’Amical de Mathaussen fins que el 2005 es va descobrir la falsedat de la seva història.

Al llibre El monarca de las sombras es narra la vida i la mort de l’alferes provisional Manuel Mena que era l’oncle-avi de l’autor. Ara amb Terra Alta torna a una novel.la amb personatges ficticis però arrelats a la realitat que els envolta.

Instal·lat per motius que es desvetllaran a la narració però que li representen esdevenir gairebé una llegenda al cos l’agent d’investigació Melchor Marín es cridat una nit que esta de guàrdia per veure l’escena d’un crim esgarrifós, tres persones mortes, dues d’elles ja ancians que han estat salvatgement torturats. Els dos morts són un empresari de gran prestigi i influència a la Terra Alta, propietari de les gràfiques Adell però també d’un seguit de ramificacions en negocis diversos i la seva dona que també es trobada  morta i una tercera víctima segurament col·lateral que és la dona que vivia amb ells i tenia cura de la casa.

L’agent Marín acompanyat d’altres agents del cos com el sergent Blai i el caporal Salom acudeix al domicili dels Adell i un cop vista la carnisseria que hi ha allà comencen a investigar. El treball policial però és assumit des de la central de Tortosa cosa que no agrada gaire al sergent Blai que es veu apartat del treball de la recerca dels criminals. Melchor i Salom interroguen a les persones de l’entorn dels Adell per veure si hi ha espais per començar la investigació. Com sempre en aquest caos hi ha qui diu meravelles del vell Adell i altres però que en diuen autèntiques barbaritats. Trobem algunes pistes però es van diluint amb el pas dels dies.

La investigació va perdent ritme fins que el superiors de Melchor decideixen tancar-la sense haver pogut desentrellar els fets. Això no agrada a Melchor que decideix pel seu compte i risc seguir treballant, tot i que això genera l’empipament dels companys i comandament. Es capbussa en resseguir altre cop tots els fets i els possibles fils a seguir. Un tràgic succés que el toca molt  directament encara l’esperona més a trobar els assassins. Finalment ho aconsegueix però amb costos molts alts per ell i també amb algun gir que dona totes la pautes per conèixer perquè van passar els fets criminals.

La novel·la també desvetlla la vida de l’agent Marín, lector permanent del llibre Los Miserables, no ha tingut  una vida fàcil, la seva estada a la Terra Alta sembla que significa un canvi de vida per aconseguir l’estabilitat emocional però aquest es torna a trencar en la investigació i descobreix alguns aspectes que li havien passat desapercebuts. Finalment sembla trobar l’equilibri que necessitava però un cost personal molt elevat.

Els personatges que envolten a Marín son forces i alguns tenen trets peculiars com l’advocat Vivales que és un pou de sorpreses o el Sergent Blai un independentista de tota la vida però ell diu que abans és policia i per tant a les ordres dels jutges, o el seu company Salom amb qui l’uneix una bona amistat però que també serà peça clau en el desenllaç de la investigació.

Partint d'aquest succés, i a través d'una narració trepidant i repleta de personatges memorables, aquesta novel·la es converteix en una lúcida reflexió sobre el valor de la llei, la possibilitat de la justícia i la legitimitat de la venjança, però sobretot en l'epopeia d'un home a la recerca del seu lloc en el món.

El llibre es llegeix molt bé, un ritme ràpid amb la combinació de capítols on es va descobrint la vida de Marín i altres centrats en la investigació. El valor de la lleialtat i la justícia es posen a prova en el fil del relat. La venjança com a motor de moltes actuacions.

L’estil Cercas es un sòlid argument fan que la lectura resulti excel·lent.

Terra Alta
Javier Cercas
Premi Plantea 2019
Colección autores Españoles e Iberoamericanos
Editorial Paneta
Barcelona, novembre 2019Últims articles publicats


També et pot interessar