Pensions

El dia dels innocents és el 28 o el 29 de desembre?

El 29 de desembre ja estaran aprovats els Pressupostos Generals de l’Estat, els PGE, però això és un dir: ja estan aprovats fa setmanes. Iai@flautes Garraf, Unitat Pensionista.cat , amb la col·laboració de molta gent, hem enviat una pluja de cartes explicant les nostres objeccions al Congreso i, més recentment, quan els diputats van aprovar els PGE, també vam fer-la arribar al Senado. Una senadora ens va respondre que estava molt d’acord amb els inconvenients que indicàvem, però que la consigna general era no introduir cap esmena per evitar que els PGE tornessin al Congreso. Per tant... 265 senadors, cobrant a cos de senador, per a fer això: RES de RES.

Ara no volem parlar dels PGE, ja ho farem, preferim centrar-nos en l’admissió del Pacto de Toledo que comporta l’acceptació d’aquests pressupostos. Aquesta és la innocentada que rebutjarem el dia 29 de setembre!!! Una innocentada que durarà anys...

Les recomanacions del Pacto de Toledo són un acord no vinculant que es fa al Gobierno en relació a les pensions, l’obsessió dels governs, siguin del PP o siguin del PSOE, per a alleugerir els PGE. Aquests acords seran vàlids durant uns quants anys, i a mesura que passi el temps cada cop tindran una repercussió més marcada sobre l’afebliment de les pensions públiques i la consolidació de les privades. No deu caldre explicar tots els retrets que formulem als Pactos, el 10 de novembre va aparèixer a Eix Diari un article plantejant-los amb visió de present i de futur. https://www.eixdiari.cat/opinio/doc/91666/no-els-donis-armes.html   

Els mitjans, tan proclius a cantar les excel·lències dels acords, ara que ja estan aprovats, comencen a fer sortir un conjunt de notícies, comentaris i declaracions que posen en fals els “mèrits” dels acords. El Gobierno diu, però qui mana decideix, i això és un gran risc. Podríem veure alguns d’aquests missatges:

- “Según los expertos de la consultora Willis Towers Watson, garantizar la viabilidad económica del sistema público de pensiones, para cerrar el déficit, obligaría al Gobierno a llevar a cabo una reducción del gasto del 2,36%, es decir, unos 400 euros en la nómina anual de un jubilado medio”.  El Economista (14 – XII).   

- “Es imposible que el actual nivel de pensiones se mantenga más allá de un lustro". Álvaro Monterde, director de Previsión Social de March R.S., correduría de seguros. El Confidencial (10 – XII).      

 - El gobernador del Banco de España, Pablo Hernández de Cos, ha propuesto este viernes ligar la subida de las pensiones y los salarios públicos a un período temporal "superior al anual". El Economista (11 – XII).                                                         

- “La Autoridad Independiente de Responsabilidad Fiscal (Airef) ha actualizado su análisis sobre el sistema español de pensiones con el objeto de ofrecer al Congreso de los Diputados una base sobre la que recomendar nuevas medidas al Gobierno. ... Recomienda retrasar la edad efectiva de jubilación de 64,1 años a 66 y aumentar la carrera de cotización de los 25 años actuales a 35”. El Mundo (28 –IX).

- “Un borrador gubernamental, aún pendiente de discusión, plantea, entre otras medidas, extender el periodo de cómputo de las pensiones de 25 años cotizados a 35. ... Los presupuestos se aprobaron hace una semana. Parece que hayan pasado tres meses”. La Vanguardia (13 – XII).El Periodico (15 – 12).

Aquesta realitat es complica amb les pressions que la UE fa sobre Espanya perquè redueixi la despesa pública, especialment en augment de sous i actualització de les pensions. Unes pressions que no recauen sobre l’exèrcit:

- L’any que ve, gràcies als comptes públics aprovats al Congrés dels Diputats, el Ministeri de Defensa disposarà de 400 milions d’euros més, passant dels 8.642 milions d’enguany a 9.072 milions d’euros el vinent. Això suposa un increment de les partides de gairebé el 5 % (similar a la pujada del pressupost de la Casa Reial).

I la xifra global s’eleva fins als 10.499 milions d’euros si es tenen en compte les transferències d’altres administracions i altres entitats estatals. Fins i tot disposarà de 25 milions d’euros del pla de recuperació de la Unió Europea pel coronavirus.  El Nacional.cat (13 – XII).

El dia 29 de desembre, si les circumstàncies sanitàries ho permeten, hi ha convocades concentracions a diferents ciutats de l'Estado, per a defensar el present i, especialment, el futur de les pensions, un futur que afecta directament a treballadors i estudiants com a futurs receptors de les pensions.  

 

Iai@flautes Garraf, Unió Pensionista.cat i COESPE Unitat

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!