Literatura

Los señores del tiempo

Coberta de 'Los señores del tiempo' d'Eva G. Sáenz de Urturi. Eix

Coberta de 'Los señores del tiempo' d'Eva G. Sáenz de Urturi. Eix

Els llibres es poden llegir independentment però si es pot val la pena fer-ne un seguiment cronològic per veure l’evolució de les trames i també dels personatges.

La trama d’aquesta està ambientada al territori d’Àlaba i bàsicament a Vitòria, al llarg de les tres novel·les van apareixent diversos morts en circumstàncies si més no estranyes, en ocasions en parelles, altres cops en espais emblemàtics de la ciutat i encara fent referència a fets històrics o a usos i costums antics. Al front de la investigació hi trobem a Unai López d'Ayala conegut com a Kraken. És un bon analista però que a vegades treballa amb mètodes poc ortodoxes per trobar pistes o bé per analitzar els fets, cosa que no acaba d’agradar els seus superiors malgrat els resultats siguin bons generalment.

En aquest cas que es planteja en el llibre “Los señores del tiempo”. A Kraken li caldrà tota l’ajuda possible ja que la complicació de la investigació va creixent fins i tot li cal alguna ajuda de personatges a qui ell havia perseguit i enganxat en altres casos.

Eva García Sáenz de Urturi es nascuda a la ciutat de Vitòria però en la seva adolescència es va traslladar amb la seva família a Alacant. Va estudiar Òptica i Optometria, va treballar com a bibliotecària i va acudir a diversos tallers d'escriptura, com el de Fuentetaja, a Madrid. Entre els seus autors favorits es troben Dennis Lehane, Pierre Lemaitre o Margaret Mazzantini. Després va provar sort com a escriptora enviant relats a diferents certàmens. Va autopublicar la seva primera novel·la, la fantasia històrica amb romanç i misteri “La Saga Dels Longeus - La Vella Família” (2012), que va ser un èxit inesperat de vendes. El llibre està protagonitzat per una jove arqueòloga de nom Adriana, qui es trasllada a Santander, ciutat en la qual coneix a Iago del Castell, director del Museu d'Arqueologia de Cantàbria que afirma haver nascut fa 10.300 anys a causa d'una estranya mutació genètica.

L'any 2014 va aparèixer, també mitjançant autoedició, la segona part de “La Saga Dels Longeus” titulada “Els Fills D'Adán” (2014). Després d'aquest triomf en les llistes de vendes, va publicar la seva tercera novel·la, “Passatge a Tahití” (2014), llibre que vincula èpoques diferents amb el protagonisme de Denis Fortuny, empresari de perles de luxe que viatja a Tahití des de Mallorca per a descobrir les seves arrels, vinculades a la fi del segle XIX, quan Bastian i Hugo Fortuny van arribar a l'illa de la Polinèsia després de quedar sense treball a Espanya.

Dos anys després, ja acreditada com Eva García Sáenz de Urturi, va publicar l'inici de la trilogia de la Ciutat Blanca amb la novel·la “El Silenci De la Ciutat Blanca” (2016), intriga criminal ambientada a Vitòria amb el protagonisme de l'inspector policial Unai López Ayala, anomenat Kraken. “El Silenci De la Ciutat Blanca” va ser continuat per “Els Ritus De l'Aigua” (2017) i “Els Senyors Del Temps” (2018). Aquesta trilogia serà portada al cinema per Daniel Calparsoro amb el protagonisme de Belén Rueda, Aura Garrido i Javier Rey.

Vitòria, 2019. La família de l’Unai assisteix a una presentació d’un llibre, la publicitat parla d’una èpica novel·la històrica extraordinària  ambientada en l'edat mitjana, es publica amb gran èxit sota un misteriós pseudònim: Diego Veilaz. La novel·la porta per títol “Los Señores del tiempo”. La novel·la explica uns fets ocorreguts a la ciutat de Vitòria a l’any 1192 on Diago Vela, el llegendari comte don Vela, retorna a la seva vila després de dos anys en una perillosa missió encomanada pel rei Sancho VI, el Savi de Navarra, i troba al seu germà Nagorno casat amb la qual era la seva promesa, la noble i intrigant Onneca de Maestu.

L’autor de la novel·la signada amb pseudònim sembla que ha d’assistir a l’acte i desvetllar la seva personalitat, malgrat l’anunci l’autor no es presenta però l’acte comença igualment però tant Unai com les seves companyes Estíbaliz i Alba hauran de marxar de la presentació ja que els  informen de que en el mateix edifici on s’està fent fa la presentació del llibre s’ha trobat mort a un empresari conegut de al ciutat.

Segons la novel·la quan el comte Vela retorna a la ciutat comencen a succeir-se un seguits d’assassinats amb unes característiques  molt semblants a les dels assassinats que en l’actualitat es donen. Així doncs assassinats amb marca medieval i amb elements d’aquella època.

Aquets fet fa sospitar de diverses persones que han tingut relació amb la publicació dels llibre o que coneixen al seu autor.

Unai s’ha d’enfrontar a un seguit de crims esgarrifosos que segueixen un exemple medieval. Els assassinats són explicats en la novel·la així hi ha un: un enverinament amb la “mosca espanyola”, unes víctimes emparedades com es feia antany en l’anomenat “vot de tenebres” i el turment que significava llançar al riu a un pres tancat en una bóta juntament amb un gall, un gos, un gat i un escurçó.

Les  investigacions portaran a Kraken fins al senyor de la torre de Nograro, una casa-torre fortificada habitada ininterrompudament des de fa mil anys pel primogènit home que dona continuïtat a la nissaga. El senyor actual és un personatge sorprenent que té un  cert trastorn de personalitat i aixeca les sospites de l’inspector. Mentre s’investiga al personatge la companya d’Unai, Estíbaliz manté una relació amb el senyor de la torre fet que la posarà en perill...

L’assassí va seguint la narració del llibre i fa retornar els misteris de l’edat mitja que té la ciutat, així com aspectes de la vida d’Unai que ell desconeixia i que el faran canviar en part la seva pròpia vida.

Excel·lent narració amb una treball d’investigació i recreació de l’edat mitja prou notable .

Novel·la de trama ben treballada complexa que acaba lligant i tancant perfectament totes les històries obertes que conflueixen en l’argument principal de la novel·la.

Los señores del tiempo
Eva G. Sáenz de Urturi
Editorial Planeta
Barcelona 2018

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!