Carnaval 2021

Això no és un comunicat oficial de la Comissió de Carnaval

Això no és un comunicat de la Comissió de Carnaval de Vilafranca, sinó un crit desesperat d’impotència per la llibertat d’expressió. En els últims temps i cada cop més, veiem en l’àmbit estatal com jutgen i persegueixen persones de manera injusta i exagerada per expressar-se lliurement. En l’àmbit local, també ens trobem que la classe política vol silenciar entitats, col·lectius i iniciatives que van més enllà del que ells o elles creuen apropiat. Fins i tot, una cosa tan inofensiva com és el discurs del Rei Carnestoltes, on es fa ús de la sàtira que caracteritza aquestes festes, amb l’excusa de la campanya electoral.

Això no és un comunicat de la Comissió de Carnaval perquè ens hem trobat amb la situació que si intentem fer sàtira de la institució que ens subvenciona, se’ns tapa la boca. Aquest 2021 ha sigut un any atípic per tothom i no ha estat diferent per a nosaltres. Hem hagut d’adaptar-nos a les mesures i restriccions sanitàries amb el sobreesforç que això comporta, per a no deixar la vila sense Carnaval. Des d’un inici vam plantejar el pregó i l’enterrament del Rei Carnestoltes de manera telemàtica. Com cada any, ens van demanar el text que havíem preparat per revisar-lo i, dues setmanes abans del Carnaval i amb feina ja feta, ens van comunicar que no podíem dur-ho a terme fins a partir del dia 14, perquè en campanya electoral algun partit polític es podria queixar o la Junta Electoral podria multar l’Ajuntament. Després, ens van permetre fer-ho en Dijous Gras, però censurant part del text i ho vam acceptar, ja que sinó aquest any el Rei no hagués arribat a Vilafranca.

La següent sorpresa ens la vam endur quan ens van dir que no podíem fer la gala del Curtnaval, que es plantejava a Cal Bolet com sempre, evidentment seguint totes les mesures sanitàries, com hem dit abans. Ens ho van denegar al·legant que ja havien anul·lat les festes dels Raimons. A més, també ens van prohibir fer-ho durant la setmana del Carnaval per motius polítics, per no saber el contingut amb anterioritat dels curts que es projectarien. És per això que hem hagut de fer la gala telemàticament una setmana més tard i creiem que fer actes de Carnaval quan ja ha passat dijous gras perd sentit. Seguint amb la mateixa dinàmica, ens van dir que tampoc podíem penjar el domàs de Carnaval al balcó de l’ajuntament.

En resum, l’ajuntament ens ha censurat, ens ha fet passar pel “seu aro”, i després, a més, no ha valorat la nostra feina, ja que tots aquests impediments i canvis han fet que tot anés més lent i feixuc, amb el desgast mental que comporta.

Cada any un col·lectiu de persones destina el seu temps altruistament perquè Vilafranca tingui un Carnaval digne i popular. En els darrers anys ens hem trobat que l’ajuntament s’ha interessat cada cop menys pel que fem i ens ha anat tallant les ales a última hora, quan s’anunciava la programació i alguna cosa no els agradava, ja que fins llavors no s’hi havien interessat.

Malgrat tot, volem agrair el suport i ajuda de totes les persones que segueixen creient en el nostre Carnaval.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!