Coronavirus

Deixar (a ningú) endarrere

Cal respondre a aquesta situació d’extrema necessitat, a nivell local cal posar-hi els fonaments oportuns per no deixar ningú endarrere. Aquesta darrera frase s’ha fet servir molt, per això avui la volem posar sobre la taula. En els darrers mesos a l’Ajuntament de Calafell s’han arribat a grans acords per tal de destinar partides pressupostàries al rescat social i la reactivació econòmica.

Però la realitat institucional de l’Ajuntament de Calafell porta a una situació de col·lapse on els veïns i veïnes de Calafell es troben soles. No oblidem que Calafell, conjuntament amb els municipis del Baix Penedès, té les pitjors dades d’atur del Principat i en inversió per part de la Generalitat. En aquest context,  són moltes les famílies que tenen veritables problemes per conservar el seu habitatge o accedir-ne a un, fer front al pagament de subministraments, omplir la nevera... en definitiva, poder garantir les necessitats més bàsiques: pa, sostre i treball.

Tot i l’incansable tasca de les treballadores de l’ens local, ens trobem  amb llistes d’espera de més de dos mesos per una primera entrevista amb la treballadora social i dos mesos d’espera per tal d’obtenir el padró. Al darrer Ple, vam presentar una moció per tal d’elaborar un Reglament d’accés al padró per tal de normativitzar, i així, agilitzar l’empadronament tenint en compte les necessitats de la persona sol·licitant. Per posar un exemple real, una família amb 5 menors a càrrec i amb una situació d’extrema precarietat, va sol·licitar l’empadronament a finals de gener i encara resta a l’espera de la verificació i expedició del padró. Sense l’empadronament: no podria escolaritzar els seus fills, demanar hora amb la treballadora social, en conseqüència, optar al banc d’aliments... Crèiem important l’elaboració d’aquest reglament perquè persones que tenen situacions tant complicades no poden restar a l’espera, viuen una situació d’extrema necessitat que cal respondre de forma immediata.

Una altre necessitat a garantir pels ens locals és el subministrament d’aigua, del qual l’Ajuntament en té la competència, encara que la gestió del servei sigui privada. Doncs aquesta mateixa família fa dos mesos que viuen, amb 5 menors a càrrec, sense subministrament d’aigua i l’Ajuntament de Calafell es nega a la instal·lació de comptadors socials que garanteixin així, un dret tant bàsic com el de poder dutxar als teus fills/es o omplir una cassola d’aigua per bullir aliments.

Es per això, que des de la Candidatura d’Unitat Popular de Calafell, exigim al govern municipal que facin efectives les seves paraules: “no deixarem a ningú endarrere”. Al darrer Ple del març vam veure com En Comú Podem, PSC, PP, UAM i el regidor no adscrit hi votaven en contra del Reglament d’accés al padró. El proper mes d’abril presentarem una moció per tal d’elaborar un protocol d’instal·lació de comptadors socials per a persones en risc d’exclusió social, esperem que no tornin a faltar a les seves paraules. Quan tens la capacitat i el marc legal per garantir l’aigua a una família, no s’hauria de romandre quiet ni un segon. Més enllà de les paraules, fets.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!