Literatura

Fuego nocturno

Coberta de 'Fuego nocturno' de Michael Connelly. Eix

Coberta de 'Fuego nocturno' de Michael Connelly. Eix

El trobem capbussat en intentar esclarir un cas que ja fa anys que sembla tancat però que ell no veu que la solució que li van donar sigui la correcta. Potser van influir-hi diversos factors externs a la investigació o senzillament es va classificar com un assassinat entre bandes i d’un ionqui i per tant sense massa interès mediàtic. En aquesta investigació Bosch comptarà altre cop amb la col·laboració inestimable de la inspectora Reneé Ballard que l’ajuda a trobar informació, a l’actuació formal donant-li cobertura oficial i en trobar vinculacions entre els cas que investiga ella i el que desenterra Bosch.

Michael Connelly és un escriptor estatunidenc nascut a Filadèlfia, Pennsilvània. Es va llicenciar en Periodisme per la Universitat de Florida en 1980, va exercir en diversos mitjans de comunicació a les ciutats de Fort Lauderdale i Daytona Beach.

Després de ser nominat en 1986 al Pulitzer per una sèrie d'entrevistes als supervivents de l'accident aeri del vol 191 de Delta Airlines, escrit en col·laboració amb dos companys, es va traslladar a Califòrnia després d'acceptar una oferta de treball de Los Angeles Times.
Connelly és un autor molt conegut per les seves novel·les policíaques. Molt popular és el seu personatge Heronymus "Harry" Bosch (dit així en homenatge al pintor flamenc El Bosco), un detectiu de la policia de Los Angeles que apareix en més d'una dotzena de les seves novel·les. La novel·la Deute de sang (1998) va ser adaptada al cinema anys després en una producció dirigida i protagonitzada per Clint Eastwood.

Al llarg de la seva carrera ha guanyat premis tan coneguts com l'RBA de Novel·la Negra.

El detectiu Harry Bosch es troba convalescent d’una intervenció quirúrgica i per tant amb un cert estat de repòs, estat que no es propi d’ell. En aquest situació coneix la mort de qui va ser el seu company, instructor i mentor de quan va començar a la policia, el John Jack Thompson, de qui va aprendre moltes coses, tècniques, disposició, plantejaments… Després del funeral es troba amb la vídua que li lliura tot un expedient de fa molts any. És tracta de la mort d’un jove amb un presumpte ajustament de comptes entre bandes que es barallaven per dominar el carrer i el tràfic de drogues. Bosch queda sorprès perquè creu que no és propi de l’inspector mort recuperar expedients i treure’ls de la comissaria.

Això li fa créixer els dubtes. L’expedient va ser “despistat” per seguir-ne la resolució, que no va tenir una conclusió ferma, o senzillament hi havia una certa implicació de l’inspector -cosa que ell no creu possible- en el tema. Descobrir i resoldre el cas, o intentar amagar alguns dels aspectes de la investigació o cobrir alguna espifiada dels que en van fer el seguiment. Bosch haurà de resoldre les preguntes.

Harry Bosch no pot resistir la temptació d’esbrinar que havia passat perquè l’expedient fos a casa del mort. En els documents hi ha també algunes parts que sembla que s’ha volgut suprimir o si més no emmascarar. Per fer la investigació Bosch demana l’ajuda de la investigadora Reneé Ballard que en aquest moments està investigant la mort d'un indigent sense identificar a causa de l'incendi de la tenda de campanya on dormia en una vorera del Hollywood Recreation Center. Tracta de decidir si estan davant un accident o un homicidi. Una mort estranya i que un cop fet els anàlisis forenses i tècnics conclouen que es tracta d’un assassinat. A partit d’aquí la investigadora va refent des de la vida de l’indigent fins a les relacions que té. És fa un visió global de que pot haver passat i alhora va ajudant a Bosch fins que per aquelles coses del destí els casos sembla que convergeixen. I encara hi ha una tercera historia en la que Bosch intervé, es tracta de provar la innocència d’un acusat d’haver mort un jutge. El presumpte homicidi es defensat pel germanastre de Boch, el peculiar advocat Mickey Haller, que amb els seus mètodes poc ortodoxes ha aconseguit que es generin dubtes raonables sobre la mort del Jutge, però si no va ser ell qui va ser. Una nova trama que Bosch i Ballard seguiran junt amb els altres casos i arribaran a solucionar-ho tot plegat a base de tenacitat, treball i una quantitat d’intuïció i experiència acumulada envejable.

Una nova novel·la de Connelly en que a partir de tocar diverses tecles emergeixen alguns dels problemes claus que es plantegen a la societat americana del moment: la vida dels sense sostre, l'assetjament les conseqüències, les màfies i les seves batalles per dominar els carrers i expandir les seves influències, les bandes, l'homofòbia creixent en alguns àmbits de la societat americana, el racisme latent sempre en el conflicte de convivència, la corrupció…. tot plegat podem trobar-ho a les planes de la novel·la Potser no s’aprofundeix el que voldríem però ni que sigui de passada es fa una denúncia del que avui la societat americana pateix.

A la novel·la Fuego  nocturno l’autor juga amb la triple història i amb trames col·laterals en cada un dels protagonistes Harry Bosch, Renée Ballart i Mickey Haller tenen el seu paper principal sense fer-se ombra, cadascú en el seu paper i en el seu cas i tots tres lligant el cercle que tancant-se arrodoneix la narració.

Una trama sòlida com totes les que ordeix Connelly en les novel·les d’Harry Bosch. És mante l’intriga i la tensió fins el final que resulta potent amb la resolució de les trames obertes.

Una excel·lent mostra de la novel·la negra. No descobrirem ara a Connelly però si cal dir que manté els nivells que ja havia assolit en altres novel·les del detectiu Bosch encara que ara hagi de compartir protagonisme amb altres personatges.

Fuego nocturno
Michael Connelly
AdN. Alianza de Novelas
Alianza Editorial
Madrid 2020

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!