Literatura

La dona de la seva vida

Coberta de 'La dona de la seva vida' de Xavier Bosch. Eix

Coberta de 'La dona de la seva vida' de Xavier Bosch. Eix

Nova novel·la de Xavier Bosch i nou èxit literari, com en altres ocasions va ser la novel·la més venuda per Sant Jordi, potser no és rellevant però si que vol mostrar que Bosch té un públic ampli, divers que espera els seus llibres amb delit perquè aquest són d’una alta qualitat literària i perquè ens narra unes històries carregades de sensibilitat.

Llenguatge planer diàlegs amb molt de ritme que ajuden a introduir-nos en les seves històries.

En aquesta nova novel·la s’endinsa en un dels problemes que la nostra societat actual encara no ha resolt com és la dels “nens robats”. Una injustícia, una acció que va durar fins ben entrats el anys 90 que signifiquen de com la corrupció i les xarxes de tràfic de nadons estava arrelada a determinats sectors mèdics i religiosos que es movien i actuaven amb una impunitat sorprenent.

L’obra és un treball d’autèntica investigació que serveix per donar relleu a una trama ben ordida i amb uns protagonistes que generen empatia.

Xavier Bosch va néixer a Barcelona el 21 de juliol del 1967. És autor de la trilogia de novel·les del periodista investigador Dani Santana: Se sabrà tot (Premi Sant Jordi 2009 i llibre més venut del 2010), Homes d’honor (2012) i Eufòria (2014). Anteriorment havia publicat els reculls de contes Jo, el simolses (1992) i Vicis domèstics (1998) i la novel·la juvenil La màgia dels Reis (1994). L’any 2015 va guanyar el Premi Ramon Llull amb Algú com tu, un èxit sense precedents amb més de 60.000 exemplars venuts i traduïda a set idiomes. Posteriorment, Nosaltres dos i Paraules que tu entendràs van ser número u de vendes el 2017 i el 2019, respectivament. Periodista de llarga trajectòria, ha estat creador de formats audiovisuals d’èxit com Alguna Pregunta Més, El món a RAC1 o El gran dictat. Ha estat cap de programes de RAC1, director de l’Avui, dels documentals La fleur i Estadi Johan Cruyff: camí dels somnis, i dels programes de televisió Un tomb per la vida, Aquest any, cent! i Àgora de TV3. Articulista de Mundo Deportivo, actualment és membre del consell editorial de l’Ara.

La narració comença quan la mare dels germans Estrada mor. El seu enterrament reuneix el Joel, el Raimon i la Victòria, els seus tres fills. Cadascun té una vida ja forjada encara que viuen lluny l’un de l’altre i mantenen una excel·lent relació. En Joel és periodista i s’ha especialitzat en reportatges i treballs d‘investigació, separat de la Marga i amb un fill comú manté una relació que ell voldria que anés a més amb la Daria. És l’únic que viu a Barcelona i per tant agafa el compromís de vetllar pel seu pare, el Saul, que s’ha quedat sol tot i que a casa seva hi viu la Lurdes una senyora que ha servit a la casa des de fa molts anys. El segon fill, el Raimon, viu a Copenhaguen amb l’Allan. No ho ha tingut fàcil la seva homosexualitat no va ser mai explicitada davant la família i per tant arrossega una mena de malestar pel fet. Finalment la Victòria que viu a Estrasburg, és metgessa pediatra i casada amb el Gegi i tenen  una fill, la Lisa. S’adona en el moment de fer una certa reflexió amb els seus germans que la seva vida amb el seu home ha perdut bona part del sentit que els va portar a viure junts.

El tres germans estrenyen els seus vincles mentre acomiaden a la mare.

Però tot canvia quan el Joel es disposa a aprofundir en un documental sobre els nens robats, un documental que pot trepitjar molts ulls de poll encara i que pot comportar algunes situacions en que la justícia pugui arribar a intervenir.

Al llarg del reportatge es van traient a la llum diversos casos de nens robats des de la perspectiva d’alguna de les mares que van perdre els seus fills com la visió d’alguns dels fills que van ser robats i busquen els seus pares biològics.

El Joel seguirà endavant amb el treball ajudat per la seva companya a la productora, Arbre produccions, la Cristina Malbrocca, un personatge peculiar pel seu aspecte i per la seva resolució dels problemes que es poden presentar a la feina. Mentre fa el treball d’investigació el Joel rep algunes amenaces, advertiments, estrany lleuger accident de cotxe de la seva exdona, fotografies del seu fill, amenaces directes, xantatges i fins i tot algun que altre intent més o menys creïble d‘assassinat. Ell, tossut decideix tirar endavant fins que rep una informació que genera un terrabastall a la seva mateixa família. Fets que poden trancar l’equilibri i l’harmonia familiar. Joel es troba davant d’un dilema transcendent o treu tota la veritat a la llum a risc d’erosionar a la seva pròpia família o deixar el reportatge per un temps millors i més tranquils.

Finalment opta per tirar endavant i certament la família pateix un situació traumàtica però la fermesa de la relació entre els germans aconsegueix superar-ho i afrontar amb una nova visió les seves relacions que ja eren bones. Els vincles es refermen.

El mateix autor ha afirmat que en la seva novel·la volia parlar de l’amor fraternal entre tres germans, el Joel, el Raimon i la Victòria Estrada, que tenen mirades molt divergents de la vida i viuen en llocs també molt diferents. Tots ells s’uniran quan hi hagi un problema.

La novel·la es centra en la investigació periodística del Joel però també fa una introspecció de cada un dels protagonistes que es manifesta en com cadascun d’ells i ella s’enfronten al problema que sacseja a la família.

El tema del bebes robats ha generat moltes investigacions però poques actuacions judicials contundents. Xavier Bosc diu: “Els bebès robats són una pràctica comuna a l’Estat que ha mirat cap a l’altra banda i no ha fet cas de les recomanacions que ha fet la Unió Europea i la fiscalia tampoc ha actuat”. Considera que quan “la justícia fa aigua ens queda el periodisme”. "Això no és només cosa de monges i del franquisme; ha passat en democràcia i en institucions i estaments públics; són crims contra la humanitat que, com a tals, no haurien prescriure ..., menys a Espanya"

Investigació periodística, dosi d’intriga, llenguatge directe, diàlegs àgils i les vides dels tres germans Estrada que donen per molta història.

Literatura de la bona i que ajuda a llegir amb complaença.

La dona de la seva vida
Xavier Bosch
Col·lecció Clàssica Nº1306
Editorial Columna
Barcelona març del 2021

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!