Política

Noves perspectives

Parc eòlic. ACN / Salvador Miret

Parc eòlic. ACN / Salvador Miret

Les direccions executives de Junts a les quatre comarques de la vegueria han afrontat aquesta problemàtica i han volgut conèixer de primera mà els neguits de la gent del Penedès. Les executives de Junts s’han reunit amb entitats del territori per conèixer de primera mà les diverses opinions i posicions; a la vegada que s’han compromès amb elles per trobar la millor resposta i traslladar-la al Govern de la Generalitat. 

Els Consells Comarcals, els Consells d’Alcaldes i Ajuntaments s’han unit per tal de frenar aquest allau de projectes privats de plantes generadores d’energia que s’han trobat de cop i volta sobre la taula i, a partir de generar un gran consens, han aconseguit que el número de projectes acceptats inicialment s’hagi reduït considerablement. 

Com a executiva de Junts al Penedès, el nostre compromís amb els Ajuntaments és total i fem tot el possible per estar al seu costat en les seves reivindicacions a favor del nostre territori. Nosaltres ens devem a la vegueria i treballem per ella fent ressò dels acords signats per les administracions locals i traslladant-los al Govern de la Generalitat. En aquesta ocasió, vam tenir diverses reunions amb les Àrees del Govern implicades i amb el mateix Conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet. La transició energètica és inajornable però ha de ser respectuosa amb els espais on s’han d’ubicar els molins de vent i les plaques fotovoltaiques. 

És cert que les quatre comarques han estat afectades diferent. El Garraf per la seva alta densitat de població, la poca superfície optima per la implantació de les energies renovables i les tretze hectàrees de Parc Natural ha pogut escapar de l’agressió que suposaven els projectes privats inicials. No ha estat així en les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès i Baix Penedès que de major a menor han vist com sortosament la mobilització social i de les administracions i la no viabilitat dels projectes més agressius permetia reduir la quantitat de projectes i la quantitat d’hectàrees afectades. Ara caldrà estar atent al progrés dels projectes acceptats en primera instància i incidir de manera que sols s’implantin aquells que siguin viables i respectuosos amb el territori. 

Fa temps que s’està treballant en el Pla Territorial Parcial del Penedès i és necessari que totes les instal·lacions de plantes d’energia renovable del Penedès estiguin en sintonia amb aquesta planificació, que en la seva elaboració compta amb una alta participació i té un gran consens social i polític a la vegueria. El que passa de Sitges a Montmaneu i d’El Bruc a El Vendrell ens ha d’unir a tots. La vegueria Penedès és rica en diversitat i, com a tal, l’hem de preservar.

Des de Junts Penedès veiem amb optimisme el nou Govern sorgit de les eleccions del  14 de Febrer. El llarg temps de diàleg i negociació per arribar a un acord no ha de ser un  inconvenient sinó una virtut del nou Govern de la Generalitat. Nosaltres, com a partit  nou, tranversal i que cerca la unitat pel bé comú en forma d’Estat propi entenem que el  diàleg és una virtut a vegades escassa en política però de la que n’han de sortir noves perspectives de les que ja ens volem fer abanderats.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!