Alerta sanitària

En Comú Podem reclama solucions urgents al col·lapse de l’atenció sanitària als CAPs: “ens hi va la salut i la vida”

En Comú Podem del Penedès presenta una moció al Penedès per a resoldre la situació crítica que pateix l’atenció primària als municipis del Penedès i al conjunt del país.

Segons la coalició, la situació pandèmica ha fet emergir les mancances del sistema sanitari i sociosanitari a causa de les dràstiques retallades pressupostàries que els Governs de Catalunya han anat aplicant des del 2010 i que no han estat resoltes per JxCat ni ERC.

Unes retallades que han comportat un deteriorament progressiu dels sistema sanitari, posant-lo en greu perill, i amb una sobrecàrrega intolerable per als professionals sanitaris i sociosanitaris.

L’Atenció Primària ha estat un dels nivells assistencials que ho ha patit durant tota la pandèmia i s’ha agreujat darrerament fins al col·lapse en aquesta cinquena onada.

Als problemes preexistents de pressupost, manca de personal i d’equipaments, s’ha afegit la sobrecàrrega que suposa la detecció, diagnòstic i seguiment dels casos de la COVID-19, l’estudi, seguiment de contactes, l’atenció a les escoles, llars d’infants i residències de gent gran i no es pot acceptar que s’hagi  l'atenció telefònica, les llistes d'espera, haver de desplaçar-se a altres ciutats o que les professionals atenguin fins a 15 pacients per hora, no es cobreixin les baixes, s’ajornin vacances,...

El passat 30 de juny, les marees blanques, moviments socials i veïnals, amb el suport dels sindicats, col·lectius de professionals de sector i forces polítiques es van mobilitzar per tot el territori de Catalunya per defensar l'atenció primària, reclamant la reobertura dels CAPs i dels consultoris locals. Milers de persones van sortir al carrer van reclamar la millora urgent de l’atenció primària sota el lema de 'Més que mai Sanitat Pública'.

Des d’En Comú Podem acompanyàvem les mobilitzacions arreu del Penedès fent seves les demandes en defensa del sistema públic de salut i de solucions urgents per a la primària.

Per aquest motiu fan un crida als consistoris municipals i consells comarcals del Penedès en suport a la moció que presenten: “Ens hi va la salut i la vida. No podem permetre aquesta sobrecàrrega i col·lapse que pateix l’Atenció Primària. Volem solucions ja!.”

La moció insta que de forma urgent el govern de la Generalitat, i concretament la conselleria de Salut, faci efectiva:
-L’obertura de tots els CAPs i consultoris locals que s’han tancat totalment o parcialment durant la crisi sanitària.
-Dotar dels recursos necessaris a l’Atenció Primària per a fer front a les noves necessitats derivades de la pandèmia i recuperar la visita presencial amb el professional de referència.
-La recuperació els recursos econòmics i de professionals perduts durant les retallades dels anys 2010 i posteriors.
-Les conselleries de Salut i de Drets Socials a millorar la coordinació interna dels serveis de salut amb els serveis socials per tal de poder detectar aquelles possibles persones transmissores i alhora en situació de vulnerabilitat, que necessitin recursos socials-

Insisteixen que ara la prioritat, i sense excuses sinó és una irresponsabilitat, és l’atenció sanitària, primària i hospitalària, reforçant i refrescant plantilles, i atenent amb la cura i  l’extrema sensibilitat d’atenció i servei que necessita la ciutadania en aquests moments de pandèmia.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!