Paritat

El 75% dels espectacles de les Fires i Festes 2021 estan protagonitzats per homes

La regidora cupaire, Arantxa Fernández en roda de premsa. Eix

La regidora cupaire, Arantxa Fernández en roda de premsa. Eix

70 homes i 28 dones. Aquest és el resultat que es desprèn de la programació de Fires i Festes 2021. La CUP Sant Sadurní denuncia el que és una autèntica disparitat. La regidora cupaire, Arantxa Fernández, ha explicat que “si ens fixem en els caps de cartell d’enguany –Buhos, Stay Homas, Manel i Oques Grasses– tots son homes. No hi trobem cap referent femen”. Els cupaires denuncien que malgrat haver insistit a la regidora de Cultura, Marta Castellví, durant les darreres reunions i plens sobre aquest fet, des de la regidoria no s’ha tingut en compte: “la regidora és conscient i tot i així ha tirat pel dret”, ha explicat Fernández. La CUP Sant Sadurní tampoc veu bé que l’accés als espectacles sigui de pagament ja que condiciona l’accés a la cultura a tota la població.

Els cupaires denuncien aquesta situació i més quan el passat setembre de 2019, el ple municipal va aprovar una moció de la CUP per unanimitat, on es demanava garantir la paritat als escenaris. La moció va sortir després de la celebració de les Fires i Festes 2019, on el cartell artístic el van formar 71 homes i 7 dones. Per Fernández, aquest programa demostra que l’actual govern no pren seriosament la lluita feminista: “aplicar polítiques feministes es demostren en el dia a dia de les accions del govern, una d’elles a l’hora de crear el cartell de les Fires i Festes”, i ha afegit que “un dels fets més importants en la lluita feminista és la creació de referents. Si les nenes no veuen artistes dones, creixeran pensant que aquell no és el seu lloc”.  

Fires i Festes sense el caràcter popular

Per la CUP Sant Sadurní, les Fires i Festes son l’esdeveniment central d’oci i cultura a la vila, i per això és imprescindible garantir l’accés a tothom. És per aquest motiu que els cupaires creuen que el fet d’haver de pagar entrada per la majoria d’espectacles no permet que tota la població pugui gaudir de les Fires. “Només que una persona vulgui assistir als concerts dels 4 caps de cartell, haurà de destinar-hi 47€”. Per Fernández aquesta despesa “no es assumible per a molta gent, especialment per als joves que pateixen la precarietat laboral més acarnissadament”.

Per altra banda, la CUP qüestiona quin és el pressupost total de les Fires i Festes 2021 i quin volum del pressupost cultural d’enguany s’hi està destinant. Els cupaires lamenten que es destinin tants recursos en grups de renom i que després no es destinin més recursos a entitats culturals del poble. Els cupaires han posat com exemple el projecte de El Pati de Can Guineu on el govern sadurninenc no ha presentat cap programació especial justificant la manca de recursos, i el calendari ha estat omplert en la major part per actes realitzats per entitats de Sant Sadurní de forma desinteressada.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!