Literatura

Restos mortales

Coberta de 'Restos mortales' de Donna Leon. Eix

Coberta de 'Restos mortales' de Donna Leon. Eix

La trama es posa de ple en la batalla de l’ecologia, la contaminació i els delictes sobre la natura que fins fa poc eren gairebé ignorats.

En un panorama com el de Venècia en que la presència de molts turistes ja genera problemes en la investigació de Brunetti veurem que hi ha altres elements que contaminen les ciutats i darrera hi ha grups que impunement en fan negoci.

Escriptora americana, Donna Leon va néixer el 29 de setembre de 1943 a la ciutat de Nova Jersey. Està considerada una de les grans dames de la novel·la criminal actual.

Establerta a la ciutat de Venècia des de l'any 1981, és allí on ha situat l'escenari per a la seva sèrie de novel·les protagonitzades pel comissari Brunetti, en les quals la ciutat acaba per convertir-se sempre en un més dels personatges.

Gran apassionada de l'òpera i la música barroca, Leon participa en una companyia amateur. Aquest gran interès per la música es veu reflectit en diverses de les seves novel·les.

Curiosament, Leon no ha estat publicada a Itàlia, on, per elecció personal, prefereix seguir sent una persona poc coneguda i viure en un cert anonimat.

De gran èxit a Alemanya, allí s'ha produït una sèrie de televisió basada en els personatges creats per Donna Leon. Entre els premis que ha rebut l'autora, podríem destacar el CWA o el Silver Dagger. Restos Mortales és el 26 è lliurament de la sèries del comissari Brunetti. Se li va atorgar el  Premi Pepe Carvalho a l’any  2016.

Restos mortales comença quan sembla que Brunetti necessita un descans, unes vacances, sembla esgotat i per evitar un problema a un company, simula un sobtat atac de cor que el porta a l’hospital i com a conseqüència el metge li recomana la baixa i la rotunda recomanació, a la qual Paola, la seva dona, s’hi suma immediatament ja que ja el veu esgotat, que Brunetti agafi unes vacances i es retiri a descansar una temporada fins que es recuperi. El comissari per una vegada fa cas al seu entorn i marxa per passar un dies de repòs a una casa situada en la mateixa llacuna però a una certa distància de Venècia, la casa és propietat d'un parent de la seva dona i l’acullen amb complaença i simpatia i sembla que podrà realment, aquest cop, descansar.

Brunetti vol aprofitar aquesta mena de vacances que li han caigut del cel llegint els llibres que sempre té pendents i per altra banda la solitud segurament li anirà bé per reflexionar sobre la seva feina i la seva actitud darrerament. Una cop instal·lat i amb voluntat de descansar Brunetti coneix a Davide Cassatti, la persona encarregada de la casa on està el comissari, un personatge d’aparença dura i esquerpa però en canvi molt preocupat per la sort de les abelles que té en diversos indrets de la llacuna que veu com  se li estan morint de manera ràpida sense que hi pugui posar remei. D’ençà la mort de la seva dona sembla que aquesta cura de les abelles s’hagi transformat en una mena d’obsessió i va recorrent la llacuna mirant les seves colònies d’abelles per veure com estan seguint l’evolució de la seva desaparició. Ell sospita que la continuada desaparició és fruit d’algun fenomen nou, desconegut fins ara que afecta a la zona on té els ruscos. Brunetti fa vida assossegada, coneix els costums tranquils de la vida allunyada del brogit de la ciutat i a través de Davide va coneixent la vida i els costums del camp venecià. Acompanya a Davide a través de les aigües de la llacuna veneciana descobrint com la contaminació creixent va fent malbé les plàcides aigües que fins el moment havien estat.

Fins que un dia de tempesta Casatti desapareix i hores després troben el seu cos. Es vol fer creure que ha estat una víctima més dels estralls de la tempesta.

Brunetti no ho veu clar, no creu que un experimentat navegant de la llacuna que la coneix pam a pam hagi pogut morir en mig d’una tempesta quan ben segur podia haver trobat recer en alguns indrets de les illes.

Brunetti no queda tranquil amb la versió oficial i comença una discreta investigació a la seva manera i anant amb més cura ja que teòricament no està en actiu. De tota manera demana ajuda als seus col·laboradors encara que a una certa distància i van avançant, i en aquesta novel·la alguns dels habituals protagonistes, el cap Patta, la eficacíssima senyoreta Elettra, l'esposa i els fills de Brunetti tenen menys protagonisme.  

Després de començar la investigació i resseguint els possibles itineraris que havia fet el Davide el dia de la tempesta descobreix alguns elements que el fan pensar que hi ha elements poc clars en uns abocaments incontrolats que descobreix.

Brunetti s’haurà d’afrontar a un assumpte que implica a una gran empresa dedicada al maneig de residus tòxics i que podria posar en perill l'equilibri natural de l'ecosistema.

I aquí rau la clau de volta que li permetran descobrir el que va passar i els responsables de la mort de l’apicultor.

Com sempre el ritme narratiu, suau, pausat de la Donna Leon ens porta una magnífica lectura. Ja sabem i aquí un cop més es posa de manifest que Brunetti a més d’un excel·lent investigador és una persona preocupada pels problemes socials i mediambientals que afecten a la seva estimada Venècia però també arreu.

Restos mortales
Donna Leon
Editorial Seix Barral
Edicions  62, en català
Barcelona, 2017

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!