Patrimoni

Agents Rurals alerta de l’ús de detectors de metall en el medi natural

El Castellot. CAR

El Castellot. CAR

Des de fa anys, el CAR realitza inspeccions per, entre altres finalitats, evitar danys al divers patrimoni arquitectònic, arqueològic i paleontològic existent al medi natural, i col·labora en la gestió i seguiment de les diverses intervencions arqueològiques i paleontològiques que es duen a terme a la comarca de l’Alt Penedès (amb 629 jaciments arqueològics i 30 jaciments paleontològics) i a la comarca del Garraf (182 jaciments arqueològics, 47 dels quals són subaquàtics i 14 jaciments paleontològics). Molts dels jaciments arqueològics s’ubiquen en finques agrícoles i forestals.

Una de les tasques més importants en aquest àmbit, a dia d’avui, són les incidències relacionades amb l’ús de detectors de metalls, tant dins com a l’entorn de jaciments arqueològics. S’ha pogut apreciar un augment de casos en els darrers temps per la popularitat d’aquest instrument, que ha esdevingut una eina fàcil d’utilitzar per espoliar jaciments. El CAR alerta que s’està posant en perill la conservació i el posterior estudi, per part dels arqueòlegs, d’aquest valuós patrimoni existent al nostre territori.

L’ús de detector de metalls en jaciments arqueològics o en les seves proximitats pot derivar en sancions administratives i, fins i tot, en responsabilitats penals ja que l’espoli està tipificat en el codi penal vigent. Aquestes accions il·lícites suposen el comís immediat de totes les eines emprades en la recerca de material arqueològic així com de tot el material que s’hagi pogut recollir.

Cal recordar també la recollida furtiva, que possiblement es fa per desconeixement de la normativa, de tot el material arqueològic provinent dels diversos jaciments subaquàtics inventariats i que apareix a les nostres costes després dels temporals marítims, així com de l’ús habitual de detectors de metalls a les diverses platges del litoral del Garraf. Aquestes accions poden suposar també una pèrdua irrecuperable d’aquest important patrimoni de difícil gestió i vigilància.

En aquest sentit, s’ha fet arribar el full informatiu editat pel CAR, alertant a l’ús dels detectors de metalls a tots els ajuntaments de l’Alt Penedès i Garraf, per fer-ne difusió entre els seus conciutadans.

Altres actuacions que realitza el CAR sobre el terreny i que cal destacar, en col·laboració amb el Servei de Suport Tècnic i Inventari de la Direcció General de Patrimoni Cultural, des de l’any 2011, és l’inventari d’elements arquitectònics singulars o d’obra popular existents al medi, com ara forns de calç, molins fariners, pous de gel, ponts, etc.

Aquests darrers anys s’han dut a terme importants intervencions a l’Alt Penedès i al Garraf, algunes d’elles encara en curs, entre les quals destaquen les dels municipis de Torrelles de Foix (jaciment de Laverna), a Castellví de la Marca (Capella de Sant Miquel i El Castellot), a Subirats (Cova Llarga), a Mediona (La Plana), a Sant Martí Sarroca (Guixeres), a Cubelles (Mota de Sant Pere), a Olivella (Castell Vell), i altres actuacions d’urgència en jaciments on es realitzen treballs de millores agrícoles a la finca, obres en polígons industrials, etc.

En aquestes i altres intervencions autoritzades des del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, a més de la vigilància preventiva de l’indret i el seguiment de les feines, depenent del lloc i l’època, el CAR es coordina amb el/la director/a arqueòleg/oga, per tal de gestionar possibles incidències en matèria de nidificació d’espècies protegides i en matèria de prevenció d’incendis forestals per generació de restes vegetals i d’altres que puguin sorgir.

Paral·lelament el CAR disposa del recurs del Grup de Suport Aeri – Unitat Drons (GSA-RPAS) que ha pogut realitzar fotografia aèria d’algunes de les actuacions, com a El Castellot, Torre de Can Pascol, Font de la Canya, Puig d’en Figueres (Puig Cocodril), etc.

Mitjançant el compte oficial del CAR a twitter (@agentsruralscat) es donen a conèixer algunes de les actuacions realitzades en l’àmbit del patrimoni cultural al medi natural.

Fotografies:

- Jaciment i torre El Castellot /CASTELLVÍ DE LA MARCA (RPAS).
- Pou de gel de MEDIONA (RPAS).
- Comís detector OLÈRDOLA.
- Jaciment Puig d’en Figueres / Puig Cocodril SUBIRATS (GSA).
- Comís detector i eines VILAFRANCA DEL PENEDÈS.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!