Mirada indiscreta

Barreja creiem que impròpia

Cartell prohibicions. Ferran Savall

Cartell prohibicions. Ferran Savall

El cartell penjat en un establiment de restauració del centre de la ciutat ens ha creat un cert desassossec, no perquè s’alerti de la possibilitat de que amb la Covid-19 és puguin generar contagis i cal evitar-ho sinó la inexplicable barreja que es fa de símptomes de malaltia i d’actituds clarament incíviques reaccionàries i tendents al feixisme.

Al llarg d’aquesta pandèmia hem vist avisos a la majoria de centres comercials, locals de restauració, escoles, autobusos, mercats, en fi arreu i s’aconsellaven aquelles mesures que ens hem aprés i que ens han quedat gravades amb foc al nostre cervells, mans, mascareta i distància.

I per rematar-ho ens prenien -ara ja poc- la temperatura per entrar a segons quins llocs.

I això ho hem vist en cartells més o menys encertats i/o amb alguna cartelleria ja prevista i editada per la pròpia conselleria o altres organisme de sanitat.

Avisos que eren prou significatius com per fer-ne cas.

Però de l’avís a la conscienciació hi ha un pas i ja hem escoltat els experts com denunciaven que molta gent que podia tenir alguna simptomatologia de la Covid, això de les quarantenes o bé directament se la passava pel folre per una qüestió de necessitat, o bé feien una quarantena sui generis.

I el que calia era actuar amb molta prudència i també responsabilitat i quedar-se a casa...

Ara d’aquí a posar en una cartellera l’associació entre la possibilitat de tenir el virus maleït i actuar com a agent difusor al mateix nivell amb actituds que ratllen l’odi contra la diferència i la diversitat hi ha una línia clara. No creiem que sigui raonable ni positiu per la mateixa malaltia. Ja que associar-la a segons que no fa res que estigmatitzar a qui la té que en el fons creiem que és el contrari que volia -volem creure- dir que va pintar o fer pintar la llista de prohibicions o l’educada recomanació que podem llegir en la fotografia.

Reservat el dret d’admissió proclamen molts rètols i cartells en establiments. Sota aquest epígraf ja sabem que es discrimina moltes vegades de manera esbiaixada i en altres s’intenta fer una volguda selecció del personal que entra en els locals. En el cas del cartells de manera sibil·lina ja es demana una auto exclusió.

Però lamentablement la COVID 19, el seu virus, te un nivell elevat de traïdoria és a dir que moltes de les infeccions generalitzades venen perquè algú asimptomàtic comparteix espais amb altres persones sanes. Llavors què farem? Si no tens símptomes però tens la “passa” complint amb el que diu el cartell el resultat és el contrari del que es pretén.

S’ha parlat abastament del tema dels passaport sanitari i de la necessitat o no de demanar al personal que entra en els establiments de restauració que estigui vacunat o que portin proves PCR que demostrin que en el moment de la prova no tenien la COVID, però els experts tampoc es posen d’acords perquè ni la vacuna ni un test d’antígens garanteix que no es sigui conductor de transmissions.

En definitiva que el millor que podem fer és que ningú entri al bar en qüestió perquè no hi ha seguretat absoluta de que no siguem portadors del virus... ni vacunats!!

El tema del racisme i de l’homofòbia ja hi ha maneres de combatre’ls, arguments, educació, plantar cara, desmentir les barbaritats, denunciar qualsevol discriminació i molta, molta paciència. Al final la causa justa guanyarà.

En definitiva creiem (volem creure) que el cartell vol tenir una bona intenció però a vegades (a més de que els ocells facin cagarades) les bones intencions (la saviesa popular és contundent De bona voluntat, l'infern n'és ple) acaben donant una imatge força penosa.

El fons indiscutible, les formes més que discutibles.

I per rematar-ho recordar allò tant savi de que no es pot matar tot el que és gras...

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!