Mirada indiscreta

La cabra, la cabra, la puta de la cabra*

Ferran Savall

Ferran Savall

Ja se sap que hi ha paraules que perden el seu significat primigeni. Així la paraula puta segons el diccionari de la GEC es dóna com sinòmin de prostituta que s’aplica a aquella persona que s'avé, de forma habitual i professional, a mantenir relacions sexuals amb finalitats de lucre.

S’ha parlat de que exercir de puta o prostituta és el primer ofici del món.

No sé si hi ha cap base històrica que sustenti aquest treball com el primer de la civilització, potser la revisió de la història ens podria portar a alguna sorpresa. Vet aquí que alguna universitat de prestigi dels EEUU considera que l’ofici més antic és el de cuiner, cuinera.

Ja es veurà. Perquè és molt fàcil encolomar-hi a Eva aquesta condició. I apa endavant!!

Però encara en els diccionaris oficials hi trobem una accepció més àmplia i que justifica l’ús en tantes expressions en que incloem el terme puta. Terme aplicat a tota mena de persones o de coses dolentes, astutes, difícils, perilloses, etc. Per tat l’ús molt continuat en moltes expressions ha fet que també s’ampliés el seu significat.

I ben segur que el terme puta és usat per moltes expressions que van més enllà del que seria el seu significat i el seu ús més normatiu.

El llenguatge ha anat fent perdre càrrega ofensiva pel seu ús indiscriminat i recurrent a determinades paraules que han passat de ser considerades insults i llenguatge barroer o ordinari a paraules que serveixen per expressar en algun moment emocions, emprenyaments, sentiments o fins i tot en la modulacions expressives de les mateixes i en funció de l’entonació que s’hi doni poden denotar estat d‘ànim

Queden lluny els dies en que en moltes parets de bars i tavernes, autobusos o trens hi podíem llegir “Prohibida la blasfèmia y la palabra soez.”

Això palabra soez.

Així quan diem Hòstia puta! Pot ser una expressió de sorpresa o de desencant davant alguna situació més o menys negativa o de dissort.

I en moltes expressions hi trobem el terme puta com explicatiu o fins i tot com comparatiu.

Pensem-hi una mica i anem buscant-ne algunes:

Un repàs ràpid i d’urgència ens ha portat una mostra segurament reduïda

Puta, disc de l‘Azahara que li ha portat crítiques de la dreta i prohibicions i censures.

Fill de puta com insult o com a expressió d’atenció sobre alguna persona.

De puta mare, que sembla que tot funciona relativament bé.

Més puta que les gallines. Què ens han fet els gallines? Però assenyala algun espavilat.

Més puta que bonic, un altre més espavilat encara.

La puta d’oros apel·latiu de la sota d’oros o de les altres sotes. Usat pels jugadors de cartes en el seu argot. També una expressió de sorpresa o enuig. La puta i la Ramoneta exercici d’equilibrisme i funambulisme i que va fent la vitu-viu amb romanços i excuses de mal pagador.

La puta que el va parir (o cagar), clarament mostra d’emprenyament i ganes de burxar en la ferida d’altres.

El puto amo. Sinòmin en llenguatge futbolístic de Mourinho després de l’apel·latiu fet pel mite Guardiola.

La puta veritat. No hi ha més discussió. Queda clar. Sense debat ni discussió

La puta merda. Tot ens va malament ja no hi ha esperança de que res surti bé.

Ets un puta. Espavilat, agosarat, oportunista...

Puta llet sort, hem sortejat i / o esquivat una situació complexa sense excessius danys col·laterals.

Ni puta idea... Bé, això de moltes coses.

Puta Espanya, expressió que genera polèmica i que a més ja fa temps que córrer malgrat ara sembla que alguns personatges que suposadament en dir-la volen fer riure a TV-3 i així l’expressen reiteradament -Puta el Barça i Puta Catalunya-, la resposta adient i compensatòria.

I arribem fins a Puta Policia! Que deu produir com una mena d’orgasme per qui la pinta. Una heroïcitat que segurament no està a l’abast de tothom, és com una mena de graduació de l’aprenent a contestatari.

“Antes” hi havia també un rètols en molts carrers que deien: “No embruteu les parets, la netedat és un gran senyal de civilització”.....

Doncs això, puta policia contra civilització...

 

(*) Canço del grup Los legionarios - "La puta de la cabra" cantada també pels Molotov, Va  ser popular cap els anys 90. Cuenta la leyenda que "La puta de la cabra -que se llamaba Asunción- y la madre que la parió", estaban malditas. Más allá de la letra, esta canción se hizo famosa por tener supuestos mensajes subliminales, llamando al mismísimo diablo para bailar al ritmo de la cabra.( Web Vice)

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!